Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.019
    Допаѓања:
    328.078
    Свашта нешто
    Ти доктор си па знаеш дали е добро или не само од поглед.
    Како ке препознаеш на око тешка анемија?
    Бактерија??
    Се гледа бактеријата на око?
    Од каде знаеш леукоцитите колкави се од око?Они се прв показател за вирус,инфекција,леукемија.
    Вакцина на болно дете или дете со слаб имунитет може да има фатални последици

На Com.vik, eatpraylove90, Kaetana и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Dreams11

Dreams11 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    782
    Ajdeee crna hronika sega......raskazuvaj ajde neka se plasat majkite! A ti doktor li bese?
    Si kazav mislenje ne mi repliciraj te molam!

3. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.019
    Допаѓања:
    328.078
    Зошто мајките би се плашеле од редовна контрола која може да ги спаси од последици?
    Не е никаква хроника туку секојдневие.
    Можеш да се чудиш до утре сабајле,мајка си на твоја одговорност е не моја

А ако баш те интресира каде работам ...да во болница работам

На Kaetana и awl им се допаѓа ова.
  4. Dreams11

Dreams11 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    782
    Не дај Боже да тргне нешто на лошо ....
    И сигурно сум мајка на моја одговорност не на твоја скраја да е! Инаку ич не ме интересира каде работиш...

И те молам од се срце немој да ми оговараш...во сите теми те има и секаде се знаеш ако нешто се косе со твојот став тогаш никој нечини..само си кажав мислење и тоа дека јас не правам крвна слика затоа што НИКОЈ ми нема кажано дека е ЗАДОЛЖИТЕЛНО. Ти прави си како сакаш и пиши како сакаш ,темата не е да се распрваме туку - совети и искуства- така да и јас сум мајка и имам 6м искуство!

5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.019
    Допаѓања:
    328.078
    Значи се правам паметна?
    Ок од денес веке не пишувам на форумот уживајте

На Dreams11 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.503
    Дали е задолжително да се зема крв пред секоја вакцина или не незнам, но јас задолжително ја проверував здравствената состојба на моето бебе, нормално првенствено со крвна слика. Мислам дека за вироза се покачени лимфоцитите, а за бактериски инфекции леукоцитите.

На Sky-butterfly, awl, joy1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.787
    Допаѓања:
    323.721
    Најдобро е да се види крвнта слика.
    Како некоја мајка може мирно да спие без да провери крв на бебето ?
    Знатете сите, еве и читаме какви последици има од вакцините на ЗДРАВИ деца, ами ако е анемично или бактериозно ??
    Според мене, најдобро е да се земе крв, па да се оцени дали треба да се прими вакцина.

И јас незнаев дека таква била праксата, за двете мои поголеми немаше такво нешто.

Плус тоа.... @joy1 Ви одговара бидејќи работи во детски оддел и секојдневно гледа разни случаеви.
    Кој сака нека ја послуша, кој не - немора.

На Kaetana, pilenka и stefanija70 им се допаѓа ова.
  8. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.163
    Допаѓања:
    10.941
    Prasuvam bidejki gledam deka proveruvate,a ovde do sega ne ni rekle da proverime,samo pred vakcina ja nosam na pediatar opst pregled,i pred da ja vakciniraat merime doma temp.i zatoa prasav.a tamu pred bockanje ne prasuva dokt.prasanja okolu zdravjeto hranenjeto itn...no ete nikoj nema spomnato za krvna slika..abe doktori..

9. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Потполно се сложувам со постов. Јас сум коркач од игли ама кога останав бремена прво што ми кажаа е контрола на крв еднаш месечно. И се "престрашив" дури и сама си барав секој месец упат. Кога се роди син ми мораа неколку пати да му земат крв бидејќи имаше жолтица. Од пусти страв го пуштав маж ми. Ама на редовна контрола стиснав заби и викам јас ќе го држам. Врискаше пискаше малото дури и зајде од плачење :( Дојде ред за вакцина и педијатарката вика мора крвна слика за да знаеме дали е здраво детети. Ако не се покачени леукоцитите и ако е ок хемоглобинот ќе одите на вакцина, ако не се во ред тие ќе одложите затоа што вакцината е исто така вирус и кај болно дете може да остави фатални последици ко што викаш ти @joy1 .И нормално се за добро на детето отидовме крв да му земаат беше мирен ко бубалче, добра бепе крвната слика и нареден ден прими вакцина. Плачеше малку ама ништо страшно. Мама ќе издржи се за доброто на детето.

