Здраво мајки малото ми има 2 месеци. Бевме на кардиолог и невролог поради помодрување и му најдоа шум на срце,форамен овале апертум,патент дуктус со лд шант. Сакав да барам второ мислење,закажав кај Милев (таму и првото го носев исто со фоа е) меѓутоа многу ме премислуваа и за кај Чадиковски во Систина. Што мислите за Чадиковски? Познаничка го знае,му се јави без оглед на тоа дека е кардиохирург рече ќе го прими детето и ќе го прегледа.
Jas licno na bebe ne bi stavala takvi raboti, duri ni na mene ne bi stavala a ne pa na dete, 37.7 mene pedijatarot mi ima kazano ne se smeta za temperatura, duri ako ima 38.5 togas se dava paracetamol, pred toa ne treba nisto da se dava. Samo sledi celo vreme da ne nakaci
И јас на бебе не би ставала бабини лекови. Точно 37,7 не ја сметаат за температура. Јас лично после вакцина ако видам дека оди накај 38,3 веќе ставам парацетамол чепче.
Здраво, ме интересира после колку недели, мес се престанува со будење за јадење конкретно со ад млеко? Или си останува тоа на 3 часа уште долг период?
Здраво, Ќе полниме 5 месеци и треба да почнеме со воведување на вкусови. Дали некој има список со намирници?
jas nikogas bebe ne sum budela, samo sekogas se budelo koga mu se jade, kako sto imam slusnato deka do 3-4 mesec trebalo da se budi navecer ama ne sum sigurna. Mnogu e bitno kolku pie mleko preku den, ako slabo pie a e malo se preporacuva da pie i navecer.. jas znam ima bebinja sto se 4-5 mesec si spijat po cela vecer, individualno e
Ние сме скоро 5 месеци и јас сега максимум 5 часа навечер го чекам да се разбуди, ако не го будам и му давам млеко. Инаку тоа го правам дека јас лично си мислам да не е гладно. Кога ќе почне да јаде оброци не планирам да го будам навечер. Јас само знам нам ни кажаа додека да ја врати родилната тежина да се буди за јадење, потоа демек не. Јас навечер не сум го будела досега, до скоро сам се будеше на 2 до 3 саати.
Бебе ќе се разбуди кога е гладно. Освен ако нема некоја причина, да мора да се буди на определено време за млеко. Мојата па и првиот месец сврзуваше по 5 саати сон. После кај 19:30 ч најкасно бањање и млеко, па уште два пати пиеше, ама не се ни будеше скроз. Во полусон како се будеше и давав и тераше. Денски исто ако спиеше, не сум ја будела. Напредуваше по кило, кило и 100/200 месечно.
Немаш потреба да му даваш навечер да јаде. Нас самиот педијатар ни рече уште од 4 месеци да почнеме да ја учиме дека ноќе се спие не се јаде. Големо е твоето остави го само ќе плаче. Јас првата вечер кога рековме дека нема да и даваме да јаде веќе, око не склопив, цело време ја гледав да не почнува да плаче, да не е гладна. Јанза ме изеде. Уште и мм се буди накај 3 и ми вика абе детево не плачеше за јадење, а да и дадеш? ама после се навикнавме. Некогаш плаче на 3 саати, некогаш на 5 а некогаш ја спие цела вечер па сабајле во 5 станува со вриштење.
Ќе ти се навикне да станува на 3-4 саати ако го будиш. Остави дете, кога е гладно ќе се разбуди. Напредува добро?
Мајки хелп! Малиот е 5 и пол месеци. Ај што почна војна да води за заспивање, ноќе почна да се буди и да не можам да го презаспијам..си гуга си зборува, врти лево десно низ креветче (сеуште не може од грб на стомаче). Така саат и пол обавезно...гледав да не е гладен, да го фатам со време.. џабе..он ококорени очи и почнува! Како прегазена сум секој ден.. Некаде грешам?
Некаде пишува дека не се работи за вистинска регресија, туку нормален скок во развој што резултира со лош сон, некаде си ја пишува како 6 месечна регресија. Ама како и да е има и 8/9 месечна, 12 и 18 месечна