Premorena bese zatoa spiese tolku dolgo, inace ic ic ne saka da spie, od 2ra nedela bese i ostana so skroz otvoreni oci svetot da go gleda i moram na sila. Non stop mi e vo race za spienje ili vo kengur
Душо, пррмногу очекуваш од себе а и од бебе за 8 недели, полека, ќе си направите ред. На се ова влијаат скокови, грчеви, нова мама, на бебе се му е хаос, и тоа се привикнува на вас. Полека ќе фатите ред, не се опседнувај премногу, не се сите бебиња исти. 4 часа преку ден е премногу, не дозволувај толку.
Бебе е премногу мало за да има ред, иначе тоа само си дава знаци кога му се спие, јас бебе никогаш не сум успивала на сила, како што ти пишаа погоре, кога завршува прозорот на будност едноставно сама дава знаци дека и се спие, се прозева, трие очиња, нема интерес за игра, се врти на страна за успивања. На почетокот и кај мене бебе имаше многу долги прозорци на будност и долги дремки, но ќе се среди, премногу е рано.
Jas ne smetam deka bebeto e premnogu malo za voveduvanje na red, naprotiv mislam deka treba da se vospostavi red so pratenje na bebeto sekako, bidejki sekoe e razlicno. Jas kje si kazam moe mislenje sto mi pomogna mnogu, vospostaviv red i tocno znam koga na bebe mu se spie i fala mu na gospod nemam nikakov problem so toa. Na pocetokot jas probuvav bebeto na saat vreme da go stavam da spie se dodeka sfativ deka toa na moeto bebe ne mu odgovara i nejke da zaspie. Sfativ deka na sekoj saat ipol na bebeto pocnuva da mu se spie, znaci saat ipol e budno, se zanimavame, vezbi, cicanje, presoblakanje vo toj saat ipol i go legnuvam da spie i odma zaspiva, ako sedi budno povekje od saat ipol togas vekje pocnuva da bide mnogu kenkav od zamor. Smetam deka 50 minuti kako sto pisa clenkata e premnogu kratok buden prozor i deka normalno ne i se spie. Spodeluvam moe mislenje kakov red jas si vospostaviv so moeto bebe i eve 4 meseci od sam start nemame nikakov problem, bebeto mi e naspano i raspolozeno. Se nadevam deka ke pomognam
За брзо време сама ќе си покажува дека и' се спие, сеуште учи и е збунета, нервниот систем и' е вознемирен. За кратко време ќе биде подобро, сама ќе си помогне и ќе си успее да се опушти да заспие. Ти само следи ја, помагај и'. Ама не и' помагаш ако се притискаш и опседнуваш и секираш. Пополека. Батали саатот, немој дотолку да го гледаш, само ќе се напнуваш дополнително, а сигурно си и онака уморна. Пробај легни заедно со неа за дневните дремки. Да дремнете заедно, може близина и' треба за да заспие.
Секое бебе е различно, си наметнуваме нереални очекувања читајќи се и сешто на интернет. Бев на местото на членката и знам како е да се обидуваш да воведеш ред на мало бебе што сеуште мисли дека е во стомак, од што читав се и сешто по интернетов, се додека не побарав совет тука и не ме освестија членките, така и беше, бебе само си фати ред и на будни прозорци и на дремки.
Dada i jas smetam deka sekoe bebe e razlicno, ama ete jas go pratev moeto bebe i sfativ deka mu se spie na saat ipol. Inace kazav deka vospostaviv red bidejki na pocetokot normalno ne znaev nit koga mu se spie nit nisto, samo ne zaspivase tuku placese od zamor, ako ne go legnev vo krevetce za spienje nemase da zaspie tuku se macese, zatoa smetam so pratenje na bebeto kje se vospostavi red
Јас до денес викам дека секој ден ми е ист. Стани, преоблечи, дај да јаде, капки за грчеви од овие толку капки од тие толку капки, да јаде на 3 саати, па дали поминаа 3 саати, леле во колку саат јадеше, да спие, дали и се спие, кога стана, леле ќе надминам буден прозор нема да заспие абе се мрднав. Па читав скокови во развој па не знам што и еден ден реков ни читам веќе ни се замарам. Кога и се јаде плаче ( има една свирка ) кога и се спие плаче ( има друга свирка ) е сега спие дење по 20 минути, пола саат до саат зависи кога како ама барем можам кафе раат да се напијам доволни ми се и 20 минути. Плус јас и мажот сме на смени јас чувам дете од сабајле додека да дојде он од работа. После тоа он ја зима јас да здивнам пошто цел ден се држиме во раце. Заедно ја бањаме и он ја успива . Е сега кај мене е олеснување тоа што јас жал не ја дојам.
