Да приметив, еднаш ја имам прснато само, денес го зедовме, па ок беше, ќе видиме Само по потреба прскате или?
Од еден месец до 3 години пишува на него, тој ми го дадоа во аптека, напомената беше возраста на бебе, се надевам безбеден е, не знам што да кажам…
Добар е, само што посилно шприца. Во Зегин не знам зошто сега немаат Бекутан и се овој го нудат. Инаку да по потреба шприцам.
Да, кога му е затнат носот, инаку не. Зегин го нудат дека е нивен увоз, напорни се малце со тоа ама ај..
Не, не дека е лошо само моево бебе изгледа како брат му има осетливи капилари па на толку мало бебе да му тече крв макар и малце страшно излгеда.
Дааа во секој случај Јас сама имам осетливи капилари во нос, а можам да замислам кај бебе… ма да мојава повеќе од мене се покажа нема гајле, барем засега
Zdravo decki,moeto bebe e kraj na 5ta nedela, veke tret den kako e promeneta malce, mn cesto bara da jade, a e na ad. Pedijatarot rece da gledam na 2h da davam ad, a ona nekogas i na saat bara,pa edvaj izdrzime do saat ipol da i dadam, nekogas na saat i davam 15ml. Isto poveke e budna i samo preta,kisne,racete vo boks(najcesto se smiruva ako piine mlekce) da ne e nekoj skok? Citav i sa cluster feeding, mislam deka toa momentalno,ako e skok kolku vi trael i kako prodolzi posle toa? Isto ako ima nekoja sto bebeto i baralo tolku cesto da jade, a na ad dali im davate ili cekate 2h?
Ние сме на комбинирана исхрана, доење плус ад, мене ми е кажано ад да се дава на 3 часа и стрикно така го давам, не сум дала пред тоа, а не ми се ни случило многу пати па ни да бара порано може еднаш два пати макс ако јадела послабо претходниот оброк ама тогаш и дадов мое млеко колку имаше толку, и ако сме пола пола нас оброците ни се на 3 часа од почеток и бебе напредува дури и повеќе 6 недели ми е бебе
Мојата во скокови барала на 2 саати да јаде, исто е само на АД и сум и давала. Најчесто траело до максимум три дена. Колку мл и даваш? Јас не можев да се докажам со педијатар дека количината што и ја давам е малку. Види и таму прашај да не треба да зголемиш. Многу е мала за толку често давање АД зошто е тешко за варење, а сега ќе и почнат и грчеви. Пробај давај и малку повеќе мл. Или ако многу бара јас сум и давала чајче малку колку да ја засити да издржи 3 саати.
Po 60ml, ama nekogas go pie celo, pocesto ne, toa taka samo poslednite 3 dena,se nadevam skok e, sega pvie 2 dena i na saat ipol i davam koga place gladna i ne prestanuva, nekogas i dadam pak 60ml, nekogas samo 15 kolku da prestane, ke odam na pedijatar utre ili zadutre ke prasam bas..inaku se rodi 4 nedeli pred termin,mala e, sega e 3kg, spored kilazata mi rekoa na sovetuvaliste deka treba da jade 56ml.. dodusa ona i koga trebase da jade po 30ml jadese po 50. Fala ti bas ke prasam za cajce. Inaku mene 2 pedijatri i patronaza mi rekoa na 2h da i davam oti e mala,samo od Skopje od bolnica koga me pustija mi rekoa na 3h
Денес плачеше многу се бориме со грчеви,беше алармантно па му ставив чепче. После десет мин.откако го ставив се искака и одма се смири. Прашањево ми е дали е можно дс плсче толку за шо неможе да кака? Инску почна дс не кака секој ден,секој 4-5 дена,бидејки одма се смири откако се искака се мислам да не плачел поради тоа а не од грчевите.
Исто беше и моето, почна да кака еднаш во два дена, а претходно какаше скоро после секој оброк, почна да има и премногу гасови и многу се мачеше да ги испушти и да кака, кенкаше цело време, плачеше, се нервираше, се вцрвенувше премногу од мака, ја болеше меше,тогаш силно плачеше и докторот ни даде Colief капки за грчеви, се даваат со секој оброк и многу и е подобро, пак редовно кака од нив 2-3 пати денот, вчера и повеќе и многу и е полесно на мешето. Сеуште знае да ја фати ама многу поретко. А гасови сеуште има ама многу полесно се справува сега. Можеш да прашаш педијатар што ќе ти каже ако не земате ништо сеуште
Како мајка чие бебе беше на ад најдобронамерен совет ти е да не даваш ад на толку кратко време. На тоа млеко му треба време да се свари, не е како мајчиното. Одржувај барем 2-2.5ч растојание иако препорачливо е на 3-3.5 . На сек Знам дека почетокот е тежок и плачот ве исцрпува, ама навистина не секој плач е од глад, викаш дека е родено 4 недели пред термин. Подобро зголеми го оброкот , ако мислишдека брзо огладнува давајму 75м место 60мл. Пробај измеѓу слечи го, излади го, изнеси го надвор, бели звуци , пеј му..количка/кенгур/релаксатор што и да имаш на располагање.
Мојата немаше грчеви, ама кога почна да кака еднаш на неколку дена почна проблем и со гасови. Почнав да давам Еспумисан по препорака од педијатар и мислам одма се истиши бебето и престана со плачки, иначе ко тапанче беше во мешетои сеуште давам по потреба по некоја капка, беба е скоро 6 месеци.
Мајки тие што користите релаксатор, кога почнавте? Го добив на подарок не е ни отпакован се мислам да не е рано уште?
Уште во првите две недели почнсв да го користам,сма тогаш синко не сакаше многу да седи,ама сега на два месеци без проблем седи некогаш инзаспива во него.
Јас давам Sub Simplex за грчеви помпрепорака од педијатар,ама не знам дсли треба дс ми давам нешто друго за да не се мачи со какањево. Има гасови цело време ама се празни,ама многу се напрега за да кака мислам,ако продолжи вака ке прашам дали може нешто друго да дадам за да му биде полесно,се убива од плачење кога мине тешко на мешето.
Овие се истите како Sab Simplex само фирмата е друга, германски се Sab Simplex знам, инаку истиот состав е кај двете симетикон содржат