Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Φράουλα

Φράουλα Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2020
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    8
    Ако не сте пробале кспки sab simplex, може ќе помогнат за грчеви...нас само тие капки ни помагаа за грчеви. Но имавме и период каде што многу плачеше и многу ни помагаа прошетки рано наутро и навечер после 8 часот, но исклучиво во транспортер. Пробај контакт кожа на кожа и бањање со масажа на стомачето навечер. А и да не заборавам музика исто многууу го смируваше бебушот.

2. Lejla992

Lejla992 Активен член

Се зачлени на:
    13 август 2025
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    10
    Ima li nekoj sto preminal od Hipp na Novalak mleko? Kakvi se vasite iskustva?

3. hannybanny

hannybanny Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.357
    Допаѓања:
    2.410
    Пробај со white noise, ние пуштавме фен и аспиратор. Ја земав во раце на уво и правев шшш и клекнував како чучњеви. Види за млекото сменете го може и е јако или не и одговара. Јас давав се што слушнав од капки, сирупи, топло за меше, помина откако наполни 3 месеци. Види и сирупот Nurse Harveys и капки Гасиметин. Кај нас тоа помогна колку толку и чај од Бекутан.

4. Чаирчанка

Чаирчанка Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2018
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    1.846
    Ние по препорака на матичниот доктор бидејќи тешко го поднесуваше и имаше многу грчеви и запек, се префрливме на Новалак АЦ и во комбинација со капките Колиеф видно имаше промена и олеснување, сега има 2ипол месеци и продолжуваме со Новалак но постепено ги намалуваме капките.

На Lejla992 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. sara97j

sara97j Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    335
    Допаѓања:
    1.062
    Здраво на сите! Имам едно прашање, може било дискутирано до сега ама темава е голема и не успеав да најдам ништо слично скролајќи.

Моето дете има 4 месеци, доено е, слуз во столицата имаше практично од раѓање. Имаше и гасови и рефлукс што помина само од себе како што порасна. Педијатарот не беше загрижен затоа што други симптоми немаше.

Но, пред 3 недели му се појави крв во столицата, многу минимално, неколку точки. Во исто време му се вратија и гасовите и рефлуксот ама овојпат почна и да одбива да јаде т.е јаде помалку и се витка во грбот како да го боли.

Го однесовме кај друг педијатар, неговиот е на одмор. Жената се го прегледа, на тежина добива ок и се друго изгледа ок. Па предложи да пробам со диета без млечни производи.

Ова ми е трет ден више и се гледа малку подобрување ама се уште се гледа дека го боли.

Имала некоја слично искуство? Помогна диетата? Колку време требаше за да се среди? Фала ви унапред :)

6. Veta

Veta Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2020
    Пораки:
    807
    Допаѓања:
    2.934
    Може не му одговара млекото.

7. tambelina

tambelina Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    967
    Допаѓања:
    2.652
    @Lady Maria пиеше ли силимарин ? Колку ти беа покачени ,дали ги среди ензимите и со што ? Мене ми се аст 52 , алт 109 , холестерол 9 а дојам.

8. strelec231992

strelec231992 Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    653
    Допаѓања:
    1.261
    Бебево има 2+++ и почна пред една недела да се врти од грб на стомак :o Преку ден некогаш го оставам да спие на стомак, го гледам на камера ама почна и вечер да се врти во спиењето. Ми е страв да не не го усетам некогаш кога ќе се заврти, инаку спие до мене на спална. Има некое чаре или да се помирам дека ќе дежурам додека не почне да го крева главчето убаво и да го врти?

9. 1001Ana1001

1001Ana1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2022
    Пораки:
    535
    Допаѓања:
    242
    Женски, кога почнавте да го возите бебе во транспортер? Корпаѕа веќе не и е интереснА, има 4м1н ама па премногу се поти во транспортер, не знам што да кажам

10. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    5.311
    Од раѓање ја возев во транспортер. Корпата само на количка за шетање ја користевме.

Последна измена: 3 септември 2026
  11. 1001Ana1001

1001Ana1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2022
    Пораки:
    535
    Допаѓања:
    242
    Не се изразив убаво изгледа, да да секако задолжително возење во кола. Но сѐ уште не се препорачува долго шетање во него. Прашањето беше за пешки, транспортерот прикачен на количката кога поинтензивно почнавте. Малава прави “стомачни” кога јаставам таму

На Peperutce6 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    9.863
    Допаѓања:
    16.255
    Смени со третиот дел, веќе од 4 месеци може во него на 45 степени.

На Калеа и 1001Ana1001 им се допаѓа ова.
  13. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    5.311
    Ахаа:) Како што ти пиша феникс, не сакаше ни мојата во корпата накај 5тиот месец веќе

14. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.996
    Допаѓања:
    20.293
    Транспортер користев само при транспорт во кола. Од 4мес почнав на 45 степени да го ставам.

15. srce-9

srce-9 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2012
    Пораки:
    1.082
    Допаѓања:
    1.462
    Здраво на сите
    Од кога почнавте да ги седнувате вашите бебиња?
    5 ипол месеци е и сеуште не го ставаме да седи, освен во скут малку така наслонен, но не е стабилен воопшто.
    Некој вика дека е машко сеуште да не го ставам да седи.
    Инаку сака да е на меше и се врти од грб на стомак назад сеуште незнае и се врти во круг.

16. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    9.863
    Допаѓања:
    16.255
    Сам треба да седне, не се става да седи додека не седне сам. Обично после 6 месеци полека почнуваат сами. Некој порано, некој покасно. Секој во свое време.

17. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.996
    Допаѓања:
    20.293
    Син ми на 9месеци седна од под сами седнуваат. Инаку ако се скокне фазата може беља да си напрајш па да не е стабилен да треба стално да го внимаваш и потпираш

18. Matteaa01

Matteaa01 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2023
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    40
    Здраво на сите. Ако може да споделите искуство за новороденче. Му давам дохрана од 60мл на три саати и ептен е поспано и едвај го будам. Заситено е нејќе да цица , фаќа по малце и пак спие. Дали да сменам со дохранава со саативе? Да го оставам да огладне па да бара само , така и ќе фати да цицне некако. Гледам да се молзам и за лактација. Фала мн.

19. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    4.001
    Допаѓања:
    9.440
    Ти не го дохрануваш со ад, го прејадуваш. Новороденчиња обично цел оброк им е 30 мл ад. Ти со 60 на 3 часа, не знам како очекуваш да цица нешто. Дохрана 30 мл макс, и пробај, ако имаш доволно млеко да не даваш после секој подој. Побарај ја Јасна, консултант за доење ако си од Скопје, ќе ти помогне.

На Matteaa01, Peperutce6 и Bibsss им се допаѓа ова.
  20. Matteaa01

Matteaa01 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2023
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    40
    Бев на педијатар вика нема зголемено тежина да зголемиш на 60. И мене чудно ми падна.Млеко се молзам до кај 20мл макс уште сум на почеток. А дали да го будам на три саати или да чекам само да се рсзбуди и да бара? Фала на советот.