Не мораш воопшто да го тераш тој адет, јас и за двете деца од голема молитва во црква отидов директно дома, нит па отецот ми спомнал дека треба такво нешто. За бакнување не сме дозволувале, нити па многу држење во раце.
Мене ми беше ептен страв. Адетот во три куќи беше кај тие веќе што доаѓаат, моите, неговите и сестра ми. Повојница почекај терајте понатаму. Ние почнавме повојница кога наполни 6 месеци и еве најискрено кажувам дека после секој контакт со друго дете ние имаме вирус. Сега пак има многу страшен вирус, овој пат немам поим од каде го закачивме, ама еве веќе ден 5ти како е со температура. Така да чувај дете и не се замарај со адети.
Мамички на колку дена ви какаат бебињата? Моево утре вејке 5 ден ке направи,гледам денес цел ден се мачи само се напнува се стиска целиот…му правам и масажа нс мешето цело време и вежбаме и се бањаме,ама џабе..
Преври вода и кога ќе се олади една лажичка за кафе дади, ова дневно два до три пати му понуди. Совет од бабицата ми е ова.
До сега 5мес немало промашај со какањето, може еднаш се случи ден да ми скокне. Ама одма му дацав 20тина мл од бекутан чај од анасон мислам тоа да пробаш најдобро протерува
kaj mene koga bese pomalo mu pravev vezbi tocace i kreni mu gi nodzinjata nekolku sekundi poslem pak tocace i pak kreni mu gi nodzinjata i sekogas se kakase ama samo so otvorena pelena, ako ima 5-6 meseci i pocnati ste so cvrsta hrana kasicka od sliva i krusa odma proteruva
Zdravo majki nekoj sovet od iskustvo da ne imate da mi dadete...Sincevo mi e 4 i 2 nedeli od pomalecko uste pred 40 dena vo kolicka ne e imalo nikakov problem vo transporterot dodeka se vozese ... Kako go staviv vo korpata za da ne mu e tesno veke imame problem so kolickata se diga saka da stanuva i pocnuva da kinka...Denes kupiv i nova letna ajde moze mu e zesko vo taa nisto dzabe e se...
Ако до сега не си го ставала во корпата, не е научено да се вози во неа и за тоа кинка и сака да се дига. Се навикнало во транспортерот да биде подигнато и да гледа. Мислам тешко допрва во корпа да ти се вози, во летната кога ќе почне да седи ќе ти биде подруго ќе сака да се вози.
од која возраст е дозволено да се дава чајот, моето е скоро 4 недели, а веќе 5 дена не е какан. и која количина ? и може ли слика од чајот
Може од 1вата недела, пиши на гугл бекутан сладок чај од анасон не можам слики да прикачувам овде не знам зошто
Оди во Зегин побарај го ќе ти дадат. Земи само во кесички, мене тој во кутија уште не ми е јасно како да го мерам. Една ќесичка се раствара во 100 мл свежо зовриена вода. Нема да му го дадеш цел. Сепак е мало бебе, јас и давав по 10- 20мл кога беше помала.
Мајки кога почнавте да ги носите бебињата во кенгур? Кај Талевски ми беше кажано кога сакам (мислам дека така го разбрав, беше малку хаотично зошто бебе плачеше и веќе не се ни сеќавам). Убав кенгур со убава позиција на ноџињата и секако свртено накај мене. Бебе е 3++
Zdravo, 2 meseci sme denes, veke 2-3dena bebeto pocna da pie po pomalku ad, na pola od sto piese porano, dodusa ne sekoj obrok e mal, ama cudno mi e pie 30ml,pa 50, pa 35,pa 90, pa 60, sekogas razlicno, dali ke fati red? Porano si piese na 2 ili 2ipol po 75,60 skoro sekogas isto. Ke idam i na pedijatar,samo sakam da slusnam iskustva. Na kraj na 24h koga meram kolku ispilo pie nad 600ml sto e dovolno spored presmetkite za 4kg, nekogas i izmegju 500 i 600ml,ne e isto sekoj den,samo me zagrizuva sto taka smeni naednas.
Мајки не знам дали е за тука прашањето или има некоја друга тема за вакво нешто ама морам да прашам..Бебе има два месеци и една недела, преѓе како го држев свртено кон мене со лиценцето, да го земам шишенцето ја тргнав едната рака и тоа како што ја зафрла главата сега овој период се удри во мојата клучна коска се расплака силно 10 секунди и се смири, дали ја болеше, дали се исплаши не знам, само знам дека јас се исплашив повеќе од неа… Таа си е океј, јадеше, весела е, се смее, си преспа, јас уште се тресам… И друг пат се случило вака да се удри со главчето на коската моја ама сега прв пат плачеше вака па се стресив и јас… Може без веза прашувам ама прво бебенце ми е буквално до детал ја испитувам, а и од пораѓај навака сум и доста анксиозна… Дали ви се случило нешто вакво?
Da majka, pogotovo toj period kaj moeto bebe bese koga namerno se oturnuvase da se udri vo mene, nekogas placese nekogas ne, mislam deka povekje ima uloga i nie kako kje izreagirame, cuvstvuvaat. Cim e vesela nema gajle samo vnimavaj znam deka e tesko ama treba da se vnimava tie se nezni, krevki...
Се смири после 10 секунди и се најнормално си функционираше, јадеше, спиеше, се смееше ама јас цел ден се изедов и на крај се слушнав со докторката за да мене ми олесни и буквално ме искара , ако така се повредуваа лесно бебињата кај ќе им е крајот ми рече, ништо не и е бркај работа, таков одговор добив