Kjuti jas vcera bev i mn bese uspana od 1 porucek do 11vecerta uspeavme 20ml da i pikneme, ja banjavme i ne stana i otidov doma, sabajle stanuvam i se javuvam mi vika ne stanuva bebevo place majkava dusa, vikam cekaj mora da se javam na pedijatarot i on ne sovetuvase odma na klinika, srekja na vreme dehidrirana bila, eve pocnale i da ja suncaat za zolticata, nemozam da opisam kolku bese bela, suva, ispukana kozata, edno 20 pati ja ispobockaa vo racinja, glava, peta sekade edvaj izvadija krv za da i proverat krvna slika
Nisto strasno mislam, na drugarka bebeto koga mocka taka se stresuva mozebi e toa.. a cesto mockaat, taka da mozebi e toa
@mariz Добро а како ги пуштиле од болница дома? Не ли виделе дека детето е успанко? Што правеле во меѓувреме од породување до испуштање? Го погледнале ли бебчето?
Јас немам придадено значење на тоа. Едно време ми се чини ко цело време да се стресуваше, ама еве сега не прави така, барем не често. Мислам дека не е некој проблем.
Iskreno vo istata bolnica se porodivme, vo Cair a jas prezadovolna od se bev... Nejze nitu dosla doktorka da ja stane da se istusira, da i smeni spavakja, bebeto ne bese ic banjato, a ne pa sovet nekoj da i dadat... Bila so 3 albanki vo soba koi ne znaele makedonski, mene mi se pogodija 2 devojcinja so koi do den denes se druzime i oni mnogu mi pomognaa.. Prvo bebe i nikoj nisto da ne i kaze i da ne i pomogne :/ Baska za pomalku od 48h ja pustija da si odi, a baska znaes kolku sekoja majka saka da si odi od bolnica sto pobrzo, ona ne ni znaela deka ne e dobro bebeto :/ sea se slusnav piela mlekce, porasoneta bila, kje prkne ajde
@mariz , не можам ни да замислам како и е на жената, кутрата. Млада, сефте, па и да не си и била ти, да не е имала никој свој...кутрата. А воопшто не ме чуди за од болница дека така ја испратиле. Одсекогаш е имало такви ама у задње време мислам дека се изнаслушавме црна хроника од здравство.Затоа треба бабиците да идат одма по доаѓањето дома, да остават бројче и да дојдат сите 5 пати кои ни следуваат. Ај нека е подобар бебушот. Некогаш мислам дека се многу големи борци и се многу посилни од тоа што мислеме.и од снагата што ја имат. Додуше, дај боже сите секогаш да се така. Среќичка и сила и за мајка и за бебуш праќам.
Кај мене дојде еднаш, поседе 3 мин, ми даде бројче да ја барам ако ептен нешто треба. Во моментот кога дојде, не знаев за што служи патронажната сестра. Нит доење, нит ништо. Папокот со хидроген го прсна и си замина. Толку.
Мајки, истово го пишав и во темата Доење, ајде и тука... Ве молам за помош...во петокот добив стомачен вирус - дијареа и повраќање...и оттогаш нагло ми се намали количината на млеко. Претходно имав премногу (дури малку и замрзнав од радозналост), но сега градиве ми се цело време меки. Се убив од пиење течности-пак слабо. Се трудам често да се измолзувам...едвај по 30 мл. Има ли некој вакво искуство? Што да направам да го повратам. Дури и 'залихите' ми се на крај, а од самата помисла за адаптирано млеко ме фаќа депресија... Деновиве психички опаднав...
Како заклучи дека немаш млеко? Јас 14 месеци дојам и повеке од 30 мл не сум извадила од мене а градите се меки кога ке се воспостави нормална лактација.
Не знам што да мислам бе мила. Претходно ми беа тврди, кога ќе ми се преполнеа мислев ќе ми пукнат. Одмолзував да си олеснам, 60 мл како од шала излегуваа. Кога оставав (а морало да излегувам) имав и по 100-120, некогаш 150 мл... Сега многу се плашам, преку ноќ ми се смени се... Нема шанса да се откажам, форсирам доење... Ама премногу се исплашив...
После одреден период на доење се воспоставува нормална лактација. Меки гради не значат дека немаш млеко. Еве мене месец и пол ми се меки градите а бебуш супер напредува - 600 гр. за еден месец качи. Откако се воспостави нормална лактација градите ми се тврди и ќе ми пукнат само кога вечерам, а тоа ретко го правам. Така да уживај, без нервози затоа што при стрес се намалува млекото и ставај го малото почесто да цица Пиј чај лакта микс и јогурт/павлака повеќе
Мајки пак помош од вас... Бебе два дена нејќе да јаде ко што јадеше. На формула е и остава по 30-60 мл од 180. Му давав да јаде на 4 саати, но сега нормално бара на 3 па му давам... Плаче ептен за јадење... Дополнително и бљуцка па се плаши и од тоа. Ама денес се надмина па исфрли храна и преку нос и толку му залетна што мораше да го вртам нанапред за да ,,продише,, и потоа се удри на пискање. Му дадов да поцица па се смири и после јадеше ама пак остави млеко и сега заспа... Некоја со вакво искуство? Дали е скок во раст со хранава или што... 11 недели е старо бебево. Фала за секое мислење.