Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. EarthFire

EarthFire Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2014
    Пораки:
    589
    Допаѓања:
    1.511
    Јас се приклучувам во клубот "без коса постпартум".
    Не знам како ќе терам, ова опаѓање е претерано. И се шишав и шампон направив, џабе.
    Дополнително што ја кинам ваљда од држење во реп, ама па не можам да ризикувам да ми стави некор влакно во уста.

На Germanka7, fragaria, Anie93 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.482
    Допаѓања:
    19.494
    Мене ми почна втор месец после породување и цело време имам кај него во рака, он се држи за косава плус, до сеа ништо не му е :rofl:
    Ај што е цела куќа ама некни во машината за садови ми исаѓале:rofl: и едно на висачите во кујна закачено и си виси. Нема кај нема:whew:

На poker_face, Germanka7, hannybanny и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Anastasia579

Anastasia579 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јуни 2025
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    168
    Истото...нема кај нема мое влакно! Страшно!(facepalm)

На Germanka7, Cherry333, Anie93 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.835
    Допаѓања:
    9.184
    И јас сум иста со влакната. Оној па мажон а му дојде некое при рака ми се дере, уште тој ми фали ко божем јас гледам кај се митарам :x

На Anie93, EarthFire, fragaria и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Mrs.Cuper

Mrs.Cuper Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2011
    Пораки:
    2.876
    Допаѓања:
    2.673
    Исто, и мојот е таков. Цело време ми е собрана во штипка и еднаш само ја извадив да ја наместам и одма коментар браво тука ли најде вака така да објаснува. А, најако му е ми вика оди шишај се, да шишањето се ќе среди као божемски .

6. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.835
    Допаѓања:
    9.184
    Јас се шишав, полошо е со кратка коса не можеш да ја собереш насекаде паѓа.

На EarthFire и Mrs.Cuper им се допаѓа ова.
  7. 1001Ana1001

1001Ana1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2022
    Пораки:
    498
    Допаѓања:
    217
    Здраво женски совет: 4 ден ПП со царски, второ дете. Млеко имам, не количински колку што би сакала но е во ред со оглед дека дури вчера воспоставив лактација.

левата града премногу ми крвари, бебе одбива дури да цица а мене ми е неподносливо, до степен ми иде да си ја исечам цела града. Пробувам и со ланолин нонстоп, гради голи и со силиконска исто, ама подобрување нема. Дојам само на другата града плус давам дохрана 60мл.

Совет како да забрзам процес на закрепнување, дали може да се зезне лактација или да оставам 2 дена недопрена града? Да напоменам, дојам, па после додавам дохрана ако продолжи да плаче.

8. EarthFire

EarthFire Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2014
    Пораки:
    589
    Допаѓања:
    1.511
    Да и' пишеш на Јасна најубаво. Стручно да ти каже.

На 1001Ana1001 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Germanka7

Germanka7 Активен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2026
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    85
    Јас сакам да си прашам за забчиња. Сите што ја имате минато таа почетна фаза со први деца, споделете искуство ве молам. Ние почнати сме веќе, се живо се "грицка", прстињата нон стоп во уста, дури и навечер на секое будење. Колку време трае до пробивање на првите запчиња?

10. Mrs.Cuper

Mrs.Cuper Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2011
    Пораки:
    2.876
    Допаѓања:
    2.673
    Кај нас почна некаде од втори месец рацете во уста, тогаш педијатарот ни рече дека многу го чешаат непцата и дека се набабрени. На 4 ипол месеци му искочи првото запче доле кец, после неколку дена и второто до него. После еден месец точно и двојка една доле му искочи, сега е нервозен, кенкав, рацете во уста со прстето си чепка кај другата двојка доле што треба да му пробие. Инаку за првото запче не осетив нешто поинакво од тоа што вообичаено правеше, рацете во уста како и претходно, тт немаше никаква, нервоза минимална, со спиењето преку ден и навечер освен таа регресија што се појавува тој период нели будење после 30-40 минути за дневните дремки, не се смени ништо.

