Pa jas kako sto znam od vednas moze da se drzi,samo koga e pomalo rakata kaj glavceto posto neli ne mu e stabilno, inaku mislam nee problem.
Од само раѓање јас синко како торбуле си го држев, преку рамо. Дур не држеше глава или преку рамо или свртен со грб накај мене за да гледа (демек ќе гледа зелче мало). Легнат како право бебе никогаш, ама баш никогаш не сум го држела, син ми плаче ако го легнам така, пргав е
Znaci nakaj 3m ste?Moze da e skok...a zarem pie po 180ml?Toa mi e nekako too much za taa vozrast,pa makar sto sum od tipot na onie majki "kolku bara tolku daj mu".
Незнам какво млеце пиете ама тоа е многу за таа возраст,ама ако така пишува во ред.Колку сака толку давај му,со сила не, бидејќи ќе ти повраќа.Ако напредува добро во килажа и полни пелени немаш простор за грижа.Ние пиеме Аптамил 1 и за 3 и пол месеци пишува 150 мл 5 пати во денот,но не издржуваме толку временски и си пие по 100 мл на 3 часа,така да дозата во текот на 24 часа си ја пие.Имавме период кога не сакаше да пие доволно и не форсирав и по некој ден се врати во нормала.Позз
Секако не му давам со сила. Ако не сака не сака. Не го форсирам се да испие. Пелените се здраво мочкани секој пат а кака еднаш во денот... Од раѓање е гладен и го мснифестира тоа можеби затоа ме загрижија овие два дена...
Уште порано сакав да ти пишам дека за бебе од неколку недели 4 часа без храна е мн.Немој да се водиш по тоа што пишува на кутијата туку по потребите на детето.4 часа без храна и на крај 180 мл наеднаш.Му го оптеретувап желудникот кој е со големина на неговото раче и затоа ти повраќа обилно. Според мене тука то е грешката
Па на почеток ни викаа дека пред 3 часа никако да не даваме. После кога беше фрката со формулата Хип штом му се свареше храната спиеше еден час душиче... Со новава е супер ама огладнува порано и јаде помалку, што веројатно е нормално ама до сега не било случај од други причини. Во секој случај фала на совети, сега преправавме математика со сопругот па ќе му олесниме на мешето веријатно.
И мене ми викаа да дојам на секои 2-3 часа не пред тоа.Како па да не... Го доев и сеуште ја дојам(14 месеци е) колку сака и кога сака.Некогаш и на секој час.. Тоа е природна појава и потреба и нема математики ниту гледање на час
Ако мислиш вертикално од раѓање. моето бебе и така заспива од раѓање, војна води само ако го ставиш хоризонтално.глава не придржавав ич. значи креваш внимателно пополека и рака на плешка. Нашиот ортопед вика дека со придржавање на главата се прават ослабнати мускули и детето ствара навика дека секогаш има потпора.
Бебуш синоќа конечно се искака. Алелуја Здиве веќе. Два вечеро по ред ниту она ниту јас асално спиевме. Знам дека е најдобро да се почне со дохрана од 6 месец, ама немам запамтено тогаш цел оброк или тогаш да се пробуваат вкусови? Секако немам намера непотребно да внесувам оброк порано, качува по 500гр. месечно, што е ок, само мислава ми е кај 5 да почне да лизнува по малку за од 6 со цел оброк, или од 6 си почнува со пробување?
Истата дилема ја имам. Дали да почнеме да пробува вкусеви кога ќе биде полни 5 влезен во 6, или со полни 6. Ај поискусните да ни кажат.
I nie sme veke nedela dena vlezeni vo 6 i seuste sme samo na cicanje.pediatarot ni rece da pocneme so vkusovi,a krajot na noemvri veke mozeme i obrok da vovedeme.jas uste nesum dala bidejki vcera primivme vakcina pa sakam da pomine den dva, pa ke dadam nesto od ovosje.a imam citano mnogu okolu dilemata i velat deka ne e dobro so polni 6 doprava vkusovi da se probuvaat,deka treba malku porano za da se navikne bebeto poleka..sto mislam deka e logicki..
Ние се вративме сега од педијатар и таа ми кажа да уште сега почнувам со пробување вкусови, демек немало да ми јаде после ако почнам покасно. Како и да е, јас сепак ќе почекам до 5 полни со пробување вкусови а тоа е веќе за две недели. Не вратија од вакцина. Имавме покачени леукоцити, можеби вирус, можеби од запчиња ама за секој случај ни кажаа за една недела да дојдеме пак. Кога ја боцнаа бебушка за крв таа гласче не пушти, се време седеше мирна, ние околу неа ни жал да ја гледаме, да ја боцкаат, таа гајле нема. Душичка.
Ne e zadolzitelna krvnata slika,ti ke si vidis dali bebeto ti e dobro ako nesto se somnevas napravi krvna slika ako ne so Gospod napred...pa i na malo bebce ne e dobro tolku cesto da se zema krv!