М позиција е многу важна ради правилен развој на 'рбетот и карлицата. Носење строго свртено со лице кон мајката/ таткото. На интернет има видеа од стручни лица зошто не треба да се носи во кенгур свртено напред. Мене ми се превртува желудник од тоа бљуцкање. Ич нејкам, а и педијатар ми кажа дека е нормално дури до 18месеци.
моето е три месеци и ова го прави веќе неколку недели.. од раѓање спие во вреќичка па веројатно не е тоа проблемот.. баш си мислев дали е само моево дете такво, значи по цела ноќ се превртува во сон, ќе ја ставам на една страна од креветче ќе ја најдам на друга страна цела испревртена за неколку минути
јас од тие причини немам уште купено кенгур, а ми е потребен пошо бебе ми е по цел ден во раце..ергобејби се многу скапи а очигледно само тие се по прописи. сите други страни што ги пребарав за кенгури ниту еден не е по прописи
Битно е да е егрономски. Ако имате некој во странство, пример во Германија замолете го да ви најде од таму. Обично има многу повеќе избор и пазарот е поконтролиран.
Zdravo Jas imam prasanje dokolku ima nekoj iskustvo so vakov slucaj da mi spodeli Na Bebenceto na izavanje od bolnica mu preporacaa Bebyton Neonate. Mu davav 4 dena no nekako bebeto mn mi se grcese a si kakase redovno, mu smeniv probiotik kako za podobro i zemav Waya se ok prvite dva dena i pocnaa mnogu grcevi bebeto stana ponervozno i vcera duri ne mi se ni iskaka a kako sto gledam i denes ke go zavrsime taka denot. Bebeto e na doenje, pedijatarot mi kaza deka treba da pominat barem najmalce 5dena da se vidi sto i kako so probiotikot ili da se smeni i sleden mi go preporaca Proven za bebinja. Mnogu e zalen go boli meseto i koga mu dovagaat gasovi zakinkuva malce
@hannybanny @MysticAura Дека ги спомнавте вреќичките за спиење, сакам да ве прашам како функционирате, дали не се расонуваат премногу кога ќе се покакаат навечер и треба да ги преслечете? Јас имам купено една, на почеток користевме ама ептен кратко. Тогаш бебе секако се будеше често, па ќе го извадевме од вреќичка при прво будење. Во превод, не знам да користам вреќичка И сега 5 месеци е, обавезно се кака еднаш навечер... поретко два пати. И кога го преслекувам гледам најбрзо што можам да го преслечам за да не се расони. Ама често се расонува, да не речам секоја ноќ. И така будни сме 1/1.5 час околу 3/4 сабајле И се плашам да ставам вреќичка дека мислам уште повеќе ке го расонам... какви вреќички имате, со ногавици или споен долниот дел баш како вреќа? Мојава е со ногавици. А баш сакам да го ставам, дека не треба мислење дали е покриен, дали ќе пикне ќебе во уста или ќе се покрие преку глава...
Што и да земеш додека не пројдат грчевите, ќе има мака и за какање и ќе плаче и кога ќе прди. Не се оптеретувај, до 3 месеци ќе плаче после тоа ќе смени. Давај еден пробиотик не му менувај толку често.
Мојава во 4 месеци дали 2 пати се има искакано за време спиење. Не палам светло имам едно ноќно демек така се мачам за да не се расони. Мојата е на АД од почеток и ретко станува ноќе освен кога е гладна. Сега почна да се буди нешто ама брзо презаспива. Јас имам вреќа без ногавици. Само ја ставам и ја закопчувам.
А му даваш colief? Не е можно повеќе да го расониш затоа што има вреќичка, кога веќе го преслакаш. Топ работа е по мене. Секогаш ќе е покриено нема да се открива, нема ризик да се покрие преку лице и угуши. Јас имам на ело многу се убави, но и од бебе хоум имам земено исто се ок и тие. Од прв ден дома бебето само во вреќичка ми е.
нашата е без ногавици, само ја откопчувам вреќичката, откопчувам шпикозна кај ногавиците менувам пелена и закопчувам. моето е на АД и презаспива со шише. единствено ако ја имам заспано во мене и земам да ја спуштам во креветче па да ја местам во вреќичката, да ги местам рацете.. тогаш знае да ми се разбуди ама тоа ми е повеќе проблем пошо бебето ми се буди само што ќе го спуштам во креветче а не е до вреќичката мене ми кажаа што помало научи во вреќичка тоа подобро, после дека не сакаат ич.. и мене ми е многу страв да не се покрие со глава преку ќебе пошо мноогу мрда на спиење и ова ми е спас.. мислам вреќичките без ногавици се поедноставни, буквално само патент откопчуваш
А сега за потопло време има ли тенки? Јас имам 2 како јорганче ги добив за мекици ама ја гледам во косата мокра е изгледа топло и е. Да знам да купам
извини јас за друго да те прашам. Зошто го преоблакаш бебе навечер? Јас такс правев на почетокот два месеци после по мусбет со другарка прекинав…. Зошто да се расонува бебка, моево е на доење и мн кака ама навечер шознам повеќе е мочан.
Ми беше страв да пишам хаха и јас не ја преоблакам ноќе. Во муабет исто со другарка, за спиење имам купено еден број поголем памперс за да има простор за повеќе апсорпција. Ова само за мочкање практикувам, ама како што кажав претходно, мојата до сега се случило ноќе да е какана само 2 пати тогаш одма ја преоблакам.
Епа ако кака што да му прави. Мојов ради тоа какање пред некоја ноќ 1ч беше буден. А реетко кака навечер. Лошо е стварно, ама за какање мора пресоблакање, јбг.
па не знам моево два месеци на секоја кака беше преоблакано и со вода миен и со тупфер па имаше црвено газе. Сега навечер не го преоблакам и не му е црвено газето и спие мирно и не го чепкам.
Со кака не го чепкаш? Не е за црвено газе само, мене ми е страв од бактерии пример не знам. И мојот не плаче од кака, би спиел може ама јас го соблекувам обавезно.
Ако се покака само го преслекувам. Најчесто дури јаде или одма откако јаде во текот на ноќта се кака. Или понекогаш се буди и одма се кака. Ама го сеќавам секогаш, затоа одиме на преслекување... Иначе ако не го сетам, не го гибам. Ама тоа е многу ретко. Еве вечерва не се покака, на муабетот @Cherry333 Да, исто и мене ми е страв да не му се воспали газето ако го оставам во каки