Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Vasileva98

Vasileva98 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2025
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    270
    За грчеви користам Colief и Espumisan L, но не гледам некое подобрување дали смеам да ги сменам

2. hannybanny

hannybanny Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.098
    Допаѓања:
    1.901
    Јас искрено престанав да читам. Се и сешто пишува. На крај ќе излезе дека се не смее. Детето едноставно не постои друг начин на кој што можам да го извадам од дома. Накај мене свртена нема шанси, во количка нема шанси значи се дере плаче се витка. А во раце да шетам дете од 8 кила исто така нема шанси, па јас сум веќе за терапија, се згрбавив, не можам да се исправам ако се наведнам. Како и да е прошетките и се максимум еднаш дневно пола саат до 45 минути. Се надевам дека сега кога ќе наполни 6 месеци ќе седи и ќе сака барем така во количка, да излезам од овие 4 ѕида пред да ме фати депресија.

Последна измена: 24 април 2026
    На Germanka7, Anie93, Buca_91 и 6 други им се допаѓа ова.
  3. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.098
    Допаѓања:
    1.901
    Ехее јас што се не и дадов. Еднаш му викам на мм леле го отрувме детево.
    Можеш да пробаш Nurse Harveys сирупче, чај од ким, купуваш ким во водата ставаш 4-5 кимчиња и вариш, саб симплекс давав, на крај најмногу ефект и за какање имаа Гасиметин малку познати околу 300 денари. Иначе за грчеви што и да дадеш, што и да купиш едноставно мора да поминат. Како направи бебе 3 месеци престанаа, а до тогаш барем за мене беше хорор филм. Така и се научивме цело време во раце.

На Vegegirl му/ѝ се допаѓа ова.
  4. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.570
    Допаѓања:
    2.235
    Потврди си со педијатар ама мене за ќерка ми уште од 3 и нешто месеци ми одобри педијатарот да ја свртам количката нанапред и да ја возам во спортскиот дел на 45 степени. Одтогаш почна да ужива во количка и да сака да се вози. Исто беше бајаги крупна и тешка па со количката теравме така без да се килавам јас се шетавме секој ден

На Anastasia579 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.098
    Допаѓања:
    1.901
    Сега во вторник сме на педијатар ќе прашам и тоа. Фала ти

6. Vasileva98

Vasileva98 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2025
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    270
    Коса ми се крева кога го гледам како се мачи се куби сам напина абе очи ке му прснат, а овие што ги давам треба се да се одмолзувам а мене одмолзувањето ми е хорор имам толку болки кога се одмолзувам ми се плаче, а сигурно и другите треба да се помешаат со малку млекце како и да е ќе трпиме ние мајките

На hannybanny му/ѝ се допаѓа ова.
  7. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.098
    Допаѓања:
    1.901
    Капките според педијатар се даваат на лажичка ама моево не ги голташе пола надвор од уста па морав во млеко или чајче

8. Anastasia579

Anastasia579 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јуни 2025
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    168
    На моето му помогна само Nurse Harvey’s сирупот. И тоа миќу давав по 3мл еднаш, до два пати. Инаку на упатството пишува 2x5мл ама некако многу ми се гледаше.
    Пробајте.. и топло на меше обавезно.

9. blodixx

blodixx Активен член

Се зачлени на:
    28 април 2025
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    46
    нема нашиот ништо,
    Два дена по ред матичната не праќа на детско да го преслушаат ама ништо нема.

кашла само повремено и има секрет прозирен кој не е обилен, ни кажаа само сабајле вечер 2мл физиолошки инхалација и да чистиме нос 3-4 пати дневно со физиолошки капки

Веќе трет ден е вака, до кога се гледа дали ќе минува или ќе се влошува?
    Не знам на што да пазиме, си цица, весел е кога е буден и не кашла често.

И си заспива исто само изгледа му се собира слуз и се закашлува во сон, 3-4 пати и се смирува, нормално е?

