Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Ne, mene ne mi pravi bolki vo stomak ama nea mozebi i pravi ne znam ama i do sega imase grcevi pred da pocnam da pijam limon i portokal, od vcera pocnav, a taa ima uste od bolnica grcevi, mnogu rano pocnaa grcevite, se nadevam i porano kje zavrsat :whew:

2. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    За цитрусите истото сакав да го пишам. Не знам за грчеви ама за пеленски осип имам слушнато дека прават.

Јас си пиев портокал цеден... Ама после 2-3 месеци...

На kallias му/ѝ се допаѓа ова.
  3. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.318
    Чинам и со вештачко ја дохрануваш? Јас со двајцата фалабогу не сум осетила грчеви да имаст, но големата кога и давав вештачко обавезно и давав чајче бекутан, со анасон и камилица и по малку вода провриена чиста така оладена, зошто млекото вештачко сепак е потешко од мајчиното. Пробај масажа на мешето, потстегни ја и види ако негодува се грчи или испушти гасови тоа е, ако не може друга мака има... со бебиња не се знае никогаш, души малечки, може и е ладно/ топло, ја стега нешто, дали има широк повој , капче да не ја нервира, пелената стегната.... милион можности.. носето затнато тешко да диши, стегни ушиња дали реагира.. јас со првото на секое невообичаено однесување трчав на детско. Синко пак се погоди мирен тивок го чепкав дали диши да проверам.
    Често ја читсм темава, колку да сум во тек шо ме чека за кратко и мене..

На kallias му/ѝ се допаѓа ова.
  4. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.131
    Мене ми рекоа цитруси може цедени, без белите делови. Тие правеле грчеви и алергии.
    Ви посакувам што побрзо да поминат грчевите, трпение.

Сигурно сум пишала, ама кај нас многу помогна повивање на раце навечер. Да знаев порано ќе почнев.

На Eli23 и Miss.Sweet им се допаѓа ова.
  5. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    И јас го "повивав" синко ама до 3 месеци, затоа што прочитав дека после 3 требало да не се повиваат за да створат ориентација во просторот. Супер спиеше завиткан, додека не го фати прв сон а после тоа се одвиткуваше со преткање ама убаво спиеше до сабајле. Сега веќе 2 месеци и нешто не се виткаме а добро си спие. Рачињата во вис и така тераме до сабајле со 2-3 будења за цицање.

На Eli23, danichap, Kaetana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. MargaritaD^2

MargaritaD^2 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 мај 2015
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    365
    @kristina.k espumisanot i cajot od bekutan i gi davam jas na kerkami ne se strasni espumisanot kako so go prima taka go isfrla raboti na princip samo da gi ispuka meurcinata so vozduh vo crevata i odma se isfrla vo kakata ili vo mockata ne se zadrzva vo organizmot voopsto a bekutanot e naj normalen i se preporacva za doencina od edna nedela i nema gajle sekerot kolku poveke caj glikoza i majcino mleko pie tolku pobrzo ke ja isfrli zolticata i soncaj go mnogu na sonce na balkun ili preku dzam ke vidis deka za brzo ke pomini se

7. eatpraylove90

eatpraylove90 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    861
    Za citrusni ovosja znam i jas deka netreba prvite meseci sa se pijat. A za grcevite samo smireno i poveke guskanje i galkanje mese na mese drugo e dzabe iako jas imam pisano i predhodno deka cajce na humana od komoraca i kim mnogu ni pomagase edna goltka i polna pelena :D

Tuku kazete mi kakvi se site pedijatri krajno razocarana sum sin mi uste ne primil vakcina kasla veke 3nedeli a krvna slika super ne e nastinat...Se potkasluva po 4/5 pati vo den nekogas pomalku nekoj den poveke. Pak ni rekoa da ne iskacame od doma da ne se mesame megju lugje...Navlaznuvac zemavme, stanot go cistime generalka na 2dena prasinka da ne padne, tepisi trgnav, kozmetika stikovi mleka za telo i shamnoni sve smeniv...Ahh trista raboti napraviv i ne pominuva nikoj neznae da mi kaze od sto moze da kasla pa kraj kraeva si vikam posto se lugavi mnogu da ne od mnogu plunka se zakasluva? Stavav kapki vo noseto nekad mu e zatnato nasabalje...Da ne mozebi e normalno? Ve molam spodelete vie so pogolemi bebcinja i poiskusni zasto jas zivci iskinav od nervozi

8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.005
    Допаѓања:
    327.969
    Ова со шекер за чистење на жолтица е толку заостанат и безврска метод што неможам да опишам.

