Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.543
    Допаѓања:
    289.118
    Со рачињата исто и кај нас, ги дига нагоре, си ги гледа. А се што ќе дофати во рака, вклучувајќи рачињата и делови од облека одма утоп прави.

За заспивање преку ден кај нас е околу 09, па околу 14 и околу 18.00.
    15-30 мин, но доволно да биде посмирена.
    За навечер немаме наикаква мака. Бањање, доење и заспива. Уствати будна ја легнувам во креветот и со рачето во уста , другото преку чело, се врти странично ис е усспива.
    Кога лежи веќе на грб знам дека е заспа.а
    Околу полноќ дојам, и без разлика дали во сон цица, или се разбудила, ја легнувам и лежи и ќути:rofl:.
    Околу 06 станувам ја дојам и пак продолжува до 09.

Мојава само кога е на арните пие вода. вчера не сакаше, денес 10мл.

Прееска пробав да испровоцирам какање. Сеуште ништо. Ужасно вика, плаче, се грчи, прди(facepalm)

На irena.1 и Miss.Sweet им се допаѓа ова.
  2. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Фала за утеха :D Педијатарот ни кажа бидејќи добро напредува да не го прихранувам до 6 месеци, ама чај и вода да давам по малку за да се навикнува. Ама мојов шише да не види. Добро што го чешаат непцата па се подлажува да голтне вода/чај. Изгледа ќе преминеме од цице на лажичка:lol:

На Kaetana и irena.1 им се допаѓа ова.
  3. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.899
    Mojot sin I na 8 I pol meseci voda pie maksimum 30ml, najcesto pomalku. I sokovi ic. Caj pedijatarot mi rece deka nema potreba da davam. E sega koga ke trgnam na rabota, saka-nejke, ke propie tecnosti. Jas ko bebe sum presla od cice na casa obicna direktno, moze I toj :D

На Kaetana и Miss.Sweet им се допаѓа ова.
  4. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.899
    Допаѓања:
    77.423
    Имам другарка со 6м бебе и нејзиното не прифати ич шише, човече да не ви се верува пие вода и чај од чаша како голем чоек хахаха

На Miss.Sweet му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Miss.Sweet

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Да прашам од кога почнавте бебушите да ги ставате во статичен џампер? Малово е 4 месеци и педијатарот и ортопедот рекоа дека може да го ставаме. Ваше мислење и искуство? Денес го ставив 5-10 мин. и уживаше. Ги потфаќа играчките па и сам се сврте малку со седиштето. Главчето добро си го држи ама не е до толку стабилен :)

6. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.068
    Јас мислам рано е. Сепак треба да седи усправно.
    Синко а и сега малава ќе ја ставам некаде од 6. месец.

За оваа возраст мене ортопедот ми има кажано да е потпрен на 45 степени наслонот за сама да може да се дигне ако сака, сепак не се стабилни, не може кичмениот столб да ја држи таа тежина сеуште, значи да не ја држиме исправено седната а тако треба да седи во статичниот џампер. Што не е секогаш случај кога ја држиме во скутот, ама сепак гледам да е кратко.

На Miss.Sweet му/ѝ се допаѓа ова.
  7. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Ортопедот кажува за џампер. Споретд ехото на колковите, односно нивна развиеност и појавата на јадрата кај истите. КОга он ќе даде зелено светло тогаш.

На Kaetana и Miss.Sweet им се допаѓа ова.
  8. Miss.Sweet

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Ортопедот даде зелено светло и ни рече дека од 5ти месец може да го потседнуваме.

9. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.899
    Допаѓања:
    77.423
    Mamicki imam drugarka na 22ri se porodi, znaci bebceto e 2 dena i denes bev da i pomognam bidejki vo bolnica nikakvi soveti ne i dale, a ja pustija mn brzo. E sea denes ja pustija i vo bolnica i dale mleko nakaj 11h, posle toa drugarkava probuvala da i dade ne uspeala i pak nekako uspeala malku samo da i pikne so spric, bev kaj nea bebevo e mn uspano, voopsto ne stana, a sto ne probavme...i ne fakja da cica, kje povlece ednas i pak koma zaspiva, sinko moj ne bese takov i neznam kako da i pomognam, a puna e mlekce, uspeva epten malku da se odmolzi, sto mislite rano e da fati ubavo? Ona fakja dodusa, ama vednas zaspiva... Sovet? :/

10. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.165
    Допаѓања:
    329.402
    Најверојатно има фатено бебешка жолтица.Нека го види педијатар доколку и понатаму е успано и не цица.Нормална појава е но најдобро лекар да потврди дека се раб за тоа.

