1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Калеа

Калеа Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    14
    Здраво на сите! Ние сме 4 месеци и 1 недела, а на точно 5м сме кумови на свадба Од таа причина сакам да пробам да се измолзам и да оставам да можат да ја хранат и чувсат, да не ја малтретирам да ја влечам со мене цел ден. Во план ми е да почнам деновиве барем по еднаш во денот да и давам шишенце за до тогаш да го прифати. Исто така дали доколку овој период и давам со шишенце ќе се одбие од цицање?
    Би ми биле добредојдени совети, ви благодарам:D

2. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.951
    Допаѓања:
    9.374
    Дај и од авент шише со најслаб проток, прашање е и дали ќе ти прифати сега ако не си давала воопшто. Јас така со првото дете се плашев да не се одбие, не мрднав никаде затоа, не знаеше од шише да пие. Не верувам дека ќе се одбие од цицање.

На Калеа му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Hijabigurll

Hijabigurll Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    1.124
    Допаѓања:
    1.499
    Здраво мајки дали имате искуство со ларингоскопија кај мало бебенце? На 11ти ќе полни 5 месеци,се сомневаат на ларингомалација.

4. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.940
    Допаѓања:
    20.208
    Здраво,
    Бебето ми е 5мес почна да спие на стомак ноќе и сега јас жива ненаспана. Нели е многу мал за да се врти да спие на стомак? Цела вечер станувам го враќам на грб, се буди, па го презаспивам...ноќеска го остајв го проверував дали дише значи во паника сум само дека ќе се задуши.

5. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    1.503
    Допаѓања:
    1.388
    Моето почна на стомак многу порано, исто само се местеше. И јас од почеток се плашев и го враќав назад а потоа го оставав, на 5 месеци не е мал и може да се врти и да крева глава самостојно, имаат инстинкт.
    Сепак by the book не треба да спие на меше до година ми се чини поради тој ризик :wasntme:

6. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.940
    Допаѓања:
    20.208
    Да и јас така гледам на нет ради ризик од СИДС... не можам ништо во креветчево да му направам да не се врти. Не се сеќавам со првото дете како беше, ама буквално ноќе во паника го превртувам и во полусон на најлошо мислам :(

7. MysticAura

MysticAura Истакнат член

Се зачлени на:
    8 октомври 2024
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    142
    и моето почна од пет месеци, станував по сто пати навечер да ја вртам и некогаш ја и расонував. од тоа што читав, најбезбедно спиење секако е на грб, твое е да го ставиш да спие на грб а тоа ако се сврти и АКО веќе знае да се врати на назад тогаш не мораш да го враќаш на грб по цела вечер

На Anie93 и Milkiway им се допаѓа ова.
  8. US.ER.1

US.ER.1 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2022
    Пораки:
    201
    Допаѓања:
    32
    Каков топломер е пратичен , 2 м сме . И носко од кој сте највеке задоволни?

9. hannybanny

hannybanny Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.298
    Допаѓања:
    2.291
    Остави го. И мојата од моментот кога научи да се врти да стомак спие на стомак. Исто се малтретирав по цели ноќи за џабе. Еве ја полни 8 месеци, освен на стомак поинаку не спие. Јас дури и на педијатар прашував од што ми беше страв да не се задуши ми рече остави ја, не е проблем. На почетокот и оградицата ја тргнав пошто некако натака ми се пикаше и имав чувство дека нема да може да дише.

На Anie93 и Milkiway им се допаѓа ова.
  10. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.298
    Допаѓања:
    2.291
    Топломер дигитален како пиштол или далинско тие што се, јас од Еурофарм го земав. А носко за секој ден со уста влечење, за настинка носко за правосмукалка.

11. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.940
    Допаѓања:
    20.208
    Не знам дали знае назад да се сврти кога и да е на под е на меше, некад ќе се заниша па ќе се врати назад ама мноогу ретко лежи на грб на под. А во креветче да обавезно го ставам на грб и еве одма се врти...
    Да јас од старт немам ништо ни оградици страв ми е од такви работи баш што викаш да не се испика во нив и да не се задуши. Вака се удира во дрвеново креветче ама решетките не се кузнај какви за да го боли иако е дрвено.
    Ај валда ќе ја надминам паникава фала ви

На Anie93 и hannybanny им се допаѓа ова.
  12. MysticAura

MysticAura Истакнат член

Се зачлени на:
    8 октомври 2024
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    142
    не можам да те утешам, иста бев и јас, сега се превртува по цела ноќ во кревет и ја оставам а пак сум со страв. и ние од прв ден немавме ништо околу креветче и многу ми беше страв кога почна да се врти дека ќе се удира во оградата поради фонтанелата.. еве ќе прави седум месеци, се исправа цело време на нозе сега ми е страв дека ќе падне на глава наназад. нема раат, кога ќе помине едно, ќе се грижиш за друго :headbang:

