Здраво девојки.Нова сум на форумот и имам милион прашања за овде.Имам 4 месечна керка и по препорака од педијатар пробуваме кашички и сокчиња уште од 3 месеци.На ад млеко сме од самото раѓање и бара на 2 часа сеуште по 90 мл. и никако неможе повеке да испие.Сум пробала на разни начини ама неможе да издржи повеке од 2 часа,плаче вреска.Навечер станува по 4 пати и јас сум жива ненаспана и незнам како да и дадам повеке да пие на 3,4 часа на пример.Вие какво искуство имате со Ад млеко,може ли да променам нешто?
Jas kako sto znam od prijatelki, bebinja na ad sto se, se dava na 4 casa, samo neznam vo koj mesec, ako i davas 90ml na casa toa ne e bas malku sinko moj cica na 3h, sea neznam kolku iscicuva... Probaj davaj na 3,4 casa a toa sto si vovela dohrana na 3m voopsto ne ti bilo pametno zalazuvaj ja so caj sokce nesto izmegu tie 3h
Толку и собира мешето. Па и не е тоа лошо на два саати преку ден, пак и се насобере доволна количина млеко, туку да пробаш да поработиш за продолжување време помеѓу оброци преку ноќ. Всушност еден по еден да и намалуваш. Не и се потребни, голема е веќе. Кога ќе се пробуди и бара ако може да ја презаспиеш. Не знам користите ли цуцла. Или евентуално кога се пробуди постепено да и го зголемуваш времето, секој нареден пат да и даваш се покасно додека целосно не го исфрлите. Се надевам и нејзиниот организам ќе се навикне така и автоматски ќе имаш едно растојание од 4 саати. Така се навикнала веќе, ама реално не и е потребно толку млеко во текот на ноќта. На таа возраст би требало максимално два пати да пие во текот на ноќта да пие. Мојава пие на 3,5 саати преку ден и само еднаш во текот на ноќта, околу 2 часа. Преку ден 4 пати по 150 мл и преку ноќ кога како, некогаш го испие, некогаш не. Јас па се мислам да не и е малку тоа млеко ама на сила не можам повеќе. Инаку е 4 и пол месеци. И кога ми се разбуди навечер, јас прво гледам на саат. Ако сметам дека и е рано, ја презаспивам со цуцла. Барем да поминат 5-6 саати од последно млекце пред спиење. Па и желудникот мора малку да одмори. Мада и да и дадам да пие порано од тоа знам дека нема да го испие, бидејќи не ми се буди од глад веќе. Редактирам: сега те прочитав во темата за напредување. Многу добро напредувате, дефинитивно не и треба толку млекце преку ноќ. Моја беба е родена 3060, сега има 6 кг/ 64 па пак сметам дека е добра. А зошто почнавте така рано со кашички и сокчиња? Стварно не ги разбирам ова педијатриве :/
Јас го носам надвор. Воздухот загаден ни е и дома и во кола . Бар јас немам јонизатори и чуда така што тоа му е ако живее во град... За ладно не му е ако го облечам во зимска јакна... За АД пие сега на 3,5 часа... Претходно на 4. А цуцла никако не сака са фати и ептен се нервирам оти топ беше првот месец со лажалката. Туку ние имаме проблем со дневна дремка. Не спие повеќе од 20 до 40 минути. Му се спие скрос а не се дава. Се успиваме 30 мин за да спие 20. Ме грижи да не му штети што спие малку. За 3 месеци мислам малку е 3 по 30 мин... Ноќта спие до 6 часа...
Малата сака лажливка ама кога станува ноке и ја давам но безвредно е,таа пак плаче за млеко и принудена сум да и направам.Да пробам ако не да ја лулам за да продолжи да спие,незнам стварно.А исто и за педијатарот што ке ми каже тоа.Сега рече јас да почнам да правам кашички па сабалје и дадов печене јаболка.Јаде се моево бебе не прави проблем,а ако оставам тато да ја чува он и бисквити ке ја рани,знаеш во негово време он така ме изгледалТи ништо не и даваш?
