Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. hannybanny

hannybanny Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    1.904
    На MysticAura му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Eho

Eho Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2024
    Пораки:
    319
    Допаѓања:
    593
    Како ги заспивате бебињата? 5 месеци е бебе. Имаше период кај што се успиваше кога лежевме двата на спална, со пеење песнички. Ама многу кратко траеше тоа :D После почнавме малку во раце со нишкање, па ќе го легнев и брзо заспиваше, пошто веќе беше сонлив. Ама последниве 3 дена... не знам што е ова, скок ли, заби ли се... Заспива само во раце, ќе пробам да го легнам, секундарно се буди само што ќе го навалам за легнување. И не да плаче - вреска, се расонува, па ајде наново нишкање, вртење кругови. Сабајлево беше забавно, околу 4 се разбуди и 2 часа се вртевме :) 5-6 пати кога ќе го легнев се будеше. И последно 'фати' да легнам и јас со него дур уште ми е во раце, па да го отпуштам.
    Правев муабет баш сабајлево со мајка ми и таа ме 'искара' дека не е добро да ми заспива во раце, ќе сум го научела така. Таа вика остај го и да плаче ќе се умори, ќе заспие. Таа така ми правела мене. Тоа испаѓа оној методот cry it out, да плаче дур не заспие, ама јас искрено не сакам тоа да го правам. Не сакам да го оставам да вреска :?:
    Па сакам да ве прашам, што и како правите вие?

3. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.837
    Допаѓања:
    9.191
    Јас со моево бебе многу премрежја поминав со тоа нишање и спиење во раце. Можам да ти кажам, се ми е прочитано и се ми е пробано, нема ништо апсолутно и се зависи од бебето. Првото дете го нишав до година ипол, заспиваше и спиеше Х време (никогаш повеќе од 2ч не спои додека го нишав), ама не ми правеше како ова. Со ова полека полека дојдовме до фаза да заспива (И СПИЕ) само кога шетам низ стан. Од 3 ипол месеци не фати регресијата, до 6 месеци ескалираше. Значи бебево ќе заспие со нишање, а седнам, се буди и бара цела ноќ да шетам нкз стан. Полудена бев и решив ќе го "тренирам" на спална. И да кажам, не е точно дека ако заспива без нишање, ќе презаспива без нишање и ќе спојува циклуси така. Знам зошто пробав. Значи околу 6 месеци решив ако треба ќе го оставам да поплаче малце доле со мене, не го нишам низ стан. Ама немаше баш плачки, првото заспивање со мене заспиваше на кревет, спојуваше по 2 3 часа ако не мрднам од него, и да се размрда лесно го презаспивав. После будењата, или пак со шшкање и тапкање, или со земање во раце го презаспивам. Значи имам преседан, не шетам низ стан. Знае да се буни, и да негодува ама 90% не попуштам и заспива. Е сега откако почнав вака значително подобро спие до мене, со земање во раце и нишање во кревет, освен кога е престимулиран дента. Ако одиме на повеќе места и види нови фаци, нека се искорне од плачење, не спие доле на кревет никако и негодувањето ако не го земам ескалира во вриштење. И го држам во раце обично вториот дел од ноќта. Затоа избегавам да го престимулирам. А заспивањето му е главно се уште во раце седејќи (сега периодов доле послабо заспива сам до мене, се одучи и од тоа), со тоа што некогаш ми успева да заспие лежејќи до мене, некогаш ми успева да презаспие така, ама не секогаш. Тогаш го земам во раце и продолжува, освен како што кажав, ако не сум направила беља дента. Значи пазам прозори на будност, рутина имаме навечер од 4 месеци, буквално ништо не гарантира спиење и не знам каква ќе биде ноќта. Само јас мало подобрување видов кога прекинав да шетам низ стан. Ама ти викам, зависи од бебето, така да, прави тоа што гледаш дека е ок со него. Коментаров е каша попара, како и спиењето на моето бебе. Ахахах се надевам ме сфати, и да го оставиш да негодува малце, може да презаспие. Тоа се на спална, во креветче сега за сега нема теорија за нас.

На Vegegirl и Eho им се допаѓа ова.
  4. Eho

Eho Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2024
    Пораки:
    319
    Допаѓања:
    593
    @Cherry333 Фала ти на споделеното искуство :hug: Ќе пробувам и јас па ќе видиме што ќе 'фати' кај нас. Деновиве баш инаетчивче е :D
    А што е најјако и јас периодов мислев да почнеме во креветче, ама ова со будењава, дефинитивно не е остварливо. Кај 100 пати легни-стани, уште во креветче да се наведнувам, ќе се укочам во кичмата :rofl:

5. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    9.291
    Допаѓања:
    27.588
    До 8 -9 месеци така заспиваше. Раце, кичма во аут ми беа. А машала беше , буцка и тешкичка.
    Почнав и со работа и душа немав веќе.
    Проба мајка ми легнати двете на спална и успеа од прва. После со млеко пиејќи заспиваше. Па сега мора да има нешто гушнато и така заспива. Дали кукла, зајчето нејзино, па и четката за заби, ама да гушка нешто и си заспива.

