1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.673
    Допаѓања:
    3.098
    Јагодата не е алерген, може да предизвика црвенило околу устата и на пеленската регија од киселините ама не е алерген. Ти секако нема да дадеш 5 јагоди да изеде :)

Овие се алергените за кои треба да се внимава:
    Млечни производи
    Јајца
    Јаткасти плодови
    Глутен
    Риба и морски плодови
    Соја
    Сусам

И да, може да се даваат одма штом ќе се воведува цврста храна, ама новите препораки се да се почне со цврста храна од 6 месеци, а не од 4.

Јас почнав 5 дена пред 6 месеци и ги воведов скоро сите алергени до 8 месеци

2. hannybanny

hannybanny Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    838
    Допаѓања:
    1.395
    Препораката е за деца на ексклузивно доење. Ние сме на АД од старт затоа сега ќе почнеме со храна.

3. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.673
    Допаѓања:
    3.098
    Ако почнете, не спори никој ако така сте решиле, ама препораките немаат врска дали е АД или е ексклузивно доење. Башка што млекото во било каква форма е примарен извор на исхрана до 1 годинка, затоа не менува како детето се храни :)

Инаку, не зборам за препораки од нашите педијатри, затоа што јас искрено ним за многу одредени работи не им верувам, туку препораки од светски здравствени организации

4. hannybanny

hannybanny Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    838
    Допаѓања:
    1.395
    Ќе пробаме ама не значи дека ќе сака да јаде :D првиов месец само вкусови. Оброк од следен. Да ти кажам јас сум решила да и верувам на докторката затоа што има многу информации и веќе мозоков ми е пуф не можам да се замарам.

На MariaBouli му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Vasileva98

Vasileva98 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2025
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    261
    Дали мислите дека бебе може да има грчеви и запек од капките на Babytol d3 I k1 и babytol omega3, читав на една страна дека баш од оваа фирма се стварало грчеви и запек

6. MorskaSirena

MorskaSirena Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    6.540
    Шкртни како ќе прифати цврста храна. И јас се мислам од наредна недела ( да прими вакцина и косултација со докотр) да почнам со вкусови ама го гледам дека не е заинтересиран да отвара уста на лажичка. Исто се мислам дали одма со пасирана на виљушка или блендано.
    Со поголемата се зезнав со тоа блендано па до 3 год јадеше стрикно само блендано, не знаеше да џвака

7. angel4444

angel4444 Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    1.286
    Допаѓања:
    1.693
    Ист совет, исто почнав со морков пасиран. Од памет ме извади со нагони и со тресење..од утрето теравме блендирано :)