Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. bella.s

bella.s Популарен член

Pa jas kako sto znam od vednas moze da se drzi,samo koga e pomalo rakata kaj glavceto posto neli ne mu e stabilno, inaku mislam nee problem.

verena likes this.
  2. IveBrajan

IveBrajan Истакнат член

Од само раѓање јас синко како торбуле си го држев, преку рамо. Дур не држеше глава или преку рамо или свртен со грб накај мене за да гледа (демек ќе гледа зелче мало). Легнат како право бебе никогаш, ама баш никогаш не сум го држела, син ми плаче ако го легнам така, пргав е :)

3. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Znaci nakaj 3m ste?Moze da e skok...a zarem pie po 180ml?Toa mi e nekako too much za taa vozrast,pa makar sto sum od tipot na onie majki "kolku bara tolku daj mu".

Kaetana, joy1 and awl like this.
  4. awl

awl Популарен член

Така пишува на кутијата... 6 лажички растворени во 180 мл вода...

5. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Незнам какво млеце пиете ама тоа е многу за таа возраст,ама ако така пишува во ред.Колку сака толку давај му,со сила не, бидејќи ќе ти повраќа.Ако напредува добро во килажа и полни пелени немаш простор за грижа.Ние пиеме Аптамил 1 и за 3 и пол месеци пишува 150 мл 5 пати во денот,но не издржуваме толку временски и си пие по 100 мл на 3 часа,така да дозата во текот на 24 часа си ја пие.Имавме период кога не сакаше да пие доволно и не форсирав и по некој ден се врати во нормала.Позз

awl likes this.
  6. awl

awl Популарен член

Секако не му давам со сила. Ако не сака не сака. Не го форсирам се да испие. Пелените се здраво мочкани секој пат а кака еднаш во денот... Од раѓање е гладен и го мснифестира тоа можеби затоа ме загрижија овие два дена...

7. joy1

joy1 Форумски идол

Уште порано сакав да ти пишам дека за бебе од неколку недели 4 часа без храна е мн.Немој да се водиш по тоа што пишува на кутијата туку по потребите на детето.4 часа без храна и на крај 180 мл наеднаш.Му го оптеретувап желудникот кој е со големина на неговото раче и затоа ти повраќа обилно.
    Според мене тука то е грешката

Kaetana, Tajnaotrovna, PUPICA and 3 others like this.
  8. awl

awl Популарен член

Па на почеток ни викаа дека пред 3 часа никако да не даваме. После кога беше фрката со формулата Хип штом му се свареше храната спиеше еден час душиче... Со новава е супер ама огладнува порано и јаде помалку, што веројатно е нормално ама до сега не било случај од други причини. Во секој случај фала на совети, сега преправавме математика со сопругот па ќе му олесниме на мешето веријатно.

9. joy1

joy1 Форумски идол

И мене ми викаа да дојам на секои 2-3 часа не пред тоа.Како па да не...
    Го доев и сеуште ја дојам(14 месеци е) колку сака и кога сака.Некогаш и на секој час..
    Тоа е природна појава и потреба и нема математики ниту гледање на час :)

10. kiki4kablondy

kiki4kablondy Истакнат член

Да прашам може не е за тука ама која е процедурата да извадам книшка за бебето 1 месец имаме...??

11. irena.1

irena.1 Форумски идол

Ако мислиш вертикално од раѓање. моето бебе и така заспива од раѓање, војна води само ако го ставиш хоризонтално.глава не придржавав ич. значи креваш внимателно пополека и рака на плешка. Нашиот ортопед вика дека со придржавање на главата се прават ослабнати мускули и детето ствара навика дека секогаш има потпора.

Kaetana and Maceto123 like this.
  12. danichap

danichap Moderator Staff Member

Бебуш синоќа конечно се искака. Алелуја (poolparty)

Здиве веќе.
    Два вечеро по ред ниту она ниту јас асално спиевме.
    Знам дека е најдобро да се почне со дохрана од 6 месец, ама немам запамтено тогаш цел оброк или тогаш да се пробуваат вкусови?
    Секако немам намера непотребно да внесувам оброк порано, качува по 500гр. месечно, што е ок, само мислава ми е кај 5 да почне да лизнува по малку за од 6 со цел оброк, или од 6 си почнува со пробување?

13. irena.1

irena.1 Форумски идол

Истата дилема ја имам. Дали да почнеме да пробува вкусеви кога ќе биде полни 5 влезен во 6, или со полни 6. Ај поискусните да ни кажат.

danichap likes this.
  14. bella.s

bella.s Популарен член

I nie sme veke nedela dena vlezeni vo 6 i seuste sme samo na cicanje.pediatarot ni rece da pocneme so vkusovi,a krajot na noemvri veke mozeme i obrok da vovedeme.jas uste nesum dala bidejki vcera primivme vakcina pa sakam da pomine den dva, pa ke dadam nesto od ovosje.a imam citano mnogu okolu dilemata i velat deka ne e dobro so polni 6 doprava vkusovi da se probuvaat,deka treba malku porano za da se navikne bebeto poleka..sto mislam deka e logicki..

awl, irena.1 and danichap like this.
  15. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Ние се вративме сега од педијатар и таа ми кажа да уште сега почнувам со пробување вкусови, демек немало да ми јаде после ако почнам покасно.
    Како и да е, јас сепак ќе почекам до 5 полни со пробување вкусови а тоа е веќе за две недели.

Не вратија од вакцина. Имавме покачени леукоцити, можеби вирус, можеби од запчиња ама за секој случај ни кажаа за една недела да дојдеме пак.

Кога ја боцнаа бебушка за крв таа гласче не пушти, се време седеше мирна, ние околу неа ни жал да ја гледаме, да ја боцкаат, таа гајле нема. Душичка.

16. joy1

joy1 Форумски идол

Покачаени леукоцити не се вирус.Пред вакцина проверите крвта пак

17. bella.s

bella.s Популарен член

Pred sekoja vakcina lo proveruvate krvna slika,zadolzitelno e ili?

18. joy1

joy1 Форумски идол

Пре задолжително е

Kaetana and awl like this.
  19. danichap

danichap Moderator Staff Member

Уште сега се нервирам за наредната вакцина тука :envy:

20. Dreams11

Dreams11 Истакнат член

Ne e zadolzitelna krvnata slika,ti ke si vidis dali bebeto ti e dobro ako nesto se somnevas napravi krvna slika ako ne so Gospod napred...pa i na malo bebce ne e dobro tolku cesto da se zema krv!

bella.s likes this.