А како го чистиш? Обавезно убаво да се исчисти - после да се стави 3% хидроген или 70% алкохол за дезинфекција, и прашак бивацин (банеоцин) - антибиотски е. Ако е многу загноено или има крв, обавезно на педијатар. @mariz мислам дека имаше вакво искуство ако не се лажам.
@Eli23 jas na klinika zavrsiv 4 dena so bebus so infekcija na papceto, dali loso mirisa? Nas ni raskrvari i pocna loso da mirisa... Pa preku krv so pokaceni leukociti zaklucija deka e infekcija, primavme antibiotik, infuzija i ni go cistea so hidrogen 3% tamu samo, kapnuvas vo papceto i posle so gaza brises
Бебето понекогаш кога убаво ќе се успие знае да крчи онака по малку бебешки... Нормално ли е или да се заагрижам?
Мајки на поголеми бебиња, помош син ми кога е во раце сака да гледа нанапред и не само тоа туку и надолу, како во седечка позиција, 3 месеци е. Ортопедот ми рече дека ако се обидува да седи во раце кога е без потпора да не го обесхрабрувам ама ми изгледа многу скифлен дека е. Го оставам така некое време и го навалувам накај мене ама плаче... Да одам на ортопед манијачки ми е а и 1800 ден така да дадам не ми оди... Совет?
Sin mi se rodi 4400, 56cm znaci dosta golemo bebe, na 3m bese kako za 6m bese i da sakavme da go drzime ispraven i legnat nakaj nas nemozevme, znaci bukvalno od koga pocna da si drzi glavce si sedese kaj mene vo skut, znaci od 2ipol,3 meseci go drzev ispraven i sednat na mene pa eve super e, na posledna kontrola Videovski mi rece deka moze da go stavam da sedi vekje, a eve imame skoro 7m i sedi sam nekoe vreme, bez nikoj da go drzi, si drzi ramnoteza ako bile na eho okej kukcinjata nema od sto da se plasis, slobodno ispravi go povekje... Vidoevski znas kako kazuva... Bebinjata mozat da sedat od 1mesec ama nemaat muskuli za da drzat ramnoteza, ponataka tie stomacni grbni muskuli im se jaknat i zatoa mozat sami da sedat, a kukovite, koskite so d3 kapki se jaknat i so nivnite mali vezbicki, pretkanje
Не грижи се и син ми така правеше кога го држев де надолу гледаше тоа беше само период кратко време потоа пимина.и исто сам си седнува кога е во мене така тоа кога го држам само си се правеше во таква пизиција.ја прашував и педијатарот и кажа штом тоа само така си сака е во ред.
Од вчера сме на поседок кај моите. Ноќта ја поминавме лошо. На секој саат се будеше со плачење и штом го кренам во раце продолжува да ми спие. Инаку тој од како е роден си спие по цела ноќ. Ова прв пат ми се случува. Можно ли е дека смени средина и место на спиење. Дома спие во креветче од мојатастрана на спалната. Тука спие на друг кревет во иста соба со мене, ама во г се креветите па неможе да ме види. Незнам што да мислам.
I kaj mene xrci ovie 2,3 dena ama ponekogas, osobeno koga se budi i pocnuva da place za jadenje hrcka, inaku e ok, nema nisto. Jas mislam deka se cistat od plodovata voda uste, isto i sin mi hrckase na pocetokot otkako se rodi....
Tuka vo Gr.sovetuvaat samo so betadine da se cisti papoceto, jas samo toa stavav 3 pati na den i pred 2 dena i padna i sega ima samo maalku crnko vnatre vo papoceto, verojatno kje fati koruz i kje padne i toa, prodolzuvam da i stavam betadine se dodeka ne se iscisti skroz
Можно е да е поради промената. Знаат они. А можно и некое запче на пат или нешто друго да го мачи. Да не не настинува?(се надевам не) Давам само можни причини од своето искуство
Ние цело време папочето го мачкавме со 70% алкохол и газа и откако ни падна педијатарот ни рече пак со алкохол и газа да го мачкам, прашок не
тие што имате бевуши два до три месеци дали ги шетате надвор на сонце или мислите дека се многу мали за надвор да се носат на ова време
Моето бебе е поголемо, но можам да одговорам Деновиве времето е многу убаво и задолжително изнесувај го надвор, околу пладне најдобро. Таман работа од сега да го затвориш дома. Секако затопли го, покри го со ќебенце и излезете малку на воздух.
Мојот е четири и пол, секој ден е изваден надвор. Во најтоплиот дел од денот, и ако има сонце бар саат време излегуваме. Мајка ми само ме кара ладно било да не сме излегувале. Викам зар до пролет нема да види сонце. И јас сум само во стравови да не настине пак, ама па мора по малку.
Ние имаме два месеци и секој ден сме надвор по саат и пол два. Ама убаво облечени и плус ќебенце. Ттеба да го користиме топлото време ☺
Мами внимателно со излегувањето надвор, не ради бабинсконо дека е ладно него ради воздухот. Јас работам во приватно училиште. Пред два дена добивме известување дека воздухот постигнал ниво (со какви ли ти честички) што не е здраво и ни реакоа децата надвор да не ги изнесуваме повеќе од 20 минути (пошто на одмор надвор ги носиме). Така да пазете. Би рекла, не се раководете по сонце или дожд. Ако падне снег, обавезно изнесете ги, иако е ладно, воздухот е чист. Ама вака, сонцето баш и не ми е битно ако дишиме ваков воздух. Не дека треба да се затвориме ама па и внимавајте колку време сте надвор.
Па да, ама за жал и воздухот дома не е којзнае колку подобар претпоставувам - сепак со надворешниот проветруваме, а дополнително со греењето се суши (да не зборувам за тие што не се греат на парно или струја) Останува само Господ да не чува.