1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. EarthFire

EarthFire Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2014
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    1.526
    Мало ти е сарки.
    Уште не гледа асално што се вика.
    Диши.

2. hannybanny

hannybanny Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.119
    Допаѓања:
    1.954
    На сите бебиња им прават скрининг и исто кажуваат дека ако не ти се јават нема ништо. Прашај педијатар. Не би требало да заборават да се јават.

На Anie93 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. EarthFire

EarthFire Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2014
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    1.526
    Мајки, абе 6ти ден не е какана.
    Бебе што какаше 5 пати во денот секој ден откако е родена, сеа 6ти ден не какала. А мочани пелени, на 2 часа пуна, тешка пелена.
    Стомачето не и е тврдо, не плаче.
    На екслузивно доење е.
    До кога да ја чекам....?

4. Germanka7

Germanka7 Активен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2026
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    94
    Јас лично чекам до 3ти ден и ставам чепче. Кај нас ретко се случува 3 дена да не кака. Од 7ми ден би му ставила. Ако не се лажам до 10 дена е нормално за деца што се на мајчино млеко?

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Vasileva98

Vasileva98 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2025
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    270
    Мајки дајте ми утеха дека е период, имаме 2,5 месеци последните 2 недели сака само во количка надвор да спие дома во кревет никако навечер се обидувам да го успијам во 21.30 го легнувам во кревет за 5 мин тој е веќе станат и свеж спиење после 23.30 и во текот на ноќта мрдање со испуштање звуци и после првото будење за цицање само спиење во раци, има научено раце да пика ви уста па се прашувам да не се буди од тој новитет зошто кога ќе почне да мрда одма си ги пика рацете во уста

На simpleewa му/ѝ се допаѓа ова.
  6. galaxygirl

galaxygirl Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2018
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    14
    Probaj so bekutan cajce

7. simpleewa

simpleewa Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2021
    Пораки:
    459
    Допаѓања:
    190
    Моето бебче 12 дена не беше покакано.. според матичната, до 14 се чекало ако е само на доење.
    Прави вежби со ноџињата, масажа на меше, јади ти суви сливи и прави си компот од суви сливи. Меш и чајче бекутан и стави неколку зрнца ким внатре. Ќе му помогнеш.
    Ако не е тврдо стомачето, викаат немаш проблем

На *Снегулка* му/ѝ се допаѓа ова.
  8. simpleewa

simpleewa Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2021
    Пораки:
    459
    Допаѓања:
    190
    Иста возраст имам дома и слични навики.. пробај легнувај го порано, моето од 8 натака е спремно за спиење. Знам дека е лето и е тешко, ама верувај подобро спијат кога ќе ги легнеме порано. Ова со рацете и кај него е така, штом се разбуди за цицање, после тоа е со рацете во уста и од тоа не се успива. Викаат се смируваат така, ама моево не. Му давам и лажливка јас, па ја турка со раце, па ја враќам, па му држам рачиња за да заспие и се така во круг. И на дневните дремки е така, 45 мин и почнува со рацете.

На EarthFire му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.496
    Допаѓања:
    19.533
    Бебево за недела дена прави 6месеци уште не спие подлго навечер, се буди на 2-3саати. Пробано да го легнам во 20:30,21,22ч кога и да легне исто се буди. Дневни дремки убави и пак навечер не сврзува повеќе од 2-3саати. Имавме во трет месец сврзуваше три недели по 6саати…. И од тогаш ништо :)
    Има ли вакви бебиња?:rofl:

10. Vegegirl

Vegegirl Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    507
    Допаѓања:
    262
    Каков топломер да купам за бебе 4м, ревакцина ќе има дега сфатив дека немам никаков топломер дома дури ни за мене

и какви пеленки за вода користите? 4ипол месеци ќе ми е кога ќе ја носам на море

Последна измена: 18 јуни 2026
  11. Tulip023

Tulip023 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2025
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    689
    :hai:имаа, уште си го памтам златниот период на три месеци...после откако почна регресијата се се поремети, тек околу 8 месеци почна да сврзува подолги циклуси, ама пак знае да има и лоши ноќи. Моментално има 10 месеци и досега има преспано само една цела ноќ, вообичаено се буди 1-3 пати со тоа што сега позитивно е што многу брзо презаспива, само му давам цуцла и продолжува.

На Anie93 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. young.wild.free

young.wild.free Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2013
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    2
    Здраво Мамички, бебенцето има две недели на болница ни мажаа да носиме два месеци широк повој (машко бебе) на сите ни кажаа да се носи широк повој ,до вчера му носев секој ден но вчера само вечерта му го стсвив бидеќи на три пати се испоти во тој дел веќе е и претопло греота е да се поти ,какво мислење имате за широкиот повој дали сте им носеле првите двс месеци?
    Јас мислам дс му редсм само нс вечер ама сум ма двс ума..

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.871
    Допаѓања:
    20.082
    Однеси го на преглед на ортопед ќе му направат ехо и ќе ти кажат. Јас се породив бо ремедика и таму нивниот ортопед дава на сите широк повој зошто- не знам, останало така. Кој од која книга учел работава :D Мојот ортопед ми рече дека нема потреба се си е во ред. Со двете деца истото беше.

На young.wild.free, Трагедијаупмм и hannybanny им се допаѓа ова.
  14. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.119
    Допаѓања:
    1.954
    Јас дали 3 пати и ставив. Заборавав. Има пелена за широк повој во Еурофарм ако веќе сакаш да му ставаш мислам помалку ќе му смета.

На young.wild.free му/ѝ се допаѓа ова.
  15. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.452
    Допаѓања:
    12.340
    Како облекувате 5 неделни бебиња периодов?
    Се' си мислам ќе ја прегреам...
    Боди на кратки или на рамки одоздола и шпихозни на долги...
    Во ред ли е?

16. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.846
    Допаѓања:
    9.204
    Јас така не би облакала бебе сега. Така зимата го облекував.На времево боди по кратки и пантолончиња. Сигурно клима не пуштате дома да измрзне бебето.

На young.wild.free, 1001Ana1001 и DaisyDoo им се допаѓа ова.
  17. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.871
    Допаѓања:
    20.082
    Само бодито на кратки друго ништо

На young.wild.free, Bubbly-sugar и DaisyDoo им се допаѓа ова.
  18. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.957
    Допаѓања:
    4.079
    Според мој педијатар 10 дена...
    Да не му е жешко ?

Јас за првото ко мрдната ставав женско па се спури па пиштење секое мочкање на крај матичен педијатар лом ме направи.
    На второто ни еднаш не ставив.
    Баш кој од која книга учел по ново не се става порано старите ставале затоа шо со тетри била па да не им прокиснат (вака ми рече ортопедот) ако не дај Боже има проблем се дава друго помагало.
    Лани ми беше бебе кога пуштав клима на долги шоихозни без ништо од доле ,без клима со ромперче и ако спиеше ноџињата со тетра покривав.

На young.wild.free и DaisyDoo им се допаѓа ова.
  19. US.ER.1

US.ER.1 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2022
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    28
    Здраво мајки, дали имате искуство со бебе родено со многу влакненца и тоа црни? На грбот, рачињата на ушите дури има и на лицето. А девојче е . Ми е страв да не и останат така.
    P.s и јас и маж ми сме влакнести ама до волку ....

20. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.119
    Допаѓања:
    1.954
    Имаше мојата на ушите и доле кај половината. Тие на ушите и паднаа, а кај половината и се оретчени и веќе плави.