На Eho му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.871
    Допаѓања:
    20.080
    Во количка имаш пробано низ дома?

7. Eho

Eho Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2024
    Пораки:
    319
    Допаѓања:
    593
    Не, ќе пробам баш и ова, фала ти :sun:

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.871
    Допаѓања:
    20.080
    Мене ми е спас и со првото, сега и со второто за успивање. (highfive)

На Eho му/ѝ се допаѓа ова.
  9. 91magi

91magi Активен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2024
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    78
    Zdravo devojki :)
    Prvo da vi posakam srekni praznici na site :)
    Imam edno prasanje moeto bebence e 1 nedela i 5 dena
    Ovie dva dena posle cicanje zdrigne no znae da mu potece mlekce od noseto da mu se vrati kako refluks
    Dali e normalna pojava ova

10. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    1.160
    Бевме денес козле личи на рсв рече таа желудникот ми се преврте
    Ни препиша по 2 тури инхалации

11. bgirl6666

bgirl6666 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    324
    Допаѓања:
    392
    Kaj mene niz fazi e, prvicno go zaspivav jas legnata on vrz mene i go niskav i odma zaspivase poslem koga kje go zacvrstese sonot go spustav na krevet, poslem imase faza mnogu placese taka pa mi zaspivase samo vo race setajki niz stan, ama bidejki e dosta tezok i race ke mi padnea sega zemam pustam white noise kje go spustam vo krevetce mu stavam cucla i sam si zaspiva ponekogas ako nemoze da zaspie go niskam krevetceto i koma e.. kaj mene vo kolicka niz stan nejkese da spie toa ne mi uspea, i mene moite mi vikaat neka place ke preplace ama mene dusata toa ne mi dava, da si potplaknuva mozam malku da go ostavam ama da place i taka da go ostavam jas iskreno nemozam, ne mi dava dusa

На fragaria, Eho и hannybanny им се допаѓа ова.
  12. Vasileva98

Vasileva98 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2025
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    270
    Мајки здраво, имаме 2 недели и од вчера сме многу плачливи, сака само во раце и на цице да спие не се дојадува заспива и после 1час пак плачење за јадење, се вие поцрвенува кака 3 до 4 пати дневно а првата недела и по 7 пати какаше, па ме интересира дали му се почнати веќе грчевите

13. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.485
    Допаѓања:
    19.511
    кај секое бебче е различно, моето имаше од 2-4недела интензивно потоа се намалиа и ретко се појавуваа

14. Vegegirl

Vegegirl Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    507
    Допаѓања:
    260
    Na moeto mu pocnaa od 2-3 nedela grcevite i togas najgolrma uteha im e na grada ako se. Ostavi go koga saka kolku saka , mozes da se konsultiras so pedijatar nekoi kapki da vovedete

15. simpleewa

simpleewa Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2021
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    190
    Како ги препознавате грчевите?

16. Vegegirl

Vegegirl Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    507
    Допаѓања:
    260
    Se vcrvenuva vo lice, pravi grimasi na nelagodnost , sobira nozinja i vika place kako od bolka, a i meseto mu e tvrdo

На simpleewa му/ѝ се допаѓа ова.
  17. hannybanny

hannybanny Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    1.904
    Се црвенее во лицето, собира нозе и плаче што и да правиш. Најчесто се секој ден во исто време. Иако викаат дека почнуваат навечер кај нас почнуваат во 11 на пладне до 2. Од 5 со 7 и ноќе од 2 до 4. Траеа точно додека да направи 2 месеци.
    Нас најмногу ни помогна ама за спиење и давав само nurse Harvey со Саб симплекс во чајче.
    И Гасиметин капки. Му ги дадоа на маж ми во аптека баш се сеќавам му викав што си давал пари а реално најмногу ми помогнаа и се најевтини од се што купивме.

На simpleewa му/ѝ се допаѓа ова.
  18. rainbowec

rainbowec Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2010
    Пораки:
    1.478
    Допаѓања:
    11.160
    Здраво, new mom here. :)

Ве молам да ми објасните подетално околу почнување со суплементи за новороденче, бидејќи педијатарот после пораѓај така набрзинка ми ги нафрли работите па да знам што точно како треба да земам, колку и како да давам и слично.

Ми кажа од 8-от ден да почнам да давам, Д3, К1 и Омега 3. Па вие што сте го поминале ова да ми помогнете со вашите совети и искуства.

19. MysticAura

MysticAura Активен член

Се зачлени на:
    8 октомври 2024
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    91
    честитки :inlove: ние користевме д3+к1 а омега од трети месец по препорака на педијатарот поради тоа што правела грчеви омегата. биогаја пробиотик користевме кратко време бидејќи педијатарот кажа доволно добива што треба од мајчиното млеко. на 3-4 недели вклучивме и саб симплекс поради грчеви па ако имаш некој да ти донесе од странство, нарачај си уште сега за да ти стигнат додека да треба да го користиш

На rainbowec му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Vegegirl

Vegegirl Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    507
    Допаѓања:
    260
    Што да земам за чистење носе на 2м бебе? Осеќам дека има мрсулчиња