13. strelec231992

strelec231992 Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    633
    Допаѓања:
    1.252
    Здраво мајки, ми треба совет ако има некоја искуство со нешто слично како мојов проблем. Малиот ми е 7 недели и последните три недели ми штрајкува со цицање. На доење сме и првиот месец качи 1100, а сега за три недели качил само 400 грама. Значи го ставам на града влече една минута две и се трга и почнува да плаче. Ќе го кренам ќе ждригне ќе го смирам после може пак ќе фати уше минута максимум и толку после не сака да фати воопшто ни на едната града. Млеко имам и не изгледа дека е гладен, моча и кака редовно жолто златна столица. Почнав да се измолзувам и после цицање да му давам од шишенце ама и така некогаш ќе испие а некогаш и од тоа се трга и плаче. По препорака на педијатар земав денес нурсе сируп да пробам дали ќе биде подобро. Вака нема грчеви ама има гасови и вечер не може да спие од нив. Дали некоја имала слично искуство? Се мислам на Јасна да и пишам за консултација ама моментално не сум во ск не знам дали ќе ми помогне онлајн...

14. Lejla992

Lejla992 Активен член

Се зачлени на:
    13 август 2025
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    10
    Zdravo, od kolku meseci gi ostavate bebinjata da spijat i ne gi budite za jadenje? Veke 4 dena go ostavam moeto spie po 5h (edna vecer samo 3 ipol casa) posle se budi na 2h do sabajle. Ima 4kg i napreduva dobro, no pedijatarkata nekako gresno presmeta deka kacuva 25gr na den,pa mi rece malku e toa,da ja budam na 3h da jade.. sovet od site drugi okolu mene so deca mi e da ne ja budam. Inaku spored presmetki si raste 32gr na den. 8 nedeli e bebeto, skoro 2 meseci i e predvreme rodeno, prv den od 36ta nedela. Uste nesto-popladne pocnuva koga pie mleko da place i da pie,we tegne,trga na strana pa pak bara,i pie mn poveke od sto pie obicno.

Последна измена: 6 август 2026
  15. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.298
    Допаѓања:
    2.291
    И мојата слабо напредуваше на почетокот и ми рече педијатар да и давам на 3 саати да јаде. Ние сме на АД од почеток. Јас не ја будев туку само и ставав шише, цицаше и продолжуваше. Сите околку мене ми викаа дека бебе не се буди додека само не побара ама мене ми беше шубе. Кога престанав јас да и давам она сама стануваше на 3 саати да бара да јаде. Затоа што е предвреме родена најдобро е да слушаш педијатар и да и даваш да јаде. Тоа што попладне плаче, се тегне, памтам се викаше wiching hours трае од 17:00 до 21:00 и тогаш се најдосадни. Мојата тој период имаше и грчеви. Давај и капки, сируп или чај за грчеви. Додека да наполни 3 месеци, после се се менува на подобро додека не почнат заби да растат :D

На Lejla992 и MysticAura им се допаѓа ова.
  16. MysticAura

MysticAura Истакнат член

Се зачлени на:
    8 октомври 2024
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    142
    се согласувам со се што кажа и објасни. од мое искуство моето е терминско бебе ама се роди 2300 и еве 6 месеци е и до сега цело време е молење со млекото и за 24 часа внесува помалку од што треба. педијатарот ми вика не ја буди, јас уште ја земам навечер и ставам шише пие и продолжува, барем уште едно млеко плус кога можам да и додадам

На Lejla992 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Lejla992

Lejla992 Активен член

Се зачлени на:
    13 август 2025
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    10
    Fala na odgovorot, i jas ne ja budam tuku stavam sise,nekogas i probuvam po 10min usta ne otvara od sto spie cvrsto,apa ne ni pie mn dur spie, inaku ke se vratam pak kaj padijatar oti taka mi rece oti gresno presmeta deka 25gr kacuva na den, a ustvari 32gr, potocno ke prasam drug pedijatar. Zenata odma sakase i mlekoto da go smeni od gresna presmetka

18. Lejla992

Lejla992 Активен член

Се зачлени на:
    13 август 2025
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    10
    I mojata za 24 saati vnesuva dobro,si zapisuvam. I pokraj spienjeto ona pak ima 10/11 obroci dnevno oti denski jade na 2h, 2 ipol, spiela ne spiela vecer, denski taka si jade.

19. k.frosina

k.frosina Форумски идол

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    2.600
    Допаѓања:
    29.336
    Топломер користам дигитален најдобар е за мали деца мислам.
    Носко имам електричен на батерии и супер ми се покажа и тој.

До пред скоро и ние имавме ваква фаза со плачки на цицка….фаќа,пушта,плаче па не сака да фати,ајде малце исправен да ждригне и така..тоа е мислам само фаза која кај нас траеше десет дена и заврши и сега си цица пак нормално.Пробувај да го држиш испрсвен да ждригне кога ке почни да плачи,тоа барем на мене ми помагаше.
    Јас не би го будела,ама сепак ти си знаеш најдобро.Моево спие некогаш и по 5-6 часа и не го будам,когс е гладен сам се буди и бара да цица.

На Lejla992 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    2.302
    Од кој електричен носко си задоволна? јас го користам тој за правосмукалка и е супер но барам и некој електричен за надвор од дома