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  10. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.002
    Ne e zadolzitelno krv da se proveruva pred vakcina.
    Nasiot pedijatar ni kaza na zdravo, normalno bebe koe se razviva inapreduva vo granicite na normalata treba na 6 meseci da se napravi krvna slika.
    Nas nikogas nikoj ne ni pobaral pred vakcina da proveri rezultatu od krv.
    Dobro e vo sekoj slucaj i ne e na odmet da se proveri pred vakcina.
    Drugo mi e prasanjeto- moevo bebe ima polni 6 meseci i pocnav po malku da ja sednuvam na gaze. Taa samata saka i se protegnuva i probuva da stanuva. Kolku vreme moze da sedi taka?
    Jas na kratko ja sednuvam , mozebi necela minutka nekolku pati na den.
    Isto taka pedijatarot ne preporacuva dubak i ne sovetuvase deka nee potreben i steten za bebeto.
    Sega se mislam iako ni e rano za dubak.

На Dreams11 и bella.s им се допаѓа ова.
  11. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.898
    Ako se kolkovite vo red, na 6 meseci moze da sedi bebeto I podolgo vreme. Nas pedijatarot ni rece slobodno da go sednuvame. Dubak isto rece ne, I ne ni planiram da zemam.

На makedonkamak му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Dreams11

Dreams11 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    782
    @referentka @Miss.Sweet неможам да кажам дека џои1 нема познавање во областа на медицината (и исхраната) но сите тие работи кои ги кажува на форумот може да се спроведат и во пракса,значи ако работи тоа што го работи може многу повеке да постигне на таа тема во пракса а не тука да не демантира сите кои споделуваме искуства какви што навистина се...мене никој доктор ми нема кажано дека треба задолжително да направам крвна слика,а ако е тоа толку опасно како што читам под итно треба да се превземе нешто да не не опседнуваат сите тие стравови кои ги кажа она,не сите читаат форум па да знаат што ке каже некој!
    Инаку свака част да работиш медицина ..маж,деца, кука форуми........superwomen!

13. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    971
    Mene pedijatar mi kaza od start da vovedan flasicka so voda, caj za da se privikne na cucla, oti ke si imam problem ako ne navikne cucla, mnogu ke e zavisna od mene. Sto poveke da kazam.... Pa posle losa sum koga g8 kritikuvam. A za jadenje so pogolemata izbrzav, sum pisuvala i porano, deteto,imase averzija kon lazica. So maloto pocnav 2-3 dena pred polni 6, i podobro ni odi kade kade. Dali e do deteto ne znam, ama zalam za neiskustvoto od prethodno. Jas ne bi brzala, seedno dali e na ad ili doenje. P9cnav so kasicki, sokovi ne planiram. A za krvna slika, toa sto i mene pedijatarot ne mi bara pred vakcina ne znaci deka ne treba.

На galapce и Kaetana им се допаѓа ова.
  14. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Пред вакцина обавезно правете крвна слика, јас плус и брис од грло и нос ќе барам, ич не ми е гајле. Ние таман да примиме се подразболевме и сега чекаме да се врати во нормала скроз, па на поедијатар, крв, брисеви па после, сигурно уште месец и нешто ќе помине, не ми е гајле.

На Miss.Sweet му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Mandarinka

Mandarinka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    317
    До сега имаме 3 вакцини примено,ниту еднаш не ми рекле да проверам крвна група.Да им речам ќе ме направат будала.Тука за инекција им е страв да ти стават,треба пред умирање да бидеш.
    И за време на бременоста до 5ти месец ме праќаа на ултразвук,и тоа во тие 5месеци само 3 пати бев на ултразвук после тоа обичен преглед во болница еднаш месечно.И тоа прегледот ми беше со мед. сестра и само слушање на срцето на бебето,ми го мереа стомакот,ме прашуваа како се чуствувам и тоа.Тек дури кога влегов во 9ти одев секоја недела на преглед со доктор ама постапката пак беше иста.
    Нит ми го мереа бебето,нит да го видиме на ултразвук ништо.Ако сакаш такви работи мораш на приватно и да си платиш.
    Баш кога читав во труднички муабети ми беше чудно зошто јас не правев никакви прегледи.

