Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Bibsss

Bibsss Активен член

Се зачлени на:
    29 јуни 2026
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    37
    Ние пробавме двапати да го повиеме ама не сакаше воопшто, така што од старт користевме вреќичка (и на 6 месеци сѐ уште). Има вреќички со ракавчиња, јас имав купено зимска 2.5 тог од mothercare Грција, ама искрено ракавчињата не ги ставивме ниту еднаш.
    На почеток го облекував во боди по долги и шпихозни за спиење, плус вреќичката. Сега сме на боди на кратки и летна вреќичка. Зависи од температурата во домот.

2. praski4e

praski4e Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    1.478
    Мајки нс бебиња од 6 месеци каде ги оставате бебињата за да средите нешто дали за нив дали за дома?
    Имаме 6 месеци и многу сме живи и се превртува и не е за сам оставање. Дали ги оставате во монтажните креветчиња, релаксатор или доле на подлога со играчки?

3. hannybanny

hannybanny Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.405
    Допаѓања:
    2.505
    Доле на подлога, во хранилка или во монтажното креветче.

4. sarki

sarki Истакнат член

Се зачлени на:
    18 септември 2013
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    40
    Мајки ❤️ дајте совет за 4 месечно бебе каде да го ставаме нешто како замена за релаксатор . Нашиот се расипа а за малку не вреди нов да купуваме а се уште не е доболно голема за дубак или хранилка. Каде ги стававте во оваа меѓуфаза а да ми е сигурно и да е исправена ич нејќе да лежи. Ни понудија џампер тоа првпат гледам ама и тоа од 6 месеци можело не сега. Некоја идеја за лулка или релаксатор до поголема тежина што иде пример до 12,15 кила. Благодарам однапред

5. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    1.539
    Допаѓања:
    1.412
    На подлога со висечки фигурки или во креветче имаме такви што се вртат. Моето не сакаше во релаксатор.

На sarki му/ѝ се допаѓа ова.
  6. praski4e

praski4e Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    1.478
    И дали таму му е ок мирно е, си седи?
    Моево кратко му е интересно таму и почнува да се превртува во монтажното креветче и на подлогата. И мн интересно во последно време се крева со ноџињата и газето и со главата бутка ми е страв да не се повреди машала мн е жилав.

7. praski4e

praski4e Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    1.478
    Монтажно креветче, подлога или џампер

8. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    4.017
    Допаѓања:
    9.457
    На подлога најсигурно ми беше кога само се превртуваше. Језда мојот бегаше од подлога одма, ама од земја подоле нема кај да оди. Во креветче и хранилка писка и ден денес, година ќе прави. Евентуално во хранилка седел да ме гледа што правам, само така. А ако не сум му во видик, вика. Чекај назад ви е, лазење, исправање следи. Ќе видиш што е да не можеш да го оставиш секунда :D . Ама кратки фази се и проаѓаат дури да трепнеш :inlove:

На kekberg, monibejbi, hannybanny и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. praski4e

praski4e Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    1.478
    Така е и секоја фаза мислам е тешка, а следната уште потешка.

На Germanka7 и Cherry333 им се допаѓа ова.
  10. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.405
    Допаѓања:
    2.505
    На подлога повеќе сака има повеќе слободна и простор. Се заигрува со едно играче па и давам друго. Иначе ако веќе седи само бебето закачи му штипки на нешто, јас на прекривачот и ги закачувам и едно 20 минути ги откачува и ги студира. Пред да почне да седи си лежеше на меше па се вртеше на грб. Во креветче не сака толку долго да седи мал и е просторот ама за до тоалет или нешто да завршиш набрзинка до денес ми брка работа. Иначе во вц кога одам ја ставам во хранилка и ја носам до врата и така заедно си одиме :rofl::rofl::rofl: сега е бетер плаче ако се одалечам еден чекор од неа, кога беше помала и беше гајле кај сум :D

11. praski4e

praski4e Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    1.478
    Кај нас беше обратно кога беше бебе не можев да мрднам одма по мирис ме бараше и плачеше. Сега па друга фаза. Се у фази сме некако :^)

На hannybanny му/ѝ се допаѓа ова.
  12. sarki

sarki Истакнат член

Се зачлени на:
    18 септември 2013
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    40
    Лелее а јас сега не знам што да и правам само во раце во раце едино бо тој релаксатор ќе купев време, веќе и ме нервира на моменти а тоа уште полошо ме чекало :lol: ;(

13. praski4e

praski4e Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    1.478
    Исто сме се на раце еве 6 месеци и јас се нервирам се што ќе фатам со саати правам затоа што се држиме по цели денови во раце.

14. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    2.032
    Допаѓања:
    2.296
    Zdravo Majki moevo bebe denovive na periodically mnogu place piese Aptamil pronutra pa I davame Aptamil cezar smenivme segaDali e do toa pisti Rika, skoro 2 meseci dali imate slicno iskustvo?

15. Germanka7

Germanka7 Активен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2026
    Пораки:
    151
    Допаѓања:
    170
    Ако ми веруваш до ден денес никаде. Ќе полниме 9 месеци. Моето бебе е преактивно за да го оставам дури и на минутка само. Од една во друга секунда како што седи, ќе му текне да се крева, а не е стабилно уште. Јас завршувам било што кога спие, во вц ако баш морам го ставам во количката и да ме гледа. Ако треба да му спремам млеко ми седи в скут и спремаме заедно. Ако треба кашичка, тогаш во хранилка. Значи од бебе уште кога не се ни вртеше не можев да го оставам сам, бидејќи заоѓаше од плачење.
    Затоа кога сум сама со него, ни готвам, ни средувам. Едино кога го гледа татко му или спие.

На praski4e и Bibsss им се допаѓа ова.
  16. Germanka7

Germanka7 Активен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2026
    Пораки:
    151
    Допаѓања:
    170
    Ако е 2 месеци старо може се грчеви.

17. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    1.539
    Допаѓања:
    1.412
    Хахахха исти сме и ние и туширање брзинско така правиме кога сум сама.

На Germanka7 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.405
    Допаѓања:
    2.505
    Од 6-10 недела се најјаките грчеви. Има и witching hours после 19 часот. Ќе издржите. Давај пробиотик и капки со симеткон. Можеш да вариш ким или да дадеш чајче и да ставате топло на мешето. Грчевите баш се јавуваат секој ден во исто време и траат неколку часа.

На monibejbi му/ѝ се допаѓа ова.
  19. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    2.032
    Допаѓања:
    2.296
    Da interesno spomna ovoj period bas se pojavuvaat okolu 19ncasot.
    Mnogu cudno bas vo isto vreme!
    Jas posle toa od koga ke se smiri I davam caj od anason iako ne mi rekle lekarkire
    I dacam I kapki baby tols 2 ve se vnatre I vitamini

20. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.405
    Допаѓања:
    2.505
    Чајче и капки дали еспумисан, Гасиметин или саб симплекс, давај ги пред да почнат грчевите за кога ќе почнат барем малку да ги ублажат.