На Maceto123 и Kaetana им се допаѓа ова.
  11. SelinaKyle

SelinaKyle Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    254
    Допаѓања:
    2.149

I moeto bese takvo vtor den i fati zoltica. Srekja pa nie uste ne bevme izlezeni od bolnica. Neka si odi na pedijarar najdobro.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  12. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.899
    Допаѓања:
    77.423
    Kje vidime deneska kako kje bide, ako mora kje se odi obavezno, vcera samo edna kakana pelena imase sto mislam e malku za novorodence... A nedela e, ima nekade vo Sk sto rab nekoj pedijatar, ama da ne privaten? Ako ne kje cekame do utre, denes ke i pikame so spric ako e uste takvo. Jas otidov da i pomognam bidejki vo bolnica bezobrazni nikoj nisto ne i kazal, ne ja poglednal... Ne bese ni ednas izbanjato bebeto, koga ja izbanjavme blesna bebevo druga boicka dobi i stana i ocinjata si gi otvori, placese malku ama posle oblekuvanjeto pak koma si zaspa...

13. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Ние бевме потполно исто,ама кај нас жолтица фати во болницата и од што ја сончаа таму и вакцинираа,никако неможеше да се разбуди,цел ден спиеше и дури ноќеска се разбуди за цицање но немаше сила да цица и и дадов измолзено млеко.Ние ја будевме со расоблекување,и патронажната ми рече дека е нормално тоа.Траеше ден и пол така и после се беше нормално

14. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.214
    Допаѓања:
    10.130
    др. Паскалов има телефон за дежурства за викенд, не знам дали тоа важи само за тие бебиња што им е матичен, прашајте по телефон верувам ќе ви помогнат 071 234 549

15. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.899
    Допаѓања:
    77.423
    Se javivme i ni rece itno da go odneseme na klinika, bidejki ja banjavme, stipkavme nemoze da se osvesti, malku kje pusti glasce i tolku, a so spric i e strav da i pikne odednas povekje... Neli vo bolnica taka im pikaat, ona po malku i stava vo usta i bebevo ne golta zaspieno e.. ednas kakano od vcera porucek, zeleni kaki... Se nadevam kje i pomognat na klinika kolku tolku, duri i dobro da ja zadrzat, ako e zoltica 100% kje ja zadrzat..

На Maceto123 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.165
    Допаѓања:
    329.402
    Не мора да значи дека ке ја задржат.Мојата исто дома фати жолтица и ја држеше околу 10 дена.Но во болница не лежевме.

17. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.899
    Допаѓања:
    77.423
    Ja zadrzaa, ima zoltica i dehidrirano e bebeto... Edvaj i izvadija krv, go ispobockaa sekade, edvaj izvadija i i stavija infuzija, da se nadevame deka kje zivne uste denes kje se rasoni i kje cica...

18. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Охх душичка. Добро е што сте реагирале на време, но не е страшно, ќе прими терапија, ќе го сончаат малку, па јас мислам за 3-4 дена ќе ти пуштат. После и полесно ќе оди цицањето.

На pilenka и joy1 им се допаѓа ова.
  19. Miss.Sweet

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Мамички со искуство да ве прашам за совет. Бебуш овие неколку дена е малку покенкав и го приметив на неколку пати во денот како се стресува ко да му е ладно. Ја прашав и педијатарката пред некој ден и ми кажа дека може мочка. Но денес му се случи на два пати во 1 мин. да се стресе по 2-3 пати по 1 секунда. Откако му се случи првиот пат после 15 мин. се искака, а вториот пат се стресе додека какаше. Сте имале ли вакво искуство? Има ли место за паника или не? :(

20. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Како морници и плус се стресува? На малата моја ѝ се случува често. Дури и фаца прави. Еден период почесто правеше, сега поретко. Мислам дека кога мочка така прави.

На LUCERKA му/ѝ се допаѓа ова.