Крвна слика, црп/леукоцити вчера му беа ОК. Нема температура, проливи

4 месеци е не знам премало е, дајте совет мајки

10. Vasileva98

Vasileva98 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2025
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    270
    Мене аптекарот ми кажа во млекце, но прееска се консултирав со педијатарот го добив конечно ми рече можеш и со лажичка да му даваш пред да цица и мислам ми олесни малку за да не се одмолзувам

На hannybanny му/ѝ се допаѓа ова.
  11. poker_face

poker_face Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    819
    Допаѓања:
    4.629
    @Germanka7 @hannybanny денеска бевме на редовен преглед на педијатар и таму го однесовме во кенгурче. Педијатарот после прегледот сам ни кажа дека може и свртен нанапред да го носиме, ние не ни прашавме. Е сега можеби зависи до бебето, рече дека е доста цврст за негова возраст. Јас секако ќе го носам свртен навнатре се додека не почне многу да се буни.
    Инаку изгледа менуваат цело време, еве денес не се бунеше во количка, ама колку ќе трае тоа расположение не знам :D

На Germanka7 и hannybanny им се допаѓа ова.
  12. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    1.488
    Допаѓања:
    1.382
    Мајки, ги возите ли во транспортер бебињата? Ние досега во корпа бевме ама сега сака да разгледува.

13. EarthFire

EarthFire Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2014
    Пораки:
    589
    Допаѓања:
    1.514
    Јас да, почнав со транспортер, пошто нејќеше да лежи во корпа. И сеуште го преферира транспортерот. Гледам да не е повеќе од саат време во него.

На Joanna28 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. poker_face

poker_face Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    819
    Допаѓања:
    4.629
    Мајки кога ви станува бебе наутро? Почна да си легнува кај 9-9:30 и прво станување му е околу 2. После тоа ќе цица и пак ќе заспие, ама он е веќе наспиен во 5. И почнува да галами, да прета со раце нозе така што од спиење толку.
    Читав дека во 8 треба да си легнуваат после 3 месец. Ако си легне во 8, во 4 ќе стане наспиен и не знам што ќе правиме :D

15. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.837
    Допаѓања:
    9.191
    Нема да стане во 4, обично порано од премор стануваат рано. Мојот кога заспива во 19ч, станува после 6, ако заспие поблиску до 20ч, станува околу 7. Се буди Х пати ноќта ама продолжува, 2-3ч пред конечно будење е само понемирен додека спие. Заследи ја Др. Гуднајт, има добри совети за спиење.

На poker_face му/ѝ се допаѓа ова.
  16. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.098
    Допаѓања:
    1.901
    Мојата легнува 19, 19:30 и најчесто станува во 6:30 или 7 сабајле. Ама на пример денес дете стана во 5. Агу, аге, ееееее, гууууу и така прва дремка денес и беше во 7. Долг ќе е овој ден. Среќа тате и дома и денот е убав па ќе шетаме.
    Иначе во текот на ноќта некогаш станува еднаш а некогаш два пати за јадење.

На poker_face му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Campanula

Campanula Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2020
    Пораки:
    241
    Допаѓања:
    393
    Моето бебе е месец и пол, и давам еспумисан капки и бекутан чајче. Само од тоа се смирува.

Инаку ве изначитав за спиењето, моето од прв ден навечер во раце спие или сме будни, ама затоа преку ден може да спие и канти да тропаат. Пробував да сменам, да почне навечер да спие ама нема шанси. Се надевам со тек на време ќе смени.

На Germanka7 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Buca_91

Buca_91 Активен член

Се зачлени на:
    21 јули 2025
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    81
    Моево 3 месеци,заспива накај 12 навечер и спие до 11 другиот ден,станува два пати за млеко,пробав накај 9 да го будам за да легнува навечер порано, ке стане ,ке кренам ролетна да се расони ама џабе ке пие млеко и пак си продолжува да спие докај 11,па си викам коа ке има по 2,3 дремки ваљда ке му го фатам редот да заспива порано навечер

На Germanka7, Anie93 и MysticAura им се допаѓа ова.
  19. MysticAura

MysticAura Активен член

Се зачлени на:
    8 октомври 2024
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    91
    и моето заспива во толку и е три месеци, мислев единствена сум кога ќе видам на сите колку рано им заспиваат :) чекам да и помине скокот па после ќе пробувам посериозни рутини

На Anie93 и Buca_91 им се допаѓа ова.
  20. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.485
    Допаѓања:
    19.501
    моето заспива од раѓање касно ама од 22ч до 8-9 сабајле најчесто спие се му сменивме, пробувавме он пред 22ч има заспиено може 5пати во овие 4месеци. И сите педијатри што ги прашав рекоа дека не треба да го тераме во 20л да легнува ако не му се спие тогаш. Во ден има веќе воведува сам 4дремки и повеќе од 2ипол саати не седи буден.

На poker_face и MysticAura им се допаѓа ова.