Иначе @awl мислам дека му го оптеретуваш желудникот.Син ми е 6 месеци па тек сега почна некогаш да бара по 180 со 6 лаж,иначе сме сеуште на 150 мл со 5 лаж. Незнам какво млеко е ама сепак 180 си е 180, по мое мислење премногу за 2 месечно бебенце. На таа возраст син ми едвај 90 мл ги пиеше.
    За негова возраст на кутијата пишува дека треба да пие по 210,ама уште многу време ќе помине додека дојдеме до таму.Не се води по кутијата и саатот него по бебето.

На galapce и Maceto123 им се допаѓа ова.
  16. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.067
    Да де, покачени лимфоцити и малку леукоцити.
    Ни кажаа дека е или од вирус или од запчиња :/

Тука крвна слика никој никогаш не ми побарал со син ми, за жал.
    Јас сега со малава дека беше со секрет месецов, сакав да ја проверам пред вакцината.

Хемоглобинот и е ко кај возрасен барем.

Со крвна слика отидовме кај матична, таа ја прегледа целосно, закључи малку затнато носе и по нејзино можеше да ја прими вакцина, ама сепак беше воздржана дека не е многу запознаена со поливалентниве.
    Меѓутоа, со резултат отидов кај вакцините и докторката таму сакаше да почекаме.
    Инаку, да немавме резултат од крвна слика, сигурно само ќе ја прегледаше и ќе и одобреше вакцинација, бидејќи овака на око е сосема здрава.
    Затоа е пожелно да се направи крвна слика пред вакцина.

На galapce и joy1 им се допаѓа ова.
  17. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Никој кај нас во диспанзерите не бара крвна слика, што дефинитивно не е во ред.

Прво, боцкањето и не е некоја фрка, побогу, од прсте земаат малце крв.

Мојот педијатар ме советува во зависност од вакцината. Кога беше само хепатит, ми рече нема потреба. Кога ја вакциниравме хекса и пента обавезно крвна слика пред вакцините!
    Тоа здрава кога ја вакцинирам, со потврдена крвна слика, душа ми се тресе, не па на слепо да одам.

А тоа што во диспанзерите се индиферентни е затоа што здравството ни е на ниво. Иронично, секако.

На муабетот со дохраната. До 6 месеци строго на млеко, а од 6 почна да пробува вкусови со постепено зголемување на количината.

На galapce, pilenka, makedonkamak и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Еден офф топик апел.

Би сакала темиве што ни се тука да не ги уништуваме како темите со свекрви и снаи и со не знам што. Нема потреба од избувнувања. Нема потреба од некултура и дрскост.

Едно е да споделуваме искуства и мислења, а зајадливи коментари кажани само за да се промрчи, не се во ред.

Фала.

На Tajnaotrovna и makedonkamak им се допаѓа ова.
  19. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    @makedonkamak
    Во однос на седењето, прво треба да се направи ортопедски преглед - ехо на колковите, и ако се оформени, тогаш детето може да седи.
    Колку време? Колку што сака детето. Колку што може - само ќе си каже. Така ќе учи рамнотежа, и кога ќе научи ќе си седнува само без да паѓа лево десно. Ставај ја под 45. Асистирано седење никако (со перници и слично). Под 45 зајакнува стомачни кои ѝ требаат за седење.

Дубак не - од безбедносни причини. Не дека ќе прооди побрзо. Нас ни препорачаа џампер.

На eatpraylove90, Maceto123, irena.1 и 2 други им се допаѓа ова.
  20. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Како да му ги средам ноктите на син мим црно има ко на нива да работел. Ги сечеме еднаш неделно ама тоа црното е длабоко, пак останува. Ни кога се бања не излегува, а страв ми е да му ги чепкам :?: