Majki denes beba za prv pat nema kakano,redovno si kakase,imali vrska sto pocnavme so kasickite,denes jadese banana,i ako da,sto da prezemam?
Кај нас кога беа покачени моноцитите,ама само они,имавме и тт и двете педијатарки ми рекоа дека е вирус.Но ете Јоу убаво о стручно ти објасни,така да може и стварно да е од сувиот воздух.А сега времето е супер за шетање,може и треба малку повеќе да шеташ.Ние сме надвор секој ден обавезно по 1 час некогаш и повеќе,а баш кога го фати вирусот бевме 2 дена дома,нема правила.Бебе во рака и на шетање
Pa sto znam malku bese,ne pasirana tuku gotova kasicka od banana,pa odprilika od polovina pomalku bese..nemam doma sokce ama ke kupime da probam,aj belkim sabajle ke me izraduva,a od kasickite e sto pocnavme ili?neli e strasno,ja epten panicarka?
Туку за во кашичките ставате водичка или купувате ад? Јас интензивно се спремам да почнеме по малку со дохрана, па да знам што да купувам.
Moze e, moze ne e, kje se iskaka nemoze od 5 cicanja vo den i malku kasa od banana da fati zapek ne se sekjiraj kje se iskaka
Jas kupuvam ad za vo melen oriz samo, a od hipp instant kasite ne gi koristam bas. Bolje mi e proso, palenta, oriz da varam i da mesam so ovosje i zelencuk. Od tie kasi kupiv dva pati i edna kutija zavrsi vo kanta neotvorena, druga ednas jadese i se ispovrati i smrdrse, truese povrakjanicata, isto i na drugarka od tie i povrakjase. Za vo tie mislis mlekce ili voda ili?
Планирам се дома да подготвувам, па за некои оброци претпоставувам е подобро со млекце наместо вода. Па затоа прашав. Кои кашички е подобро да се прават со млекце. И како се бира ад млеко. Според возраста?
Скоро сите кашички се прават со вода . Јас не ги правев со ад млеко . Обично се почнува со морковче, пашканат исто . a овошни кашички , житарки понатака Купи си од GU има убавu книги со рецепти . @danichap
Што е ова ГУ? И ова пашканатов како се вика кај нас, или ако сакаш ај слика стави, да знам да го барам во супермаркет.
Pastinake Еве ова се вика пастинаки овде . Се дава кога се почнува со дохрана .. моиве го сакаа многу. еве за ваква книга мислев
@bella.s normalno e da ne kaka redovno koga ke pocnete so kasicki,a i bananaa kaj nekoi deca predizvikuva zapek. ke se iskaka ne se sekiraj,davaj sokce od sliva. @danichap obicno ad mlekoto ide od 0-6 meseci i 6-12, neznam kolku meseci ti e bebeto ama samo od edna grada nekako malku mi izgleda,mozi stvano e gladno,dali si videla kako napreduva? ste bile na pedijatar da go izmerat?
Напредокот само од око и според облеката го набјудувам. За сега е добро, но последниов период ете се ставив во мисла. Инаку е 4 месеци и 2/3 недели. Планирав да го заокружиме 5 месец и да почнеме со вкусови од 6ти, но сепак тоа се само бројки. ЌЕ се водам по детето и неговите потреби. Ме буни само што детево прекинува со цицање не оти нема млеко, туку по своја воља. Смирено ќе си се тргне, или ќе си задреме. Доколку нема повеќе млеко претпоставувам понервозно би реагирала. А од друга страна ритамот на какање и спиење е променет.
spored logika ako bebeto e gladno ke place, ke vristi,ke e nervozno ama ako samo si se trga mozi e zasiteno i zatoa. bi ti rekla da pocekas uste malku,sledi go deteto i ke vidis toa samo ke ti dade odgovor. inaku za spienje ne mu zboruvaj,dokaj 4 meseci sin mi bese spanko,spiese mnogu,posle kako preku nok da se smeni i se budi mnoguu cesto,se do den denes,preku den dremnuva po 20/30 min max, preku nok po 3-4 pati sigorno ke se razbudi. kako rastat taka menuvaat.
toa e toa ,pobrzo cica i ke se zasiti i pusta. ti vikam sekoe dete razlicno, sin mi pak na cicka spie i koga ke mu ja trgnam toj prodolzuva da "cica" i taka spie , smeski e
Aj i jas da si prasam, dali e normalno bebe od 2, 3 nedeli da e gladno postojano, moevo e non stop gladno, kje cica so kje cica kje zaspie na cicka, posle pola saat se budi i pak zjae otvara usta si ja jade rakata pak ja stavam da cica, kje iscica se i tolku povekje nemam mleko i zaspiva i za pola saat do 1 saat najvekje se budi i pak e gladna, pravam Ad 60 ml ispiva i zaspiva, a nekogas place i saka uste i pravam uste 30 ml ispiva i toa i se smiruva i za saat i nesto taa pak e gladna ne znam dali e normalno ova?? Ajde da cica samo da razberam i na sekoj pola saat da cica ok e ama jas nemam tolku mleko, taa cica cica i snemam mleko i za pola saat taa pak bara a jas nemam mleko i dzabe se maci da vlece na cice koga nema i placeee se dere i moram Ad da i dadam, ne mozam da ja slusam kako place i se smiruva so ad ama za kratko zar i toa ne ja zasituva? A ne moze na sekoj saat da jade seuste ne e svareno prethodnoto mlekce pa i novo da doturame?? So da pravam?
Според ова што го кажуваш она ич не е гладна. не може на толку млеко да не е најадена. Можеби почнале веќе грчевите и тоа ја мачи, и плус колку повеќе пие млеко и се полни мешето и поголема мака си има.
a ne pomisli deka se grcevi pa zatoa taka prai? plus od AD MLEKO IMA USTE POVEKE GRCEVI mozi ne e gladno a ima grcevi i place. prvite nedeli bebinjata pominuvaat pogolemiot del od vremeto na grada,ke cicne,ke zaspie,pa ke se razbudi ke cicne i se taka vo krug. AD se dava na tri saati da si znaes.
Da, znam deka na 3 casa se dava ad mleko, izrasnav vekje edno so Ad, ova mi e vtoro dete No, so prvoto nemav vakov problem nitu grcevi imase, zatoa me cudi sto tolku brgu mi bara za jadenje, a grcevi ima, pocnaa vekje, odednas znae da zaplace da se stega so meseto i togas znam deka se grcevite i ja boli meseto, a koga e gladna taa si ja jade rakickata, mene me jade, otvara usta mislis 2 dena ne e ic jadena i ne se smuruva i koga i dadam sise ili cice kako da ne videla pravi se trese nad cuclata ili na ciceto i samo sto se najade se smiruva.....ne znam, me zbunuvaat grcevite so jadenjeto.. mislam deka znam koga ima grcevi, a koga mi e gladna......so da kazam ne znam ni jas, inaku da si kazam ne e sekoj den vaka, samo vo nekoi odredeni denovi kako denes na primer....