И кај нас така се случи бевме на педијатар ни стави плус витамин к и престана. После тоа ми беше страв да го чистам, а му имаше останато засушено и го однесов пак го исчистија и го испрскаа со спреј. Ама од што читав и зборував со другарки на многу им се случило и ако е убаво затворено и ако е малце крв нема гајле само чистење и нешто за сушење ( јас цителиум користев) и ќе престане. Кај нас беше голема капка на бодито имаше пробиено.
Мајки како ги заспивате бебињата навечер? После 18 часот е кенкав скрос. Пробавме да го капеме порано, не усапеа. Сега го капемебкај 21, пробав да го легнам во креветче сонлив за да се успие сам, не; да јаде па да спие, не. Во 21:50 цица нешто од мене, повеќе се лаже отколку што има млеко и заспива во 22. Секако тој саат пред спиење плачење, кенкање... Се мислев сликовница да купам ама мислам дека на 3.5 месеци џабе ќе биде. Искуства?
Sin mi e isto 3ipol meseci i do prosla nedela go banjav vo 8/9h i si zaspivase, a sea poslednive 3dena mi zaspiva duri nakaj 10h posle bankanje cica i ne se uspiva kako porano. Mnogu e placliv denovive i epten nemirno spie i preku den i navecer celo vreme se streka se plasi i se budi...Mozebi e skok vo razvoj neka spodeli i drug iskustvo
Мами малото грчи целото насабајле не знам дали носето му е затнато или има надолу секрет. Какви капки да купам за носето и како да го чистам?
И кај мене малата насабајле многу и грчи носето. Околу 06 -07 кога се буди обавезно ја инхалирам, менувам пелена, доење па продолжува уште малку. Деновиве после инхалацијата и влечев со аспираторчето и испаѓаа мрсулчињата. ПРедходно доволно беше со навлажнета чепкалка. Капки користам едни од веледа. Но девојките сигурно имаат повеќе искуство со аптеки присутни во нашите аптеки. Инаку кај анс цел ден се ветрее спалната соба, за да има свеж воздух, на парно ставам кутичиња со топла вода, а читав дека девојки ставаат и сецкан кромид до креветчето. Размизлував и ајс за оваа опција. Во однос на спиењето јас немам наметнато никаков ред, од старт бебуш си тера исто. Бањам околу 19-20, зависно колку е нетрпелива, ја дојам и легнувам. Она е будна, но и гасам ламба и испаѓам од соба. Сама си се успива. Околи 00.00 кога ајс легнувам она спие, но ајс ја дојам во сон и веднаш си продолжува. Се има слученод а спие до сабајле до 06, но најчесто станува еднаш околу 03-04, ја дојам и легнува веднаш. Без плачки. Сама си се успива, илие дноставно мирна лежи во креветчето. Наредно и е кај 06-07. Прекуд ен спие сега малку подогло,предходно 15 мин, сега до 30, но за тоа со многу поголема драма и мака.
Јас не го тинтрам за спиење, кога му се спие тогаш. Моево заспива околу 12 и спие до сабајле. И ние имаме таков ритам и таман. Кога го бањаме, тоа е околу 10. Цица околу 11 и веќе е сонлев, малку во раце гушкање и пеење и готово спие. Кога моето настинс некаде после третиот месец и му беше носето затнато матичната ми препиша спреј септо аква. Прашај си го твојот матичен дали може. Инаку спрејот е ок помага, односно физиолошки е па го прочистува носето.
I moeto hrci vekje podolgo vreme, no pedijatarot mi rece deka se cisti seuste i nema potreba da stavam nisto i taka i pravam. Kaj mene hrci vo tekot na nokjta posle cel den nema nisto.
Мора барем еднаш во неделата да се извадат мрсулчињата, баш на другаркава што се породи и кажав да си земе Nose Frida, ми се јавува благодарна леле вика едни мрслули што сум извадилааааааааа, бебево ми се насмеа од кога му олеснив хахаха така да тоа ти го препорачувам и солени капки Nasogal, јас така капнувам 2 капки во едното дупче, 2 во другото и после минутка ке повлечам и искачаат тврди мрсулчиња што биле залепени горе, еднаш во неделата, зависи некогаш и на две недели правам така
snezana mojsovska vo uredo e super a i liljana mojsovska taa i e majka e vo stiv naumov vo skolskata ambulanta i taa e super jas dvete deca gi vodam kaj niv a toa sto gi rda racinata e samo refleks i e normalno zatoa sto ne e naviknata da i se slobodni do pred nekoe vreme bese vo mese i koga mrdase i bese ograniceno a sega i se slobodni i si se plasi i samata od niv ke se smiri normalno e i jas sum prasvala za toa
И мојата Софи има многу проблем со шлајм, носот не и е затнат , не и течат мрсулчиња ама грчи и се дави со шлајм. Во какито полно е мрсули што ги голта. До сега немам ништо преземено, ама имам проблеми се буди. Помош
Majki, moevo bebe denes polni 1 mesec i sinokja i denes ne spie voopsto, po 10-15 min.i tolku, kako preku den taka i vo tekot na cela nokj. Samo r'zi, ispusta nekoi krici pa se smiruva i zaspiva pa pak se budi se tegne, r'zi i se taka cela nokj, ne znam zosto taka pravi, navistina.... Skok vo razvoj?
