Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. anchygirl

anchygirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    3
    Со какво шише давате млеко на бебе, моето е 7 месеци и сме со Авент 4ка проток или 3ка ама имаме проблем секогаш многу воздух прима и после клоца со ноџињата и не сака да го допие млекото.

2. Germanka7

Germanka7 Активен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2026
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    85
    Вечита моја месечна дилема. За секој месец се прашувам истото. Ние лежиме на подлога често, со тропкалки му трокам, давам и бебе да тропка, книги што шушкаат, имаме и едено како перниче се полни со вода внатре има демек риби, па таму малку лежи на стомак, ги гледа, ги мрда малку со рачињата. Исто со тропкалката му ја кревам/спуштам горе/доле во висина и му зборувам горе, горе, високо, долу, долу, ниско и кога ќе стигнам ниско до средина на стомак чекам да ја фати со рака и така. Исто имаме и О-топка се вика, со отвори една и може да ги пика прстчињата кога ја зема. Тоа отприлика.

На hannybanny му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Amelia.

Amelia. Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    685
    Допаѓања:
    2.405
    Многу брзо му тече мајка, врати со проток 2ка.

4. Sunrise!!!

Sunrise!!! Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јануари 2023
    Пораки:
    589
    Допаѓања:
    654
    Исто и јас, ајде ќе се повлечат педијатарот ми кажа уште една кремичка ќе му ставам и така ќе поминат.

5. MysticAura

MysticAura Активен член

Се зачлени на:
    8 октомври 2024
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    91
    моето е 3 месеци и е со проток 3..мислам 2ка е премал

6. Amelia.

Amelia. Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    685
    Допаѓања:
    2.405
    Зависи од бебе до бебе.
    Моите и на другарки што се породија пред/по мене се скоро 7месеци и сите се со 2ка.

Моите така правеа претходно, клоцање со нозе, се мрдаа цели и не сакаа да допијат, кога и кажав на матичната рече многу брзо им тече, затоа така прават.

7. Moon lovers

Moon lovers Истакнат член

Се зачлени на:
    19 октомври 2020
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    231
    Девојки, денес бевме на преглед, бебе само 100гр има качено. За една недела ќе прави 4 месеци. Дали имала некоја слично искуство и што ви помогна? Бевме на комбинирано но веќе скоро месец немам млеко, па и давав Хип. Денес купив аптамил да пробам бидејќи бебе не сака да пие повеќе од 100мл. Користам филипс авент денес отидов купив на др Браун да не е до шишето. Секој совет е добредојден, многу сум загрижена

8. WonkaMonkaa

WonkaMonkaa Активен член

Се зачлени на:
    19 декември 2024
    Пораки:
    98
    Допаѓања:
    144
    Мојата е 9.5 месеци и сеуште пие со 2ка, со 3ка се засркнува сеуште. Нормално си пие со 2ка

На Amelia. му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Anastasia579

Anastasia579 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јуни 2025
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    168
    Со поголемата го имав истиот случај. Мојата одеше и во минус со килажа. По совет од педијатар започнав немлечна исхрана , во која просто уживаше и не одбиваше ништо.
    А млеко пиеше само во полусон или заспана.

На Moon lovers му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Moon lovers

Moon lovers Истакнат член

Се зачлени на:
    19 октомври 2020
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    231
    Уј се надевам дека нема да е проблем за немлечна исхрана, уште тоа да одбива. Педијатарот денес ми рече најрано од 4 ипол месеци препорачува да се почне, едвај чекам да поминат овие 3 недели

На Anastasia579 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. hannybanny

hannybanny Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.097
    Допаѓања:
    1.896
    Мојата од сам почеток е на 3 проток. Немаше сила да влеече. Еве ја скоро 5 месеци уште е на 3ка и ќе ја оставам додека не видам дека се мачи.

На Germanka7, Anastasia579 и MysticAura им се допаѓа ова.
  12. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.097
    Допаѓања:
    1.896
    Земи поголем проток цуце. Може и тоа да е проблем. Мојата е на 3 од почеток зошто со 2 немаше сила да влече и 20 мл цицаше по 20 мин. Исто овој период 4 месеци се ги интересира, јас ја бркам мојава лево десно со шишето. Ако некој збори или нешто тропне цела се преместува да види што е, па гуга. Ако порано јадеше за 5 минути сега се молиме по пола саат.

На Germanka7, Moon lovers и MysticAura им се допаѓа ова.
  13. anchygirl

anchygirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    3
    Бевме на 2ка ама на 3ка сменивме од пред неколку месеци сега и со 3ка истото се случува..

14. poker_face

poker_face Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    819
    Допаѓања:
    4.629
    Не може заради тебе да не спие. Милион дистракции има во текот на денот, па скокови па не знам што.
    Инаку што сметаш за дремка? Колку минути? Моево некогаш не спие повеќе од 30-40 минути и тогаш има повеќе дремки. Ама некогаш знае да заспие и саат ипол до два и тогаш подолго ми седи буден а и помалку дремки има во текот на денот.

Последна измена: 28 април 2026
  15. poker_face

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    819
    Допаѓања:
    4.629
    А ако не му го сменам протокот ќе му направи проблем?
    Мојот наполни 3 месеци и уште цица од Авент 0+ и цуцањето не му е проблем ама ич, влече јако и за неколку минути знае да го испие млекото а притоа не се буни. Не знам дали воопшто да му го менувам за цуце со поголем проток, а земав за 3+.

16. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.483
    Допаѓања:
    19.494
    Па првата ја спие обично 40мин, другите 3 од 30-60мин која како

На poker_face му/ѝ се допаѓа ова.
  17. poker_face

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    819
    Допаѓања:
    4.629
    Јас изгледа го држам подолго, ама па кога ќе се успие не го буди жива сила :D
    Го кревам му зборам ќе го потштипнам ама не, си спие. И после ми седи по неколку саати буден :D

18. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.483
    Допаѓања:
    19.494
    Моев седи саат ипол, два будно се до последната дремка и ноќното. Тогаш дреме и ништо не го успива :D

19. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.097
    Допаѓања:
    1.896
    Нема да има проблем ќе го пратиш ако се мачи и не е испиено млекото после пола саат ќе треба да му смениш. И мојава сега гледам дека веќе е за проток 4 според тоа што пишува на шишињата ама не и менувам додека не почне да се мачи.

20. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.097
    Допаѓања:
    1.896
    Вчера бевме на педијатар и ни кажаа да почнеме со вкусови. Ми рече не во блендер, туку на вилушка пасирано и сабајле земав сварив морков го испасирав и ми се виде многу крупно и не и дадов. Блендерот ми цркна, така да денес да земеме друг и од утре ќе почнеме. Ми е страв да не се дави. Како поминавте вие?

Плус ми кажа педијатарот дека по ново нема листа по месеци што да внесува, туку дека од 4 до 6 месеци да проба се. Вика ако најдеш убави јагоди слободно дај и да проба.
    Јас нема да и дадам толку рано јагода и друга храна што е алергена, некако страв ми е. Додуша не знам ни како ќе реагира ни дали ќе сака да јаде воопшто сега. За 3 дена ќе наполни 5 месеци.