На Kaetana, Miss.Sweet и stefanija70 им се допаѓа ова.
  9. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    @MargaritaD^2 фала мила чајчето така ни стои ќе пробам само него да го давам, гликоза нема шанси се дави, ја плукa и со лажичка и со шише не ја сака.
    @joy1 а што да правам, двајца педијатри ми рекоа да давам обавезно. Единствено во плодност кај што се породив ми рече педијатарот само на доење да сме и ќе се исчисти. Што мислиш ти дај ми совет што да правам?

Да надополнам дека не е поспан и редовно полне пелени си цица нормално и многу е лаком. Кога бевме на контрола спиеше од патот и докторката ми вели поспан е од жолтицата, а тој си се буди за доење и навечер посебно разбуден е најчесто.

10. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.131
    А да побараш второ мислење? И моево кашла ама му залетнува и кашла по неколку пати ко чиче :) кива понекогаш. Не знам колку е правилно но му ставам сол во кадичка и не му се затнува носот. Малку надолу главчето по бањање и исфрла мрсулче ако има. Не претерувам со стерилност од чистота, да не му направам контра услуга. Минатиот викенд беше затнат и одби да јаде, на своја рака го намачкав со маст и невен и веднаш отпушти настинката или што о да беше. Педијатарот ми рече добро си сторила и заврши муабетот.

11. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.526
    Допаѓања:
    288.869
    Исто и кај анс. Од старт до кај 3 месец ја повивав бидејчи толку многу преташе што немаше шанси да заспие. дури и ако после долга борба затвореше очи ќе се разбудеше од меретно претање.
    @ladymici
    Од што е затнато носето се буди бебуш. Доколку си во можност инхалирај пред легнување за да може полеснод а си се слева надоле.
    @eatpraylove90 Да не се суши грлцето и од тоа да се закашлува, евентуално ако се слева нешто од носето надоле.

На eatpraylove90 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.005
    Допаѓања:
    327.969
    Мојата имаше жолтица скоро 4 недели.Освен доење што повеќе јас ништо друго не дадов.Често доење за што почесто да мокри-така се исфрла билирубинот.
    Колкава ви е вредноста на билирубинот или немате проверено?

Дали да даваш или не гликоза неможам да си земам за право да одлучам јас.Но стварно не ја разбирам улогата на шекер во чистење на жолтица??

На Kaetana, stefanija70 и kristina.k им се допаѓа ова.
  13. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.131
    Во однос на повивањево, читав дека може да терам до 9 месеци. Не верувам дека толку долго ќе му треба, ама кон крај на 4 планирам да спие слободен во рачињата ама ќе видиме како ќе биде. Стварно е спас, спие по 6 чада без будење...

14. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.526
    Допаѓања:
    288.869
    Самото бебе ќе ти покаже. Кај нас беше околу 3от месец.
    Кога ќе биде доволно големо и силно да се ослободи од секоја пелена/ќебенце значи време е :lol:

На awl му/ѝ се допаѓа ова.
  15. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Преку џам да,ама џамот отворен инаку ултравиолетови зраци стакло не поминуваат. Извини што се вмешувам, можеби така сакаше да кажеш ама да не настане забуна.

И јас обавезно ставам морска сол во водата. Мене пулмологот ми рече и стварно е добр. И кога беше болен и сега, па сите заостанати мрсулчиња искачаат. За секретите ко што кажа @danichap и нас инхалациите многу ни помогнаа.
    И уште ова ми текна. Парното кај нас е многу јако и многу го суши воздухот. Немам навлажнувач и затоа по повеќе пато ноќта го презатоплувам едно тенџере со вода, камилица и морска сол. и го ставам каде што спиеме. Пред два дена јас неможев да поднесам од што беше сув воздухот, па исеков и кромид. Лошо мириса , ама некако го омекнува воздухот. Мм ќе ме убиеше, вика на работа бре треба да одам. :D ми е гајле.

