Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Nala1806

Nala1806 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2024
    Пораки:
    219
    Допаѓања:
    227
    Хахах слатко си се изнасмеав, :D кај мене веке симнаа облеката од таван (facepalm) толку време купував за поклони и дојде ред за моето ( спомнав во друга тема ивф сум, чекано ми е бебево ) и се си купив за почеток 56,62 број кажав за новороденче не сакам ништо, може понатака кога ке почне да јаде да се валка поише океј, и пак ги извадиле алишта стари 12-13 год. Ама ајде за мир во куќа ке направам некоја слика и со тие :D

Што мислите за перење со Нила бејби од почеток? Или некој друг?

На Eho, Germanka7 и EarthFire им се допаѓа ова.
  2. Vasileva98

Vasileva98 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2025
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    270
    Дали има некој скок во 2 месец, преку ден дали 4 часа спие очи ококорени и само разгледува но не плаче, го заспивам во раце пробам да го оставам во кревет одма отвара очи

На Germanka7 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. hannybanny

hannybanny Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.091
    Допаѓања:
    1.888
    Мојата спиеше преку ден ама заспивањето беше научна фантастика со чучњеви поинаку немаше шанси и пошто а ја ставев на кревет се будеше многу долго време секоја дремка во раце ми спиеше. Стави ја на кревет 20 минути спие, држи ја во раце саатипол.

4. EarthFire

EarthFire Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2014
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    1.509
    Јас сум со фрош за бебиња, и за алишта и за садови

На Bubbly-sugar, Eho и Germanka7 им се допаѓа ова.
  5. Nala1806

Nala1806 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2024
    Пораки:
    219
    Допаѓања:
    227
    А омекнувач користите?

6. Germanka7

Germanka7 Активен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2026
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    85
    Јас да ти кажам искрено своеволно барав од мене и маж ми како бебиња да ми дадат јорганчиња, ќебенца и некои алишта дека чувството после толку години да носи мое дете нешто од нас како бебиња ми е бесценето. И ете така цела зима беше покриено со наши ќебенца, на креветчето сетот е од татко му како бебе и сето тоа мене ми е преслатко :inlove::inlove::inlove:

На Eho, hannybanny, Трагедијаупмм и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Germanka7

Germanka7 Активен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2026
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    85
    И јас, дури и нашите алишта ги перам со неговиот прашок. Омекнувач не користам но истотака видов на фрош бебешки, сигурно е ок.

На EarthFire и Nala1806 им се допаѓа ова.
  8. Germanka7

Germanka7 Активен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2026
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    85
    Да има скок, ама секако докај 3 полни месеци спиењето е хаос, нема ден ноќ. Најинтензивен развој има во првите 14 месеци. Само што јас сум со впечаток дека како минуваат месеците, расте и се стабилизира, така знаеш да предвидиш и препознаеш скокови. Уживај и не му ја мисли. Можеш да пробаш со марама, нам тоа ни беше спасот.

На Bubbly-sugar му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.482
    Допаѓања:
    19.493
    јас само фрош течен детергент, омекнувач не користам. 5ипол месеци ми е бебето

10. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.956
    Допаѓања:
    4.076
    Нила е преубав ,јас го користам од пред да се роди и дамки ми вади ако не првото перење второто сигурно. Често го наоѓам на акција.
    За поголемата бекутан користев и мораше и средство за флеки пошо не ми переше.

11. EarthFire

EarthFire Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2014
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    1.509
    Јас не.

12. k.frosina

k.frosina Форумски идол

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    2.573
    Допаѓања:
    29.286
    Мамички дали е можно да му се фати гласот нс бебе од 1 месец?
    Сабајлево како едвај дс пушта гласче,вчера се уби од плачење дс напоменам цел ден.

13. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.834
    Допаѓања:
    9.182
    Мојов така беше околу таа возраст. Ама само кога тивки звуци пушташе звучеше засипнато, кога се дереше на цел глас немаше проблеми. Јас го снимав на педијатарот го пуштив, рече ништо не е. И помина за ден два.

На k.frosina му/ѝ се допаѓа ова.
  14. k.frosina

k.frosina Форумски идол

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    2.573
    Допаѓања:
    29.286
    Се надевам дека ке му помине за брзо.
    Секако за два дена имаме термин на педијатар,ако не му помине таман ке се консултираме.

На Cherry333 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. hannybanny

hannybanny Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.091
    Допаѓања:
    1.888
    Јас на мојава многу малку алишта и купив, добивме многу за мекици и за крштевка и носи се од внука ми. Свекрва ми исто се чува па многу работи има и од татко и што и ги облакам. И онака сега е уште мала, а и алиштата ако се убави зошто да не се носат. Иначе јас за мир во куќа за ништо не викам не, се земам и ако не ми се допаѓа едноставно не и го облакам и кога ќе ги порасне ги враќам назад.
    За перење перам со тета виолета и уште не ставам омекнувач и ставам оцет. Се мислам да почнам да ја перам заедно со нас. Не знам дали е време или не ама по 100 машини пуштам и не ми се полни, нејзини шарени наши шарени нејзини бели наши бели нема крај.

16. srce-9

srce-9 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2012
    Пораки:
    1.033
    Допаѓања:
    1.454
    Бебето е за 10 дена 3 месеци и приметувам дека раката нон стоп ја става во уста иако не е гладен исто така многу се лигави.
    Првото така почна покасно.
    Предмалку го забележувам како го кренал десното раче и си го гледа

17. kekberg

kekberg Активен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2024
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    20
    На почеток и мојата не сакаше. Прво ја подзадржував јас со рачињата под неа малку покрената, потоа и ставав пелена завиткана, под градите и под мишките така да пак е малку поткрената. Совет од педијатар беше дека ако е поткренато и доаѓа малку полесно. И почнавме со 1 минута, па зголемувавме. И секогаш и јас легнувам пред неа ем да ме гледа мене ем со играчки и тропкам. Кај нас ова имаше ефект :)

18. MysticAura

MysticAura Активен член

Се зачлени на:
    8 октомври 2024
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    91
    тоа е орална фаза.. навикнувај се ќе пика не само раце туку и играчки и се што ќе дофати.. моето е пет месеци и еве уште пика и раце и чаршави и ќебе и дури и своите нозе, и се лигави многу цело време

На srce-9 и hannybanny им се допаѓа ова.
  19. srce-9

srce-9 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2012
    Пораки:
    1.033
    Допаѓања:
    1.454
    По колку време лежи така ?
    Јас ставав на перниче повисоко и така знае повеќе време да лежи и да крева глава а штом го ставам на рамна површина брзо се лути ,пробував и со пелена да не му идат рацете настрана

20. k.frosina

k.frosina Форумски идол

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    2.573
    Допаѓања:
    29.286
    Мамички дали некој се соочува со истово,бебево мое има месец точно и цело време е на цицка и цело време плаче никако не се смирува, мирен е само кога цица,ама не може да биде цело време на цицка.
    Денски многу тешко спие,скоро па ич и баш вчера пишав дека гласот му се фати од толку плачење.
    Ср изнаслушав муабети дека можеби е гладен што не верувам бидејки добива на килажа,или дека можи се прејадува бидејќи цело време цица па хо боли мешето од многу храна,воздух и гасови.
    Секако декс не мачат и грчеви,смс тоа што се убива од плачење и не сака да се смири многу ми паѓа тешко.
    Ако некој имал слична ситуација да сподели како се справувате.