1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Moon lovers

Moon lovers Истакнат член

Се зачлени на:
    19 октомври 2020
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    225
    Моето бебе имаше проблем од омегата, пробај два дена да не даваш да видиш дали можеби е од омегата, инаку исто, штом почнав да ги давам се јавија грчеви. Извести го педијатарот, веројатно ќе ти рече да почнеш со симетикон за грчевите

2. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.418
    Допаѓања:
    19.390
    здраво, грчевите почнуваат од таа недела давале не давале некои деца повеќе некои помалце имаат, кај секое различно созреваат цревцата. Ние дававме од 8ми ден како што ни кажа педијатат мака со грчеви немавме, 5пати дали дадовме колиеф.
    Ставај топла облога на стомаче(не жешка), масирај, гушкај, вежби за да прдне имаш на ут разгледај:)

3. poker_face

poker_face Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    800
    Допаѓања:
    4.574
    Најверојатно се некоја форма на грчеви, паузирај неколку денови со омегата за да видиш дали ќе има промени, а ако ти се омегата заедно со д3 во капсула купи си солдевит од 4000 единици и давај му по една доза за да компензираш за д3 витаминот што го има во капсулата со омегата (отприлика 8000 единици дневно треба да прими).
    Инаку можеш симетикон да земеш или Nurse Harvey’s сируп и да даваш по потреба, ама прво прашај педијатар за мислење, сепак е многу мало. Кај нас сирупот имаше повеќе ефект ама сепак најмногу ни помагаа вежби за гасови (виткње на ноџињата, возење точак) и white noise.

4. poker_face

poker_face Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    800
    Допаѓања:
    4.574
    И јас не можам да му докажам на мм дека не треба да се менува пелена навечер. Јас намерно не го менувам (освен ако не е какано) за да не го расонам, тој станува да го смени кога ќе види дека јас не го менувам (facepalm)
    Треба да почнам да му го давам да го презаспие после тоа изгледа :D
    Инаку кога и да сум го оставила несменет не ми се будел толку често ниту пак сме имале проблеми со осипи или црвенила.

5. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    9.281
    Допаѓања:
    27.566
    Штом менува пелена, нека си и заспива дете.

На EarthFire, Hope IT, Germanka7 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    1.115
    Допаѓања:
    4.804
    Скоро 9 ипол месеци и имам сменето само еднаш кога се искака за да не седи така. И ставам подебел слој крема навечер и тоа е тоа. До сабајле нема менување освен ако е какана. Ништо не и фали, не ми текнало никогаш да ја менувам да ја расонсм после беља.

На EarthFire, Hope IT, Germanka7 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. bgirl6666

bgirl6666 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    322
    Допаѓања:
    390
    јас на почетокот му менував навечер кога какаше по два пати во ноќта :rofl: а сега само мочкана пелена никогаш не сум станала да му пресоблечам и нема никаков проблем ниту црвено газе

На EarthFire и Germanka7 им се допаѓа ова.
  8. Germanka7

Germanka7 Активен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2026
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    53
    Да знам дека е рано за лазење, ама бар за војничко.

Фрустрација левел нз кој, се е поставено од играчка и до не играчка, ама кога ќе науми нешто што тој мисли џабе ништо не помага.

Како се случи? Се разбуди еден прекрасен ден и можеше? :D:D:D

9. Germanka7

Germanka7 Активен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2026
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    53
    Зависи од дете. Моето знае да биде немирно кога повеќе саати во текот на ноќта седи со мочкана пелена. Кога ја сменам се смирува и заспива. Ама ако не се буди ич не би му менувала.
    Пп. А другарка ми има кажано, шо ќе му менувам скоро и не мочка. Нз дали има такви деца, ама ние имаме полни мочкани пелени и за 3 пати да ги менуваме навечер.

10. hannybanny

hannybanny Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    984
    Допаѓања:
    1.667
    Мојата има 6 месеци, не лази, се врти во круг и се лизга наназад место напред па после се нервира дека играчките и се далеку.

На Dohrnii, Germanka7 и Anie93 им се допаѓа ова.
  11. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    3.236
    Допаѓања:
    7.460
    мало е, големата почна да лази нешто пред 9 месеци да направи, малово почна на 7 ипол. не се случува преку ноќ, двете беа оставени на земја прво се влечеа, и вежбаат секој ден, малово сега се креваше со раце и нозе цело, цело време тоа го правеше па почна да лази

На Anie93 и Germanka7 им се допаѓа ова.
  12. ira.franko

ira.franko Активен член

Се зачлени на:
    30 март 2024
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    24
    Мајки како ги облекувате бебињата на времево? :^)

Секој ми кажува мислење различно(немој така жешко му е ќе ја прегрееш немој така ладно му е ќе ја настинеш) а мене ми е прво бебче и не знам...
    Дома ни е 25 степени и дење и ноќе без клима.
    1. Како да ја облекувам преку ден?
    2. Како за спиење? Ја покривав со тенко кебеце ама го турка со ноџињата..
    3. Дали пуштате клима? Климата ни е во собата со бебето не знам дали да ја пуштам дури е таа тука..
    4. Кога ги шетате заради времево? И како ги облекувате? Дали ставате фактор? Пишува не под 6 месеци јас не ставам... ама па ќе одиме на одмор кога ќе има 4 месеци што ќе правам ќе бегам како вампир од сонцето?:bandit:

Инаку бебенцето ми е 3.5 месеци. :sun:

13. bgirl6666

bgirl6666 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    322
    Допаѓања:
    390
    Ista bev da ne mu e ladno go oblekuvav ama koga pocna da place i crveni tocki na teloto mu se pojavia go rasoblekov i bebeto zivna, inace gore po kratki, dole po dolgi ama sega pocnav i dole po kratki. Kje go dopres pozati vratceto i na gradite ako e toplo znaci mu e toplo ako e prijatno taman mu e. Oni celo vreme mrdaat lesno se pregrevaat. I nas doma ni e 25 stepeni, epten retko pustam klima ako treba da ja razladam prostorijata i gasam, a za faktor neznam sto da ti kazam

14. MysticAura

MysticAura Активен член

Се зачлени на:
    8 октомври 2024
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    89
    моето е 4 месеци, преку ден е само по боди на кратки ракави, навечер боди на долги ракави и вреќичка 0.5 тог. и кај нас е константно 25 степени, клима пуштам додека е во друга соба. заштитен фактор на бебе под 6 месеци не смее, ќе си најдеш соодветни купачи за бебчето да е целосно облечено и со ув заштита да се и секако капче и само насабајле и приквечер на плажа.

15. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.418
    Допаѓања:
    19.390
    Има некоја мајка што до 6м не давама храна, чајче ниту вода на бебенцето само да било на ексклузивно цицање? Ако има нека ми пише лп ми треба мала консултација :) фала:f:

16. EarthFire

EarthFire Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2014
    Пораки:
    545
    Допаѓања:
    1.411
    А зошто не смее заштитен фактор под 6 месеци?
    Моето е скоро 5, педијатарот ми даде список за аптека пред да патуваме, пишуваше и заштитен фактор.
    .....
    Инаку не знам што ќе правиме со времево. Премногу ми се поти бебето, ми се чини дека цело лето ќе го преседиме во стан.

17. ira.franko

ira.franko Активен член

Се зачлени на:
    30 март 2024
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    24
    Фала :)
    Само боди без пантолончиња и без чорапи така?
    Исто од кај ја имаш земено вреќичката да биде 0.5 тог?

18. MysticAura

MysticAura Активен член

Се зачлени на:
    8 октомври 2024
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    89
    колку што јас знам кожата е уште многу тенка и може да ги апсорбираат состојките од кремата па да направи алергија или иритација, нашиот педијатар кажа не, секој педијатар е различен..
    моето не се поти ама еве од жешково се нафрла брунчиња по цело лице и од што се пика во уста уште толку го иритира.. и тоа од дома седење :/

19. MysticAura

MysticAura Активен член

Се зачлени на:
    8 октомври 2024
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    89
    да да, само боди, јас вреќичката ја зедов од тука
    https://bebehome.mk/product/vibboo-amy-0-12m-0-5-tog/

20. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    1.484
    Допаѓања:
    1.353
    Има на bioderma photoderm со минерални филтри, од 0 месеци е, крема со заштитен фактор

На EarthFire, Germanka7 и MysticAura им се допаѓа ова.