Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. eatpraylove90

eatpraylove90 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    861
    Jas pravev caj od kamilica od filter kesicki taka nema potreba od proceduvanje

2. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Ние имавме на двете очиња до 3 месец. Секој ден со чај од камилица натопен на стерилна газа му ги чистев очињата. Не знам колку брисеви направивме а педијатарката ни кажа дека му се тесни солзните канали и ради тоа се стварале. Ќе помине. Направете брис за секој случај и чисти го со камилица чај.

На Kaetana, Eli23 и eatpraylove90 им се допаѓа ова.
  3. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Па може бебето си има сила,ќерка ми на еден месец кога ја ставав на меше се креваше со рацете и ја вртеше главата,а на три месеци повеќе ја мрзеше и послабо се креваше.Обично од 4 месец почнуваат бебињата да се вртат,ама сепак секое бебенце си е различно.

На kallias му/ѝ се допаѓа ова.
  4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.622
    Допаѓања:
    109.014
    Sepak procedi go i ke vidish kolku sitni rabotki ke izlezat od chajot, edna takva vo okce na bebule i maka ke si imate. Ova od iskustvo na moja bliska ;) Mislam najubavo e so mlekce da se chisti.

На eatpraylove90 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.012
    Допаѓања:
    328.006
    Млекото е благо и е добра подлога за ширење бактерии,така да јас не би со млеко :)

На Kaetana и Miss.Sweet им се допаѓа ова.
  6. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.526
    Допаѓања:
    288.872
    Малата кај мене еднаш кога и беше окцето црвено, како воспалено/насолзено и капнав млеко и за среќа помина без негативни последици.

7. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    Мами денес примивме плус витамин к, ни потече крв од папочето. :| Се преплашив. Има некој со вакво нешто? Се средува за брзо? Пак не мереа од четвртокот имаме 70 гр ставено, а жолтицата 222 на главче, 170 на меше и 150 на нозе. Наводно се чистела, не не ставија на фото. Што мислите?

8. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    I jas znam za majcino mleko deka pomaga za vospaleno okce, jas koga bev mala mnogu cesto mi se iritiraa ocite, od prasinka, ako mi vleze nesto vo oko i me pece, spas najdov samo vo mlekoto, kje najdev nekoja majka sto doi i kje mi kapne po nekoja kapka vo okceto i odma mi pominuvase. Povekje pati go imam iskuseno toa i bez negativni posledici.....

На eatpraylove90 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Син ми од денес почна да се превртува и обратно од стомак на грб. Не ми е безбеден ни секунда сам да го оставам. Па почнав доле да го ставам. Врз трпихот ставив чаршав и таму. Мм се лути, вика тврдо било. Вие ги ставате ли вашите на под. Му расфрлам играчки околу него,па се тегне по нив и стимулира.

10. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Син ми од денес почна да се превртува и обратно од стомак на грб. Не ми е безбеден ни секунда сам да го оставам. Па почнав доле да го ставам. Врз трпихот ставив чаршав и таму. Мм се лути, вика тврдо било. Вие ги ставате ли вашите на под. Му расфрлам играчки околу него,па се тегне по нив и стимулира.

11. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.526
    Допаѓања:
    288.872
    Кај мене е со плочки цел дневен простор па и покрај парното не ми е за оставање на под.
    Постилам од тие детските кебиња што се за на под, и за сега врз него го ставам ќебето за играње. Значи две едно врз друго му идат.Инаку страв ми е главчето да не си го повреди.
    Кај вас не би требало да е ладно, но и мене би ми било страв оти е тврдо и при превртувањето да не се удри.
    Кебињава се мекечки и сепак бебуш може да се превртува.

На Eli23 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Кај нас е паркет и не дува од никад, со јако парно сме. По мене многу по страшно е да се преврти од кревет, отколку долу. Мм ќе го причува два три саати дневно и ок е ќе го игра на кревет, ама му викам оди чувај го цел ден и фати нешто работа низ дома и пази да не падне :^)
    Инаку денес прв пат му понудив вода во шише и се изненадив како ја прифати. Сам го држеше шишето и цуцлата ја буташе во уста. Прво појма немаше што да прави, ама се трудеше и повлече, па сам бараше уште. Кажи ми по колку водичка и даваш?
    Кажи ми јаболчето колку време го вареше и после со што го помеша со водичката или си млеко од тебе?

13. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Жолтицата ја мереа со били чек? За да се смириш нека испитаат преку крв ;)

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  14. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.526
    Допаѓања:
    288.872
    So vodata e borba.
    I madam preta preta za sama da drzi siseto a ne vlece,drzi i si igra so cuclata.
    Nekogas 20ml, nekogas 5, nekogas ic.
    Jabolko dadov 2 pati Do sega.
    Okolu 10,-15 min na parea.
    Posle samo go izgmeciv Oti si bese socno i vodlesto.
    Liznuvase...ne deka goltna mnogu.5-10gr.
    Tretiot den dadov pasirina banana so prevriena Vodicka i isto.
    Denes vo bananata stavi okolu 5ml aptamil (me uspevam veke nisto da izmolzam) i za mala nijansa podobro.
    Liznuva poveke.
    Odkako mi zavrsi menstruacija a i pocnav so probuvanje vkusovi bebus kaka sekoj den.
    Utre ke mesam jabolko i banana, po toa krusa ide na dneven red.

15. Manuela.

Manuela. Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2015
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    3.384
    Девојки да ве прашам нешто,незнам дали е за овде прашањето.Приметив на бебчето едното окце поточно левото и оди малку навнатре накај носот,викам ај може ми се причинува и ја сликнав повеке пати без блиц и стварно на сите слики десното и е право а левото навнатре.Незнам дали да кревам паника или ке и се стабилизира.Дали имате некое искуство

16. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    Да ама не ми делуваше загрижено докторката.
    Мене повеќе ме плаши папочето да не се раскрвари пак.

17. lina-kalina

lina-kalina Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2015
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    139
    Now kogaOTE="kristina.k, post: 2591369, member: 30947"]Мами денес примивме плус витамин к, ни потече крв од папочето. :| Се преплашив. Има некој со вакво нешто? Се средува за брзо? ....[/QUOTE]

Нас патронажната ни ги препорача Baby D3 + К1 иако ние почнавме со Вигантол, а папчето уште не ни беше паднато. Потоа и педијатарот ни ги пофали. Тие се како капсулчиња со врвче кое се кине и директ во уста на бебуш се истиснуваат.

18. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    Ни рече и нас дека негде почнале да даваат и се чекала одлука да се дава к витамин на државно ниво како д3. Вчера примивме уште 3мг, ако не се среди пак се примало. Ама недај Боже..

19. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    Пак јас :D заборавив да прашам. Бебуш спие само надесно со главчето , го местам налево одма се врти. Мислам и во меше имал таква положба, увото му е свиткано горе. Ми рече докторката да го вртам да не му се оформува вака главата, да се кружи, ама не знам како кога сам се врти. Таа ми предложи мала крпа да виткам до него до глава, пробав ама пак ќе се сврти и со носето е пикнат во крпата. Има некој друг начин? Друго, нормално е толку мало ко ќе го ставам на меше да го крева главчето ко желка?

20. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Нормален е мал страбизам кај мали бебиња. Со тек на време ќе ојачаат мискулите на очите и ќе се среди.

На Manuela. му/ѝ се допаѓа ова.