Извини што ќе се смешам во муабетов, но мислам дека во некои земји немаат пракса од редовно одење на неколку месеци на ортопед како овде. Односно педијатарот си го следи детето и ако се посомнева во нешто тогаш препраќа. Таков им е здравствениот систем.
И јас така си викам, се надевам дека доколку имало некаква индикација при последниот преглед ќе ме упателе. Ете они ниту крвна слика не практикуваат, за нив и тоа е нормално. Иако пред наредната вакцина ќе инсистирам на приватно да си пратам, само да проверат. Вие со цицањето стабилизирани ли сте? И ние со водата војни водиме. Прееска едвај неколку мл и испрскав во уста. Нејќеше да влече. ОД флаша, предходно молзено млеко кога како.Некогаш не ми тече, некогаш не сака да го пие..а некогаш на утката успева. Под услов татко и да и дава и јас да не сум и пред очи
ТАка си е секоја земја си има различен здравствен систем и тоа е. И јас го немам однесено за крвна слика, нели ја одложивме вакцината. Незнам ни која крва група ми е детето. Не го носам ни на редовни контроли за тежината. Само што помалку да одиме по амбуланти да не го мешам. Искрено напредува константно со тежината и не ми е битно дали е двеста грама потежок или послаб. Го мерам дома на дигитална вага, и единствениот пат кога го однесов на контрола се испостави дека вагата ми е точна и фала приетно. Исто исто за водата. Тој во принцип лажиче несака да види, ни вода ни чај сака. КОга беше болен тој чајот од бел слез едвај го давав. Со вриштење и плачење до зајдување и цела блуза утоп мокра. Со шише не сум пробала, ама кога ќе почнеме да пробува вкусеви ќе се обидам. Во принцип сакам вода да се научи да пие.
Освен редовние систематски кај нашиот педијатар на ортпед ги немам носено. @danichap Педиатарот прегледува се . Малку е поразлично овде него во Мк. Таму редовно се проверува крв , се вадат брисеви и сл. Овде ретко , многу ретко да ти проверат крв. На малата до сега ни еднаш , а мали само еднаш до сеа.
Mene I tuka dvata pedijatri (maticnata I vo Sistina) do sega ne mi rekle da mu proveram krvna slika. Vo Sistina I prasav dali treba pred vakcini ili slicno, mi rece deka svetska praksa e da ne se bocka bespotrebno I iskreno go slusam. Nitu maticnata nitu doktorkata kaj vakcinacijata (koja ubavo go pregleduva) ne mi rekle da donesam krvna slika.
Ирена нашево е Лорели, свекрва ми го купи од Бугарија (околу 50 евра) но го имаше и кај нас (4500 беше). Еве го: Плус земавме и една памучна подлога за поудобно да биде седењето: Погледни на сајтот на Пакостник, имаат еден куп модели, а бугарскиве марки Лорели и Чиполино ги има буквално сите. Убаво им се објаснети по категории, па можеш да видиш што нудат нашиве дуќани, а баш гледав задниов период Локо Кроко, Алф кидс дека имаат убави седишта со цени до 4000.
Мајки, наполнивме 10 дена. Денес некако несака да спие, цел ден нема преспано, а порано нон стоп спиеше. Цица нон стоп. Рано е за скок во раст мислам. Некој совет, се случувало ли и кај вашите бебушки? Заспива исклучиво само на цицка.
Kje menja sekoj den @Eli23 i kaj nas stom se vrativme id bolnica toj i naredniot den spiese po cel den pa posle smeni, preku den samo jade i spie, a navecer ne, a za cice da, samo sto ja stavam na cuce kje pocica malku i zaspiva, stom ja stavam vo krevetce se budi i se taka vo krug. Sinokja oko ne sklopi ama bukvalno me izmori, jade i si gleda, zaspie na cice i taka da ne ja stavam vo krevet moze i cel saat kje spie, menja sekoj den i denes ceeel den spiese i ete sega pak ne spie, jadese i sega gleda gajle nema za spienje
За скок во развој е дефинитиво рано,тие се мали и ќе менуваат.Гледај да ти спие преку ноќ,а давај да цица кога сака и колку сака.Јас немам искуство со цицање,но зачлени се на фв во соба за доење и таму Др.Јулија ќе ти помага за цицањето.Мислам дека и @Kaetana има големооо искуство за доењето,па доколку ти треба совет прашај ја.А за спиење ќе менуваат нон стоп,ако не спиел денес преку ден,може ноќеска ќе ти спие до сабајле.Позз
Aj da prasam, Ad mlekoto so flasirana voda go pravite? I dali ja prevrivate vodata ili samo ja podgrevate? Znam porano citav deka flasiranata nema potreba da se prevriva, samo ako e od ceshma da se prevriva....
Јас го правам со вода од чешма превриена. Ама и да е флаширана, за мало бебе лично јас би превривала. Можеби таму од 6 месеци отприлика само би ја подгревала.
Јас ја превривам, флаширана користам,после си ја топлам и ставам млекце.За преку ноќ си ставам во термос во спална,додавам млекце и за 10 сек готово е
Ке ми предложите шише за месец ипол бебе имам на нук ама мн и тече неможе да постигне и се нервира, некое шишенце со помало дупче да не и тече толку? На медела дали е такво шишето ако има некој искуство нека сподели?
Јас превривам вода од славина и ја прецедувам и имам за цел ден. Флаширана користев прв месец ама со шубе зашто не знам колку долго стоела и дали ја греело сонце... За шише користиме Авент и уште е со цуцла број 1. Се поти кога пие и се умара ама не му ја менувам уште. Прашање кога сме кај АД и шише. Стерилизирам секој ден шише, по секое пиење со врела вода и детергент за бебиња го мијам шишето. До колку месеци се препорачува да сте стерилизира шишето знаете?
@Eli23 Сѐ што опиша е многу нормално. Првите скокови се на 3 дена, па 7, 10, 3 недели, 6 недели (40 дена), 3 месеци, 6 месеци, 9 месеци, и секое вадење заби. Инаку скок во развој или период на интензивно доење во првите денови не се препознава, затоа што и онака бебето плаче. Не гледа убаво, не му се развиени центрите и сетилата, а има само еден начин да се смири - мајката и цицката. Кожа на кожа допир, и млекце - така "смирува стравови". Не цицаат само од глад. А ова за тебе е супер, затоа што почесто на цицка значи сигурна лактација! Сѐ е супер мајка, не се секирај. @kiki4kablondy Јас имам шише медела - калма, тоа не тече. Функционира на вакуум метод - ако бебе влече, шише тече. Нешто како цицка. Направено е за деца на доење да не се одбиваат.
Ние од самиот почеток ги користиме шишињата на чико со каучук цуцла 0+ и сеуште сме со тие. После секое пиење млекце ги мијам и ги ставам во вода и 10 мин да вријат,така ги стерилизирам.
Баш сакав да прашам за водата ама очигледно е дека треба да ја превривам сеуште.Купувам ладна од кога е родена ја превривам и во термос ја чувам па олеснето ми е спремањето на млекцето.Ние до сега сме биле 2 пати на ортопед,еднаш на 1 месец и сега пред 1 недела со полни 4 месеци.Моево бебе стои на нозе веке цел месец и од релаксатор сама се исправа да седне.Така да ортопедот рече да ја седиме по малку и почесто да стои на нозе а за дубако со полни 5 можеме да ја ставамеКе видам баш за тоа
Леле човече, од трет месец стои на нозе? Не знам бре како не ви е страв да не го унаказите бебето? Ај бевте на ортопед а и тој жими ортопед во дубак на 5 месеци. Извини, ама не можам да се изначудам што толку го оптеретувате бебе со се. Чинам ти беше што те советуваа за цврста храна на три месеци? Па каде живееш ти? И мене баба ме ставала на нозе ко бев бебе па требаше да носам апарат до година и пол оти ми ги изместила колкови. Среќа ете добро заврши со вежби.
Ортопедот што овде доаѓа е од Скопје и кога нема каде сите одиме кај него на приватно чекаме со недели за слободен термин и немаме друг мора таму.Јас да имам пари би тркнала до Ск таму Видоевски да ја види оти сама сака да стои а плус советите се што подолго да стои на нозе и да седнува.Реков прво дете ми е појма немам од ништо.И јас имам братучетка што носеше апаратче цели 2 години и најмногу се плашам од тоа.Овде кај нас преовладува старското,мало бебе се може да прави не е ништо забрането.Уште од болница кога не те поучуваат ништо останува вака по форуми да прашуваме.
Леле никако! Бебето треба да почне да стои кога самото ќе почне да се исправа без ничија помош, а тоа најчессто е после 9 месеци. Исто и за седнување на 3 месеци никако. Дури на 6.