И Еспумисан се симетикон по состав. Јас давав Еспумисан и Бекутан чајче од анасон. По потреба и го греевме стомачето со термофор со семки од цреша. Кога почнав со таа комбинација како сосема друго бебе да имав.
Сите содржат симетикон. Сите ги пробавме, буквално ги купивме сите капки за кои што слушнавме зошто и нашето бебе исто многу, ама многу плачеше од грчеви, плачеше на секое прднување и на секое какање, многу тешко тоа и идеше. Гасиметин нас лично најмногу ни помогнаа. Исто и Nurse Harveys.
Нас педијатар на првиот преглед ни рече до 2 месеци да не користиме релаксатор а транспортер само за во кола. Заради главчето се оформува
Релаксатор не се препорачува да се користи константно. Јас ја ставав баш кога имаше грчеви демек да и помогнат вибрациите ама моето бебе освен раце ништо друго не сакаше. Седеше во релаксатор кога потпорасна околу 4ипол месеци во еден полуисправен. Се што е до лежење со ден денес не сака.
нас ортопедот ни кажа дека нема правилна позиција на лежење и се оптоварува рбетот и има ризик за неправилен развој на колковите. кажа никако релаксатор и дубак, прашајте си кога ќе одите на ортопед, гледам дури и ортопедите се со поделени мислења
Od koi kapki ste pozadovlni za grcevi i gasovi? Espumisan ili Colief? Jas momentalno koristam colief ama koga citam vo upatstvoto nekako Espumisanot e poveke za gasovi i grcevi
И јас мислам дека помагаат. Јас давав и био гаиа до 6 месеци и капки со симетикон до 3 месеци. Баш имам коментарано дека ја отрув од разни капки давање. Ама многу беше страшен тој период. Среќа брзо минува.
Истовремено ли даваше капки со симетикон и био гаиа? Не знам дсли да почнам да му давам нс моево или да се консултирам со педијатар прво.
Релаксатор не се препорачува да се користи цело време. Значи во релаксатор, во транспортер бебе не треба да се остава многу долго. Дете треба да се остава да може да мрда, да се врти. Да се става на стомаче да зајакне мускули. Ти ако во денот го ставиш бебето 20 минути во релаксатор или 5 минути да идеш до тоалет апсолутно ништо нема да му биде. Ама ако го оставаш по цели денови за да бидеш раат многу нормално дека нема да се развива како што треба. Во однос на дубак, ние идеме кај Тони Талески, човекот рече не навлегувам дали користите или не. Кога му кажав дека не користам, не планирам да користам и дека ја оставам на земја сама природно да и дојде и седење и стоење и понатаму движење, рече дека тоа е најдобрата опција. Но и дека ставање дете во дубак за многу кратко време, ако се е во ред со детето нема да му наштети, освен не дај боже да падне со дубакот. Мене ми е повеќе страв од тоа. Така да оставајте дете на земја, ем ќе сте раат ем ќе јакне мускули и се само природно ќе му дојде
Јас био гаиа по препорака од педијатар за навечер да е посмирена давав во млекцето во 19:00 што го пиеше, тоа време и легнуваше. Симетикон и давав пред да и почнат грчевите. Примети кога и се јавуваат. Кај нас беа од 11:00-13:00, од 17:00-19:00 и насабајле од 02:00 до 04:00 секој ден. Навечер сум и давала саб симплекс со Nurse Harveys комбинација и заспиваше брзо.
Педијатар ќе ти каже и Колиеф да даваш. И тоа и давав. Нас ни кажаа дека Колиеф, био гаиа и симетикон може да се даваат заедно само не во исто време. Колиеф ставав во секое второ млеко, симетикон пред да почнат грчевите и био гаиа навечер. Сум давала и чај од Бекутан и сум варела ким. Јас тој период го памтам како хорор. Многу беше страшно. Ама пак ќе кажам поминува и ќе имаш ново дете после тоа.
Jas davam biogaia i colief, ama ti sepak za grcevi plus drugi kapki, fala ti ke prasam posle pedijatar za plus nesto ili namesto colief
И ортопедите и педијатрите и општо сите доктори, да не знаеш што да правиш… Секако кратко се користи тој не се користи со саати, и во раце да го држиш да спие не е во правилна положба, а со саати можеш да го држиш во раце, мислам сите имаат таков период Сепак ќе прашаме, ти благодарам многу❤️
Вака кога ве читам паника ме фаќа, и мојата има мака не дека не ама ова што кажувате многу полошо, засега сме ок и само со Колиеф па ми е чудно си викам не дај Боже да не отсега ја фати појако…можно е? До кога трае тој период?