Кога беа ептен новороденчиња, јас им давав на саат ипол - два да цицаат. Навечер 2-3 часа. Штом не качува килажа, буди го за цицање. А педијатриве се Боже пази, не знаат да дадат совет за доење, па само ад форсираат.
Не му давај на 3 саати, почекај да почне да плаче и прво понуди му града. Малку помачи се, ако се трга ставај го пак. Јас не се трудев доволно полесно ми беше со шишето и после 40 дена толку беше немав млеко, многу ми е криво. Нејќеше да фати плачеше и некако брзо се откажав.
Ние сме со дохрана, бебе на почеток не само што не напредуваше туку и падна на тежина од форсирање на сите наоколу дека имам доволно млеко и да биде само на доење, особено патронажите сестри многу форсираа иако јас бев сигурна дека и е малку, па си купив пумпа, и јас на почеток молзев по 20 макс 30 па воведовме и дохрана, ама останав со пумпата во рака буквално… Молзев за секој оброк, прво на града секако па на крај адаптирано само дополнував. Многу, многу течности и квалитетна храна е многу битно ама лактацијата главно е побарувачка-потрошувачка. Сега дека се претурам млеко сеуште не, ама молзам до 80 мл, плус на града и дополнувам ад колку што треба. Бебе ми е сега 3 месеци и неколку дена. Инаку мое мислење е дека 60мл ад е многу за новородено, јас мислам дека 60 вкупно му е доволно, јас така давав, прво града, 20-30 молзено колку ќе имав па ад на крај по 30-40 макс, така ми кажаа од болница, ама сите оброци ги давав точно на 3часа, го будев од спиење дење ноќе за да јаде без прескокнување и бебе многу брзо почна да става на килажа, ама сепак секое бебе различно
Мајки help! Бебе наполна 3 месеци и неколку дена, јас чекам да помине, тоа сега се засилија гасовите и грчевите… Колиеф капките веќе како да не ни помагаат ништо, мислам дека џабе и ги ставам ама и до кај 3 месеци отприлика пишува дека се даваат, гасови има премногу, Се мачи со прдењето, изгледа ја боли и стомаче дури и од спиење се буди да прдне и се напрега нон стоп и се витка… башка и лошо спие деновиве, преку ден многу малку, по 20тина мин дремка, дали е поврзано едно со друго не знам ама кажувајте како да и помогнам? Кога ќе се искака ќе и олесни некое време па после пак истото, а и поретко кака сега, еднаш евентуално два пати денот.
Nas ni pomagaat Infacol kapkite pred jadenje i retko ima grcevi, ako epten ne pomognat togas stavame pojas so semki od cresa i se smiruva. Gledam da ja drzam 10-15min ispraveno posle jadenje i obavezno podrignuvanje.
И ние досега ретко некогаш ако ја фатеше и си реков супер поминавме… додуша не е дека плаче со саати ама ја гледам се мачи, се нервира па и од спиење се буди. Инаку обавезно подригнува и тоа убаво после секој оброк и вежбички и правам со ноџињата, и масажа на стомаче, некогаш ќе и помогне, некогаш не ама не дека прави некоја драстична разлика. Особено вчера и денес.
Jas ja povivam so tetra pelence i se smiruva. Ako ne i se mirni racete se budi na 15min. I koga ima grcevi se smiruva taka i so toplicko vrz tetrata. Stavame i cucla i zaspiva brzo posle si ja pluka i prodolzuva da spie. Probajte taka i vo pomirna i pozatemneta prostorija.
Цуцла не ми фати воопшто, 6 различни цуцли земавме ни една не ја фати…На града заспиваше барем тоа ми беше лесно, сега деновиве ни така не сака, само на раце.
Давај и пробиотик. И мојата на секое прдење се мачеше и некогаш плачеше. Спиењето преку ден е нормално да е кратко. Моето бебе до полни 5 месеци дење врзуваше саатипол само ако ја држев во раце иначе 15/20 макс.
Исто, исто буквално. Педијатарот само Колиеф ни даде тогаш кога побарав ништо друго, ама еве пак има мака иако едно време беше доста подобра, дали од капките или не не знам, сега не помагаат. Дали е подобро пробиотик или еспумисан капки?
Различни се. Јас ги давав двете кога беа најголемите грчеви. Баш имам пишувано поназад дека го отрув детето со сите можни капки, исто беше, се и педијатар ми кажа додека не поминат џабе е се.
Колку пати ви се будат бебињата што се во екот на регресија? 4++, само на доење. Во моментов имаме cosleeping ситуација што би сакала да ја сменам. Не плаче навечер, или гуга или “ржи” што се смееме со мм, а се смирува и презаспива само со цице (не дека сум се обидела да нишкам искрено, не се ни замарав)
Здраво мајки, може ли да ми кажете како ги заштитувате папчињата кај новороденче додека го бањате од влага? Има ли некои фластери со кои се спречува да се натопи или нешто друго? Фала ви
Никако. Бањавме со проточна вода, да не се кисне во корито, и тоалета стандардна после бањање (чистење со со алкохол и стерилна газичка, и банеоцин по потреба).
Nas na Gak ni rekoa deka smeeme da go topime papoceto Jas ne go topev zavrtena so grbceto ja bajnavme vo race ne stavavme nisto i samo so alkohol cistevme. Posle od koga padna vo koritce ja stavivme.
Здраво отворена кутија Nan 1 колку може да стои долго и да се употреби? Јас давам ад само кога не сум дома се има случено 5-6 пати. Кутијата ми отворена од раѓањеѕо значи пред 3 месеци. Сега забрлежав на неа дека пишува да се употребува 4 недрли по отварањето. Јас не користам многу ама сакам да има дома обавезно. Дали дададам од оваа ад или да ја фрлам? Скоро пола не ми е искористена
Фрли, се чувам согласно тоа колку пишува на кутијата. Ад немам фрлено зошто пие (за големото фрлав и тоа), ама каши инстант цело време фрлам. Страв ми е за бебе да ризикувам.