Последна измена: 25 ноември 2015
    На eatpraylove90, danichap и awl им се допаѓа ова.
  16. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    @joy1 прво беше 208 бевме еден ден на фототерапија и не отпуштија со 178. На една недела контрола мереа на нозе, меше и чело. На нозе беше 150, на меше 170 ама на глава околу 220. Рече педијатарот се чисти од долу нагоре ама еве уште е жолт на лице и во очи. Рачињата се бели, жолтилото е на врат и лице особено образите.

17. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    971
    Aj i jas da se vmesam,ama mislam deka vrednostite na bilirubinot ne se strasni. Jas so prvoto iskusiv malku podolgotrajna zoltica, od bolnica izlegov so bilirubin 260, posle 3 dena fototerapija, mi kazaa deka e malku nad normalata (okolu 250 go spomnaa kako nekoja granica). Visokot bilirubin se isfrla preku urina, a starite pedijatri tvrdat deka so davanje glukoza rastvor ili caevi navodno se pottiknuva pocesto mokrenje. Sepak intenzivno cicanje i fototerapija davaat najdobar efekt, osven ako,ne e ekstremno visok bilirubinot. I mnogu ubavo e pogore obkasneto, UV zraci NE pominivat preku zatvoren prozorec.

На Kaetana и kristina.k им се допаѓа ова.
  18. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Kako gi povivate vasite bebinja alal da vi e. Jas mojata stom ja povijam se nerviraaaa oti ne moze racete da gi izvadi, se vcrvuva od nervoza i se obiduva da gi izvadi sama i pocnuva da place, samo sto ja oslobodam se smiruva i nekolku pati probav ama dzabe i sega spie taka so racete vo vis, a se streka tolku mnogu vo spienheto i od toa i se budi ama nema sto da pravam....

Drugo nesto sto sakam da prasam, za onie majki so zenski bebcinja, dali posle sekoe menenje pelena ili posle banjanje go cistite temelno intimniot del na bebushka? Vnatre se sobira belko i jas se obidyvam so vlazna ubavo da i go iscistam, da ne ostanuva, mi e strav da ne se infecira i od kakata sto odi tamu.....vie go cistite li posle sekoja pelena ili so banjanjeto se cisti?

Последна измена: 25 ноември 2015
    На Eli23 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.526
    Допаѓања:
    288.869
    Бебево кога спие сеуште го има оној рефелкс за цицање и го мрда муцето. Кај вас така ли е?
    Плус не е веќе сама да ја оставам во креветчето, страв ми е беља ќе направи. А тек па како во големото(facepalm).
    Кога наумила дека не сака да лежи викнува еднаш и чека.
    Доколку ја земам во ред.

Во спротивно викнува уште еднаш и пак чека едно пола минута. Доколку не ја земам се врти на стомак, ја прчи главата нагоре и со раката дигната нагоре се обидува да се ослободи:rofl:.
    Кога ќе се премори треснува наназад, и нели од високо ќе и дојде оти така напрчена, па ќе си викне.
    Се мислам каков заштитник да ставам на големото креветче за да не се удира во страната(дрвените решетки) такви финти кога ќе ми прави.
    Најново и се очајничките обиди стапалото во уста да го стави:rofl:.

На Mariangel, Eli23 и Kaetana им се допаѓа ова.
  20. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.657
    Допаѓања:
    76.928
    Бебуш мој има 7ипол скоро и уште така цица со муцето во сон :D како што има едно муце, кога ке го испрчи многу е сладок хаха :D а сега сте во фаза на стапала... ние мака имавме со чорапите, облечи соблечи, едно 5 пати менувавме зашто ги правеше утоп :D веќе не ги лигави ама ги вади и му земав од Waikiki како тренерчиња, споени со чорапчиња и ептен ми се погодија, неможе да ги соблече :D а за плашење и јас се плашев на почетокот, сега мора да има од сите страни оградица иначе го наоѓав со заглавени нозе, раце :D уште тогаш си се вртеше на стомак, на страна, па извртен цел на страна, удрен со главата горе :D сега секое сабајле го наоѓам во невозможна позиција :D

На Eli23, Kaetana и danichap им се допаѓа ова.