На Germanka7 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. poker_face

poker_face Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    819
    Допаѓања:
    4.629
    Мајки можно ли е на 3 полни месеци допрва бебе да почне да има грчеви?
    До скоро никаков проблем немаше си спиеше добро, сега ноќе ми се буди почесто и не е за цицање зашто му давам ама се трга, се тегне, ги витка ноџињата и потпрднува, се гледа дека му е мака на мешето.
    Му давам Еспумисан ама не гледам некое подобрување.
    Памтам спомнувавте тука некој друг сируп и чајче. Какво чајче дававте и колку количински смее да се даде?
    Не знам дали да купам и да давам на своја рака или да барам педијатар.
    Инаку и со какањето ми забушава некогаш по 2-3 дена нема да се искака иако тоа не го сметам за алармантно зашто е на доење ама сепак може и тоа да придонесува.

12. bgirl6666

bgirl6666 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    324
    Допаѓања:
    392
    те молам не му давај ништо на бебето на своја рака или само дека тука имаш прочитано нешто, треба да се консултираш со педијатар

На 1001Ana1001 и poker_face им се допаѓа ова.
  13. Vegegirl

Vegegirl Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    506
    Допаѓања:
    257
    може да има, ама консултирај се со педијатар обавезно. Реално тие се капките што ги препорачуваат , немаш некој голем избор и ќе помине само од себе. Прави му вежби со ножињата, масирај стомаче, на моето многу помагаше топла вода на меше па секој ден навечер тоа правев. Види ти да не имаш променето нешто во исхрана , да не имаш внесено нешто што би му направило мака, мојата реагираше многу јас кромид кога јадев :) а на другарка протеин кога почна да пие.
    Како и да е ќе пројде само за некое време

На Anastasia579 и poker_face им се допаѓа ова.
  14. poker_face

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    819
    Допаѓања:
    4.629
    Апдејт, се слушнав со педијатар, рече по потреба Nurse Harvey’s сируп само кога има тегоби и доколку давам дохрана (макар и еднаш во 2-3 дена) а давам понекогаш по еднаш навечер да сменам формула.

На Anastasia579 и Vegegirl им се допаѓа ова.
  15. poker_face

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    819
    Допаѓања:
    4.629
    Инаку во исхрана мислам дека не сум сменила ништо, ама формулата која му ја давав повремено да. Прво земав Hipp Combiotic, после се префрливме на регулар Hipp. Ми препорача сега Novalac IT. Ќе смениме па ќе видиме како ќе реагира. А многу би сакала скроз да ја исфрлам формулата ама некои вечери особено периодов како наполни 3 месеци е многу гладен и кога ќе исцица се од двете гради го гледам дека се мачи, се нервира бара уште а нема и морам да му направам дополнително од формулата.

16. Moon lovers

Moon lovers Истакнат член

Се зачлени на:
    19 октомври 2020
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    231
    Ако си во близина на К. Вида, имам чај на холе и лактамикс скоро полни кутиите, и капсули лактил ако сакаш да пробаш за подобра лактација. Исто ми помагаше овесно млеко кога приметував дека ми се намалува млекото

На poker_face му/ѝ се допаѓа ова.
  17. hannybanny

hannybanny Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.097
    Допаѓања:
    1.896
    Што правите за затнато носе? Ставам капки бекутан и влечам со носко.
    Нема ништо друго освен растечено носе со бело прозирен секрет и кива почесто.
    Нешто друго да помага или тоа е за сега?

18. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.482
    Допаѓања:
    19.494
    како си задоволна од носко? Јас го користам на бекутан али нез дали нема мрсули или не е добро :rofl:

19. Adi-2023

Adi-2023 Активен член

Се зачлени на:
    30 мај 2025
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    3
    Мајки не знам каде да пишувам сакам да прашам др светлана зотовска во ѓорче утре која смена е дали знае некој да ми кажете

20. hannybanny

hannybanny Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.097
    Допаѓања:
    1.896
    Не е лошо Ама се мислам за електричен. Ова дур извлечеш од дете што се дере и мрда со цело тело агонија.