Хахсха се смеам за ова ржии и моево ржи во сон понекогаш и некои звуци чудни испушта и си спие пак но мене ми е мн смешно...а тоа што не спие да не не е дојадено ?
Ma jok, ne veruvam da e gladna, cica i plus ako nemam mleko i place i davam ad.....ne e gladna sigurno, denes preku den mnoogu mi placese sigurno od grcevite, odednas glasno i silno pocna da place, pravev masaza na mese i cel den ne bese kakana si velam moze i deka ne moze da se iskaka, a vodena e kakata inaku i popladne se iskaka edno ubavo i ovoj pat bese po kasesta kakata ne bese tecna i posle si se smiri. Ama eve posle 2 casa od togas pak e nemirna, se grci, zaspie 5, 10 min.i se budi pak......ufff me ceka burna nokj povtorno i povtorno
Грчеви ја мачат Стави ја до тебе на страна свртена и меше со меше да се топли или па легни ја на стомаче и тапкај ја над газето. Само ако заспие во таа положба нека биде под постојан надзор да не се угуши.
Ja stavam i na koleno i so mese na moe mese ja legnuvam, denes nisto ne pomagase i voda vo sise topla i stavam na mese da se stopli oti nemam termoforce i se smiruva, grcevi se, znam ama cel den i nokj li ja macat? Navecer ne mi place samo se tegne i r'zi i ne spie.....
Истото го поминавме. Навечер ржење преку ден плачење и стегање Се купив од капки, чаеви и сирупи а кога дигнав раце од хемикалии поминаа. Среќа кратко траеше тој период - месец и пол. Може и кај вас уште малку ќе се средат. Памтам дека последните две недели со грчеви беа доста интензивни како што имаш пишано ти. Претпоставувам дека им се гледа крајот на грчевите Со лесно нека е, ќе поминат. Без нервози, само смирено и трпение. Чим се смирува со шише со топла вода ставај почесто или стави ја до тебе да спие како што пишав. Нас тоа топлење меше со меше најмногу ни помогна.
И моево испушта звуци, како коњче прави од време на време, а најчесто баш ржи како што велите. А кога го мачи мешето го познавам во плачењето бордо се прави на лице и ги витка нозете. @kallias ние сношти не заспавме воопшто, цела ноќ ржење, подзаспи разбудисе а в креветче никако не сакаше. Му топлев пелени јас со пегла и на меше и му давам капки од анасон и ким, нема некој ефект. Само храбро да издржиме, мене ми се плаче со него од жал ко ќе се витка. И многу ми е страв ко ќе подзаспие со нас нонстоп го преместувам в креветче ама се буди. Не сакам да се научи со нас јас многу незгодно спијам.
Ajde belkim kje minat za brzo i jas toa velam samo trpenie treba, znam ama da si se olesnam pa da si pisam so da pravam Jas ne i davam nisto za grcevite ni caj ni kapki nisto. A da prasam, jas od vcera pocnav da pijam sokovi svezi i nekoi prirodni lekovi deka imam problem so crevata i me boli stomakot nekolku denovi i nasabajle pijam sok od limon so topla voda i med i navecer soda so med i ima malo podobruvanje, no dali smeta limonot za bebushka deka dojam i sok od svez isceden portokal?
Може да е од портокалот, велат не се препорачува и лимон исто, може делуваст преку млекото.. рачунај се што јадеш и пиеш се лачи за неа.. ако тебе ти прави болки во стомак и на неа сигурно..
Бидејќи цела бременост ја поминав со портокали, мандарини и киви ја прашав педијатарката дали може додека дојам да јадам цитрусни овошја и ми кажа дека може НО да видам дали има реакција кај бебчо (исфрлено газе или грчеви..) а ми рече никако да не се конзумираат првите три месеци дур не се средат грчевите. Така да не ти препорачувам баш да пиеш сок од лимон/портокал додека не и се средат цревата и грчевите. Исто и мед не јади.