Јас ја држев во раце да спие точно додека да направи 4 месеци. Сега смени заспива и во количка и на кревет. А твоето е многу мало. Ќе го држиш и ќе уживаш. Најубавото кафе ми беше тоа. Станував сабајле со правев овошна салата и Нескафе штом заспие седнував со неа во едната рака со телефон во другата и пиев кафе. Мора да се снаоѓаш.
Нас ни кажа ортопедот од 4 месеци. Јас во количка ја подигнувам така, на кревет не знам како освен на рефлукс перницата ама таа не е толку висока.
@Vegegirl премало е бебе за да воведуваш ред. Значи не де замарај уживај, мирисај го , гушкај го, бацувај го. Следи си го своето бебе, од нет од луѓе ќе се изначиташ свашта. Моето ќе прави за некој ден 4м и менува често. Кога беше еден месец, медец ипол седеше мннн долго неспиен имаше прозори на будност од по 4даати ама не плачеше. И најчесто мислев дека од што преку ден не можам доволно да му затемнам се покривав со тенко чаршавче и јас и него да спие се додека еден ден не ми беше у раце и бевме во дневна беа татко ми и свекор ми муабет, во позадина тв и он заспа цврсто. Од тогаш веќе реков не се замарам. Гледај отприлика кога седи кога колку спие ама не се замарај следи си го бебето. Дали е мирно и задоволно. Ако вришти од умор ќе приметиш што е пред тоа какви знаци ти дава за да го успиваш. И јас де осеќам често како робот со бркање дремка затоа гледам да не сум толку на саат ама нашето бебе е со гости и на гости секој втор ден а пак си направи сам ред. Станува и легнува отприлика во исто време. Првите две дремки сам си ги прави исто значи бебето околу 3м учи што е ден ноќ и е полесно. Но не очекувај ни премногу лесно зашто може ете кај вас да не е така. Моево на 2ипол месеци сврзуваше 6-7даати навечер. Сега имаше недела дена цицаше навечер на 2саати. Дремки преку ден слушам од други луѓе имаат и по 2саати кај нас се кратки околу 40мин макс. Исто ми спие на раце најчесто на мене такс заспива. Има веќе 9кила дали е тешко е? Да е . Но има и денови кога сам ќе задпие на спална, во количка итн итн. Значи менуваат мн. Не очекувај премногу ни од себе ни од бебе 8недели дека ќе сте пограмирани. Ќе си се научите меѓу себе
јас цело време го шетав у транспортер. Вчера ја ставив корпата мислам трети пат до сега и дадов шанса и кренав агол од 45. Цело време беше кенкав заспа два пати едниот пат беше ок сиг пола саат вториот не видов колку амаааа и плачеше и го носев у раце низ цела стаза во Аеродром, кичмата ми падна. Веќе стигнавме 9кила мислам ако вака си прави ќе шета само викенд кога тстко му е дома хахахаха
Ние висиме на тераса како 2 мајмуна во раце. Нејќе ова дете во количка баш и тука ви пишав. Шетаме кога ќе дојде таткото после работа. Не можам и јас веќе во раце ни во кенгур рбет немам. А во кенгур седи и ужива. Многу чудно дете хахаха нејќат да лежат ваљда. Мене и друга количка ми дадоа демек да гледа како отворена е цела ма неее раце се раце.
Моево откако си ги откри прстињата во уста да ги цуца, ја прифати и цуцлата и со цуцла сега се возиме во количка во транспортер, така можело А корпата ја пробавме 2-3пати, ич не и се свиѓа, а можда и дека ни мене не ми се свиѓа, ко у куфер да сум го затворила бебето! Ептен шубе некако ми праи
Ние корпата максимално ја искористивме ама за дома. Во неа спие дење од првиот ден, ја оставам некогаш лежи кратко гледа во една полица со украси па им гуга, ја заспиваме така ама за надвор не. Башка што не сака цуцла ми ја плука. Надеж ми е дека ќе почне да седи за месец ипол па може така ќе сака да се вози.