1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. eatpraylove90

eatpraylove90 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    861
    Jas za gazeto na sin mi koristam original pavliceva i koga e kakan do pred nekoe vreme go odmivav , a sea mi e strav da ne go isponastinam pa si kupuvam pamukcinja od tie na Septona i si namokruvam po 4/5 vo mlaka voda i go brisam. Navecer okolu 9h posle banjanje i posle nakaj 2h/3h mu menuvam poleka i obicno okolu 6h kaka. Vlazni nigde ne koristam i preporacuvam na site ovaa moja ideja so pamukcinja, a ako vidam crvenilo gi natopuvam vo kamilica cajce i se povlekuva :)

На fairy88 и Eli23 им се допаѓа ова.
  2. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.135
    Допаѓања:
    2.718
    Ima li nekoja mama sto e raspolozena za da me posovetuva so edna detalna lista za toa sto sve ke mi treba za docek na bebeto odnosno za prvite meseci. Prvo bebe si cekam, i me faka strav da ne utnam nesto, bidejki koda ke se porodam ke nema koj da mi dokupuva po prodavnici. Za osnovnite raboti kako kolkicka, krevetce, transporter jasno mi e deka se neophodni. No navistina ne mi e jasno kolku benkici, spihozni, i drugi sitnici bi mi trebale za prvite 3-4 meseci. Koj tip na kozmetika, dali samo samponce, mleko za telo, kremce.... Navistina neznam sto bi mi trebalo. Sakam popoleka da si kupuvam, ama ne sum sigurna sto i kolku. Termometri, nozicki, i drugi sitnici , koj znae sto sve ke utnam ako nekoja ne mi ukaze. Koj ne go mrzi ve molam za nekoe spisoce.

3. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.662
    Допаѓања:
    76.932
    Imas mila tema za sto e potrebno za novorodence, pobaraj ja tuka niz stranicive :)

4. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.135
    Допаѓања:
    2.718
    Ok, fala

5. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Презадоволна од рачната пумпа на авент и брзо ми одеше измолзувањето,супер ми се погоди,но како што те посоветуваа не брзај со пумпата може нема да ти треба а се бааги скапички.
    Од козметика користам Corine De Farme за туширање и јакодерм и ептен ни се погоди,ама секое бебе е индивидуално.Ние немавме никаков проблем и супер помимавме со таа козметика

На fairy88 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.898
    Прашај и во лп ако нешто посебно те интересира :)

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  7. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Ne znaev kade da go smestam prasanjeto pa si rekov ovde da prasam, denes cel den me boli dolu nisko vo stomakot od desna strana samo, kako kaj jajnikot takva bolka e ama cel den ne mi pomina, se napiv paracetamol, staviv toplo sise so voda na toa mesto da se zgree i nisto, seuste me boli.....ne znam sto e, koga se jajnici vo prasanje mislam deka do sega trebase da mi pomine, dali imala nekoja od vas vakov slucaj? Inaku od poroduvanjeto seuste krvaram po malku ne e obilno.....ne znam dali ima nekoja vrska i toa :o

8. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    jas ne sum mnogu iskusna za da ti dadam koj znae kako odgovor ama mozi muskulot na matkata se vraka vo forma pa zatoa i mene taka me bolese pa pominuvase, a sakav da ti kazam za crvenkite po liceto,toa se bebeski akni,taka gi definiraat vo italija i mi rekoa nisto da ne mackam oti sami po sebe ke pominat,kaj sin mi traea poveke od mesec,prvo obravcinja a celo lice bese takvo,prasuvav 3-4 pedijatri site isto mi kazuvaa,da ne mackam samo po sebe pominuva.

На kallias и danichap им се допаѓа ова.
  9. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.526
    Допаѓања:
    288.869
    Не е баш соодветна тема, но да прашам.
    После пораѓајот, тие природно, ве наболува ли некогаш долниот дел од стомакот. Ќе му дојде кај грлото од матката, матката, долниот дел, јајниците...Поминаа 5 месеци, затоа ми е чудно.
    НЕ знам колку долго трае процесот на повлекуавње или опоравуавње.
    Не знам дали е сеуште последица од пораѓајот, со вакуумот што го влечеа бебуш, настинка или трето.
    Не дека е некоај интензивна или редовна болка, но од време на време осеќам.

10. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    @N.Kety ne znam sto e navistina, mene povekje mi lici kako nastinka ili prehlada na jajnikot ama cudno mi e sto do sega ne mi pomina ic eve vekje 24 h :( A mozebi e i matkata ama taa naboluva odvreme navreme, a ova e konstantna bolka... :(

11. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.662
    Допаѓања:
    76.932
    Ме наболува и тоа како бодење со нож мн често баш таму доле, како да ми мрда некогаш лево стомакот како да пуцка нешто:?:, башка ми се завртила матката сега ми е завртена накај кичма, не накај бешика :/ ми доцни моментално 10 дена, напраив тест негативен е колку да ми е мирна главава, катастрофа, мислев дека ке се средам колку толку со оваа работа! :( може имаш последица од тоа, а јас да имам последица од чистењето со вакум.. што знам :/

12. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    Дали во спиењето е нормално да го забрзаат дишењето бебињата? Неколку дена го гледам наеднаш почнува да дише забрзано дури градите му се креваат и после се смирува.

13. m.i.g

m.i.g Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.085
    Допаѓања:
    5.798
    I mojava taka pravi izgleda normalno mu e taka

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  14. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.685
    Допаѓања:
    37.786
    И κај мене исто беше,ноќе κога го земав синκо од κρеветче за доење,мислев нешто цело вρеме ми се поместува,а имав пρелесен поρаѓај. И ден денес,знае да ме забоде и заболи,но навиκнав,ништо не е исто κаκо пρед поρаѓајот.

15. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Jas devojki kreirav nova Zakrepnuvanje posle poragjaj vo Bremenost, da mozeme da diskutirame koja sto ja bolelo. :rofl: Jas imam milion prasanja koja sto do koga ja bolelo, :wasntme:ama vikam da ne polnime drugi temi. :)

На eatpraylove90, Kaetana, kallias и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Рачињава и се нон стоп ладни.
    И помодруваат кога ја бањаме, па жал ми е да ја оставам во коритце да претка.
    Кога почнавте да ги бањате легнати со можност они да си уживкаат?

17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.009
    Допаѓања:
    327.976
    Штом и падна папчето ја легнав на грб и така до 8 ми месец се бањавме.
    После зацврсти со седење и седеше во коритото :)

На Maceto123 и Kaetana им се допаѓа ова.
  18. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.318
    @ eli23 папочето може да го квасите? Ако да, тогаш може да ја навалиш придржувајќи ја на меше и да ја потуривате на грбчето со вода и да си пливка, и обратно држејќи ја на вратчето и главата, но не самс само со помош од некој..

На Eli23 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.526
    Допаѓања:
    288.869
    Не знам каква кадичка имаш. Повеќето се со вакви подлоги и се доста практични.
    Јас од старт сама ја бањав малата, со тоа што на почетокот ставав како крпичка, односно тетра под главчето или со едната рака малку и го крепев а со другата ја миев.
    На стомачето и ставав навлажнета тетра за да и држи топло.

Ако гледаш на сликата си имаат држачи и рачињата си паѓаат убаво во водичката.
    Средишниот дел убаво ја крепи меѓу ножињата, односно нема каде да бега.

После 3 месец некаде го извадив средишниот дел оти многу преташе и не и требаше дополнителна поткрепа.

Bildschirmfoto 2015-11-22 um 20.03.20.png

На Maceto123, Kaetana и Eli23 им се допаѓа ова.
  20. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Ni padna papokot pred dve nedeli, se zatvori ubabo. Taka ja banjame, ama sakam da ja legnam na grbce.
    Dani obicna kadicka imam.
    Alal da ti e, mene strav mi e sama.