јас на твоето место би се обидела навистина да и ги укинам ноќните оброци. Премногу и се. Баш затоа што јаде и пие, посебно нема потреба преку ноќ. Таман работа за бисквити, рано и е. Знаеме како беше порано, ама тоа не значи дека е исправно. Пие го млеко, добро напредува, нема потреба од брзање, сепак ти ќе си донесеш одлука накрај. Со син ми почнав порано со воведување храна, на 4.месец ама дека тој не пиеше млеко па затоа. Со малава сакав да пролонгирам што е можно повеќе, има време, ќе јаде цел живот Допрва ќе почнеме
Јас незнам какви се тие педијатри што воведуваат толку рано цврста храна.Малото супер ти пие млекце,добро напредува а мое мислење е пред пет полни месеци да не почнуваш со дохрана.Рано се почнува во случај кога бебето не пие млеко.
Дали има некоја од Битола да знај дали прават контролни прегледи на бебиња во Плодност неможам да најдам на нивната страна оти ми рекоја едни пријатели дека таму ќе го носеле бебето на контрола ама јас неможам да најдам ништо
И јас би сакала само на млекце да е ама ајде де нели доктор ке слушаме,прво дете незнам ништо.Во моево место има само двајца педијатри и цел град и околните села сме таму,нема каде,па се се случува набрзина нема време за објаснувања,давај тоа,може тоа и чао пријатно
Ние сме така се на напред од како е родена,баш кога бевме на ортопед му кажав и он ми вика супер цврсто бебе,така ги вежбале вратните и стомачните мускули и така да сме продолжиле,ние како бебе на грб немаме лежено ни еден ден.
Да ние секој ден се шетаме по саат до саат и пол,штета е ова време да се пропушти,а планирам и зимото да ја шетам убаво облечена,а она обожава шетање
Иве целосно си во право за воздухот.ама тој внатре е истиот од надвор. Врти сучи исто ти е. Некој користат прочистувачи дома,помислив да купам. Ај споделете ваши искуства и знае ли некој да ми објасни што е прочистувач,што јонизатор, а што навлажнувач и може ли сите три во еден апарат. Инаку вторава ноќ на гости син ми си ја преспа цела ноќ,сепак до промената било.
И мене ме интересира истото што прашува Ирена. Се грееме периодов со инвертер клима, ама на што и да се грееш, воздухот е сув. И баш се мислев за некој навлажнувач или како и да се вика тоа. Имам слушнато за некој од Дормео дека бил добар, е сега прашањето ми е за колку голем простор може да се користи, дека на нас се ни е отворено па ќе има ли фајде? Предлог мамички
Jas licno od dormeo jonizatorot ne sum zadovilna i samo kako lampa go koristam...I mene me interesira nekoj da pise predlog za dobar navlaznuvac.Inace za vo megjuvreme samo sad so voda da vrie na shporet pa kolku tolku pareata nas licno ni pomogna za zatnato nose i stavav kesicki od kamilica ali toa kratkotrajno za dolgorocno predlog nekoj ?
Имам на Чико јонизатор, лупнав 7ипол илјади џабе... 2 пати го уклучивме и немаше некоја голема разлика, пак со суви усти станавме... а кај нас е лошо па 24/7 има парно, не го исклучуваат ич.. и мислам нема ништо да ни помогне :/
I jas neznev sto da pravam ali ete ja poslusav, ipak si rekov pedijater e valjda znae sto dava...Fala ti za odgovorot i definitivno vo ponedelnik ke napravime krvna slika posto eve denes i zeleno kaka pa za vakcina ke vidime sto ke kazat
За навлажнување на воздухот доволно е во садчиња да се наполни вода и да се стават во секоја просторија. Ние ги ставаме врз парното. За бебуш секоја вечер навлажнувам една мала крпа, и ја ставам на креветчето по препорака од педијатарот.
Чекајте, што е прочистувач, а што јонизатор. И дали може прочистување, јонизирање и навлажнување да биде ист апарат ???
Дани мене па педијатарот ми рече садови со вода ДА, а крпи НИКАКО. вика колку и да е исплавена во неа има остатоци од прашок и омекнувач и тоа испарува и има контра ефект. Јас зовривам вода и ја ставам во соба со камилица во неа, и уште еднаш двапати ноќта ја претоплувам. А никаде неможам да најдам едни садчиња за на парно што се закачуваат, така водата би била постојано топла.