Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Да да. Баш ко морници и се стресува :(

2. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.680
    Допаѓања:
    76.961
    Kjuti jas vcera bev i mn bese uspana od 1 porucek do 11vecerta uspeavme 20ml da i pikneme, ja banjavme i ne stana i otidov doma, sabajle stanuvam i se javuvam mi vika ne stanuva bebevo place majkava dusa, vikam cekaj mora da se javam na pedijatarot i on ne sovetuvase odma na klinika, srekja na vreme dehidrirana bila, eve pocnale i da ja suncaat za zolticata, nemozam da opisam kolku bese bela, suva, ispukana kozata, edno 20 pati ja ispobockaa vo racinja, glava, peta sekade edvaj izvadija krv za da i proverat krvna slika :(

3. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.680
    Допаѓања:
    76.961
    Nisto strasno mislam, na drugarka bebeto koga mocka taka se stresuva :D mozebi e toa.. a cesto mockaat, taka da mozebi e toa :)

На Miss.Sweet му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    @mariz Добро а како ги пуштиле од болница дома? Не ли виделе дека детето е успанко? Што правеле во меѓувреме од породување до испуштање? Го погледнале ли бебчето?

5. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Јас немам придадено значење на тоа. Едно време ми се чини ко цело време да се стресуваше, ама еве сега не прави така, барем не често.
    Мислам дека не е некој проблем.

6. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.680
    Допаѓања:
    76.961
    Iskreno vo istata bolnica se porodivme, vo Cair a jas prezadovolna od se bev... Nejze nitu dosla doktorka da ja stane da se istusira, da i smeni spavakja, bebeto ne bese ic banjato, a ne pa sovet nekoj da i dadat... Bila so 3 albanki vo soba koi ne znaele makedonski, mene mi se pogodija 2 devojcinja so koi do den denes se druzime i oni mnogu mi pomognaa.. Prvo bebe i nikoj nisto da ne i kaze i da ne i pomogne :/ Baska za pomalku od 48h ja pustija da si odi, a baska znaes kolku sekoja majka saka da si odi od bolnica sto pobrzo, ona ne ni znaela deka ne e dobro bebeto :/ sea se slusnav piela mlekce, porasoneta bila, kje prkne ajde :)

7. Miss.Sweet

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Фала ви, ме смиривте малку:*

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Espadrila

Espadrila Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2013
    Пораки:
    1.169
    Допаѓања:
    21.153
    @mariz , не можам ни да замислам како и е на жената, кутрата. Млада, сефте, па и да не си и била ти, да не е имала никој свој...кутрата. А воопшто не ме чуди за од болница дека така ја испратиле. Одсекогаш е имало такви ама у задње време мислам дека се изнаслушавме црна хроника од здравство.Затоа треба бабиците да идат одма по доаѓањето дома, да остават бројче и да дојдат сите 5 пати кои ни следуваат. Ај нека е подобар бебушот. Некогаш мислам дека се многу големи борци и се многу посилни од тоа што мислеме.и од снагата што ја имат. Додуше, дај боже сите секогаш да се така. Среќичка и сила и за мајка и за бебуш праќам.

На eatpraylove90, mariz и Maceto123 им се допаѓа ова.
  9. Miss.Sweet

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Кај мене воопшто не дојде патронажна сестра, а не па 5 пати да не посети.

10. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Кај мене дојде еднаш, поседе 3 мин, ми даде бројче да ја барам ако ептен нешто треба. Во моментот кога дојде, не знаев за што служи патронажната сестра. Нит доење, нит ништо. Папокот со хидроген го прсна и си замина. Толку.

11. Kiflicka05

Kiflicka05 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2015
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    670
    Мајки, истово го пишав и во темата Доење, ајде и тука...

Ве молам за помош...во петокот добив стомачен вирус - дијареа и повраќање...и оттогаш нагло ми се намали количината на млеко. Претходно имав премногу (дури малку и замрзнав од радозналост), но сега градиве ми се цело време меки. Се убив од пиење течности-пак слабо. Се трудам често да се измолзувам...едвај по 30 мл. Има ли некој вакво искуство? Што да направам да го повратам. Дури и 'залихите' ми се на крај, а од самата помисла за адаптирано млеко ме фаќа депресија... Деновиве психички опаднав... ;(

12. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.019
    Допаѓања:
    328.081
    Како заклучи дека немаш млеко?
    Јас 14 месеци дојам и повеке од 30 мл не сум извадила од мене а градите се меки кога ке се воспостави нормална лактација.

13. Kiflicka05

Kiflicka05 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2015
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    670
    Не знам што да мислам бе мила. Претходно ми беа тврди, кога ќе ми се преполнеа мислев ќе ми пукнат. Одмолзував да си олеснам, 60 мл како од шала излегуваа. Кога оставав (а морало да излегувам) имав и по 100-120, некогаш 150 мл... Сега многу се плашам, преку ноќ ми се смени се... Нема шанса да се откажам, форсирам доење... Ама премногу се исплашив...

14. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.019
    Допаѓања:
    328.081
    Не се нервирај ти шкоди тоа повеќе.Ставај го бебето почесто на града,храни се здраво и одмарај

15. Miss.Sweet

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    После одреден период на доење се воспоставува нормална лактација. Меки гради не значат дека немаш млеко. Еве мене месец и пол ми се меки градите а бебуш супер напредува - 600 гр. за еден месец качи. Откако се воспостави нормална лактација градите ми се тврди и ќе ми пукнат само кога вечерам, а тоа ретко го правам. Така да уживај, без нервози затоа што при стрес се намалува млекото и ставај го малото почесто да цица ;) Пиј чај лакта микс и јогурт/павлака повеќе

16. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Еве Кифличке гледам тука ти пишале феминкиве мои мили со кои комплетно се согласувам! ;)

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.131
    Мајки пак помош од вас... Бебе два дена нејќе да јаде ко што јадеше. На формула е и остава по 30-60 мл од 180. Му давав да јаде на 4 саати, но сега нормално бара на 3 па му давам... Плаче ептен за јадење... Дополнително и бљуцка па се плаши и од тоа. Ама денес се надмина па исфрли храна и преку нос и толку му залетна што мораше да го вртам нанапред за да ,,продише,, и потоа се удри на пискање. Му дадов да поцица па се смири и после јадеше ама пак остави млеко и сега заспа... Некоја со вакво искуство? Дали е скок во раст со хранава или што... 11 недели е старо бебево. Фала за секое мислење.

18. verena

verena Активен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    101
    мамички од колку месеци почнувате да ги држите исправени бебушите

19. eatpraylove90

eatpraylove90 Истакнат член

Се зачлени на: