Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Manuela.

Manuela. Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2015
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    3.384
    Знам тоа јас и стρав ми е да ја седнувам ама еве бевме и стρучен одговоρ добивме.Незнам веκе κој да послушам и плус ме иρитиρаат гостите,дуρ се завρтам оп бебето во сκут седнато голема била веκе и ниκој не ме слуша.Јас сама κога сум со неа си лежи се шетаме во κенгуρ и ниκаκо не седиме ама еве пρотив сите неможам

На eatpraylove90 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.067
    Види, кога ја однесов малата кога имаше месец дена на редовна контрола, педијатар ја исправи со нозете да види дали ќе се одупире со ноџиња од рамна подлога. Само така држејќи ја во рацете.
    И нормално бебето рефлексно се одупира со прстиња и тоа е знак дека добро се развива, а никако дека сака или уште помалку дека би требало да му се дозволи да стои. Никако!

Остави ти и ортопед тој што ти вели, не сите се па стручњаци, а посебно баби и дедовци.
    Ете достапен ти е нет, читај статии за развој на бебињата ако ништо друго, не мора никој ништо да ти каже.
    И самата гледаш дека си свесна, инстинктот ти говори дека за некои работи е рано.
    Ако ти е прво, сепак распрашувај се за се, така ќе учиш. :)

Пак на крај, ти си му мајка на бебето, и ти ќе правиш што ќе правиш, мојот совет ти е навистина да внимаваш, и не дозволувај некој друг да ги прави со детето што сака или што мисли дека треба!
    Ти кажав со мене случај, баба ми исто така се правеше паметна, па што испадна на крај.

На stefanija70, Kaetana, pilenka и 7 други им се допаѓа ова.
  3. romanka123

romanka123 Нов член

Се зачлени на:
    21 јули 2015
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    0
    Majki me interesira okolu banjanje na novorodence.dali od pocetok koristevte sampom, penlivo rastvorrno vo voda ili direktno na koza, kremicka za lice? Vi bladodaram majki

4. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.675
    Допаѓања:
    76.952
    На почеток го бањав со сапунче, потоа со Бекутан 2 во едно, шампон и купка. А инаку за тело и лице користев јекодерм, за новороденче најубаво да се почне со јекодерм за малку да живне кожичката бидејки им бара самата кожа влажност, сува им е бидејки сепак 9 месеци во вода биле и одеднаш на суво :D Сега поголем е го мачкам со млеко за тело Hipp, преубаво ми мириса :)

На eatpraylove90 и Maceto123 им се допаѓа ова.
  5. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Majki, denes bebus spie na strana i glavceto go vrakja nanazad. Treba li da ja stavam da spie samo na grb ili kako ke si se namesti taka?

6. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.675
    Допаѓања:
    76.952
    Jas go stavav uste mn malecok na strana ama on si se vrakjase na grb sam, pa gledav preku den da go vrtam... A nokjeska kako si saka taka :)

На Eli23 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Mene me fati panika deka celata skupcena, kako fetus i vratceto nanazad. A pretexno na grb ja legnuvam.
    Tuku za grcevi sto vi pomogna najmnogu?

8. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Често доење, топло на мешето, контакт кожа на кожа. Трпение. Среќа, немаше моето некои големи грчеви долго.
    Најголем лек е времето.

На lina-kalina, Maceto123, mariz и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Се што спомна Каетана и мене многу ми помогна сирупот Nurse Harveys ама беше еден месец бебе.Моето спиеше на грб а главичката настрана

На Eli23 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Јас користев Corine De Farm 2 во 1 и јакодерм и супер се покажа,ама кај секое бебе различно делува

11. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    За грчеви пробав се можно (еспумисан, колиеф капки 3 шишенца, сируп нурс харви) Најмногу ми помогна трпението и чај литар лакта микс. Се друго е џабе фрлање пари. Кога дигнав раце од се поминаа грчевите на месец и пол.
    Земи си чај лакта микс и пиј по литар на ден. Преку твоето млеко пие и бебето. Ќе имаш многу олеснување. Без нервоза и паники затоа што така се влошува состојбата на малото.

На Kaetana и Eli23 им се допаѓа ова.
  12. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.131
    За грчеви кај нас до некаде помогнаа Колиеф, најмногу лежење на стомаче и затоплена тетра пелена на стомачето. Стварно треба трпение и помош од сопругот, кога плачат треба смиреност што не секогаш е можна.

13. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.131
    Од раѓање го мачкам и бањам со Хип директни на кожа и плакнам. Последнава недела на лицето му ставам Пенатен зашто му се јави црвенило и делува. За газе Павловиќ а за навечер Пенатен зашто подолго време е во пелената.

14. eatpraylove90

eatpraylove90 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    861
    Citam pisuvate za sednuvanje, stoenje...Moeto e 3m i mu gi pravam vezbite da bide na stomace legnato, taka si go drzi glavceto uste od prv den doma svekrva mi taka go stavase i sea e mnogu cvrst. Vidoevski mi kaza i da go stanuvam so racinjata prvo na gaze sednato pa posle da stapne so nodzinjata, i taka go vezbam 1/2 vo denot. A primetuvam i sam se vitka kako kiflice koga go drzam i koga sedam sednuva i on :) Vo relaksator i vo lulaska sedi pod 45°.
    A za vodicka i cajce veke skoro dve nedeli ne mu davam nisto samo cica.Sega izgleda e period na skok vo razvoj pa navecer poveke stanuva za cice, pocnuva da razbira pa mnogu brzo se mu se dosaduva...
    Pravilno li e sto ne mu davam niti caj niti voda? Nekoi denovi se napnuva da se iskaka i porano sve caj mu davav ali sea samo ke mu gi krenam nodzinjata i kaka :)

15. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    Во релаксатор кога се става бебе?

16. eatpraylove90

eatpraylove90 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    861
    Jas pocnav da go stavam posle 40dena i mojot sin i si zaspiva so muzikata i vibraciite od relaksator i koga go prasav Vidoevski po kolku vreme moze da sedi vo relaksator mi kaza 25/8 :D I za spienje ako saka moze postojano da spie vo taa polozba

На Maceto123, Tajnaotrovna, mariz и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.675
    Допаѓања:
    76.952
    Бебето во релаксатор е во фетус положба и можеш уште одма да го ставиш, ако мислиш дека е многу свиткано стави едно кебенце под него, јас на почеток ставав кебе, кога подпорасна го тргнав, еве сега 7м има и си седиме уште во релаксаторот, башка понатака се исправа како столче и ке го користиме подолго време, најисплатливи релаксатори се овие :)

На Tajnaotrovna и kristina.k им се допаѓа ова.
  18. Espadrila

Espadrila Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2013
    Пораки:
    1.169
    Допаѓања:
    21.153
    @eatpraylove90 искрено, во врска со водата и чајчето- нема правилно не правилно.ЕДни ќе те советуваат да даваш, други никако и мајки и педијатри. ЈАс давам бекутан чајче 30-80 мл дневно, зависи. За грчеви ова ми помогна, или барем си направив филм дека ми помогна...а еве и сега продолжувам да давам,Го обожава а и спасува ситуација кога сме излезени и заплаче од никаде негде, и не сум во можност да дадам цице за смирење- не за глад :D.За грчеви давав и едни грчки капки али ништо работа.ПОтребно е баш љубов, смиреност, гушкање, доење, кожа на кожа и најбитно- време да проџе.
    Во количка и транспортер и релаксатор е на 45 степени по препорака од ортопед. Вежби правам, да ја исправам, но самата да се подигне, и ја кревам. Обожава. Легната на стомак исто со главчето нагоре.Ортопедот на преглед ја пофали дека е цврста и исто ја застана на нозе да ги провери рефлексите.Но не ја застана на тежината на стапалата, туку ја држеше тој под мишки.Неговите препораки беа 45 степена, често на меше, вигантол капки (или другите), што почесто надвор, и кога ќе ја држам исправено да може со нозе да допира по малку некое тло- не да гази и оди!!!
    Кожата ја мачкам со Цорине де фарм и јекодерм. На почетокот со Цорице де фарм оти искрено го бев заборавила јекодермот.Сега само со јекодерм по бањање а и често пред излегување надвор само на лиценце. На газе не ставам ништо. На почетокот витаминската крема на Бекутан, а сега ништо. Бришам со влажни. Газете е супер ни црвено ниту спраено и збувнато.

На eatpraylove90 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    Фала @eatpraylove90 @mariz ние купивме само транспортер мислев по малку во него да го оставам потаму, ама добивме подарок релаксатор.

Добивме и торта од памперс, убаво се свиткани не е изложен внатрешниот дел, дали да ги искористам?

На eatpraylove90 и Eli23 им се допаѓа ова.
  20. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.526
    Допаѓања:
    288.872
    Јас нашата торта веќе ги искористив. Се беше нормално.

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.