Moeto od prv den spie so racete vo vis, ne sme gi povitkuvale racete nikogas ni na dvete deca. Si mrda, ne trpi ni da e pokriena, a ne pa povitkana. Za higienata, koga bese samo na cicanje i kakata potecna, ako e isprljana vaginata ja cistev vednas so vl maramica, a banjanje sekoja vecer. Ako nema potreba, ako ne e kakana, ili sega koga veke kakite se poinakvi otkako jade ne ja cistam tolku temelni so vl maramica po vaginata, i onaka nemam nesto dobro mislenje za niv iako gi koristam. A toa beloto se cisti so banjanje, seuste se banjame sekoja vecer. Inaku, i dvete deca mi pravele taka so muceto vo son ko da cicaat, vadat corapi za 2 min ili pomalku, se pikaat so nozete medju vretenata na krevetceto i sl, se e toa normalno. Za krevetceto naracav ogradica od edna lokalna prodavnicka da mi ja sosijat podebela, odnosno polnenjeto e podebelo so lio, pa doaga kako jorgance. Taka mi e najbezbedno i najzastiteno od udari, a i moram da gi pofalam stvarno ubava ja mapravija.
Pobarav mislenje od 3pedijatri kaj sto odevme prethodno, potoa kaj drug pedijater bev koja mi rece da pocekame edna nedela i koga go odnesov na vakcina ne vratija zaradi kaslicata i ni rekoa da pocekame uste edna nedela doma da sedime i samo da gi provetruvam sobite... Nemam sili veke neznam sto da napravam mozebi imas pravo i muj se sleva od noseto ama ako toa e nesto normalno zosto ne ni dadoa da primime vakcina? A normalno li e ednas dva pati vo denot da se iskaka malku zelenkasto, a drugite pati si kaka zolto zlatesto...Kako i da e ke pocekame uste nekolku dena i posle toa neznam sto
Моево кака еднаш во денот или еднаш во два дена. Читав дека зелена кака се јавува заради слабо варање, глад, прејаденост. Уствари од се. Затоа и не му се потресов многу. Педијатарот вика нормално е се што се јавува периодично.
Mislam deka i ti imase malo bebce ako ne se lazam Kolkavo e tvoeto? Jas pak znam deka zelena kaka znaci deka e nastinat ili gladen. Za gladen znam deka ne e sigurno no ako e tvojata teza tocna togas mozebi e prejaden posto ubavo napreduva i kaka po 4/5 pati sekoj den Togas znaci mozam slobodno da kazam deka ubavo si kaka, krvna slika super, a sepak kasla...Dilemata ostanuva uste nekolku dena ke pocekam pa ke prevzemam nesto ke pisam na kraj sto ispadnalo
Моето е 3,5 месеци. Може ќе ти звучам сумљиво ама обиди се со свинска маст ( уште поарно со невен ако е) на градите да го намачкаш и на челото. Јас на моето еднаш така му направив до сега и за 2 часа пушти затнатоста и не кашлаше толку длабоко.
Moeto na 15ti napolni 3mes taka da tuka negde ni se bebcinjata Off taa svinska mast vo kombinacija so neven mene mnogu mi pomogna koga posle poragjaj (carski) fativ alergija na nozete od tie leplivite traki so koi ni gi lepat nozete dodeka operiraat...Fala ti duso za sovetot bas ke probam
Само цветот од невен (40 цветчиња) се става во 200 грама маст, ама треба да е миена под млаз вода за да не мириса. Јас му пробав на едно место со точка крема, немаше реакција и ставив на градите, но не под пазуви зашто загрева.
Калиас и мене така ми прави, еве два пати до сега. Обично ден два после ноќта со неспиење забележувам разлика во растот, или добила на тежина или во висини. Па сега кога плаче се тешам дека расте. Така подобро ги издржувам ноќите со неспиење. Можеби и кај тебе е тоа. За хигиената наи нтимниот дел, и јас сакав да прашам, ама ми беше незгодно. Јас не ја чистам на секое затоа што ми е страв да не ја боли или незнам што. Многу ми мрда и бега мене. Мислев ќе ја избањам убаво во користце, ама кога ја легнав ми се исплаши, па останува да ја бањам во раце. Со влажна марамица исто не се чисти, со пелена не сум пробала, многу гребат некако пелениве. Со влажна чепкална за уво вчера ја чистев, тоа функционира. Колку често треба да се чисти и мене ми интересира. За грчевите јас направив мали перничиња полнети со сол, повеќе држат топло него пелената. Ма да кога се јаки грчевите ништо не помага кај нас. Пробај да го свртиш и да го потпреш бебушот на колено ( со стомачето на колено ) или пак да го легнеш кај тебе на гради, на стомак легнато. Притисок ствара на стомачето и се намалуваат грчевите. Ние единствено така сме заспивале кога имаме големи маки, едино кај мама на гради и стомак. @awl @kallias и мојава многу прета ноќе со рачињата, мислам некогаш се плаши и од тоа се буди. Како ги повивате, сум слушнала и јас, ама незнам како. За крчењето и мене педијатарот ми рече дека се чистело детето. Само ќе престанело.
Мајки мене нешто не ми е јасно...минатиот вторник бевме на мерење таман напреднат беше 3760 овој вторник само 30 гр 3790 и ми рече дека заспивал на града не се доцицувал убаво 2-3 пати да се музам по 70 мл да му ги давам плус и денес одиме 4130 гр !! За два дена 340 грама ставил не ми се веруваше на очиве како е можно за два дена 340 грама ??! Докторката вика повеќе јадел супер не се музи веќе нека си цица само супер е на контрола за две недели
Da ne ne go izmerile ko sto treba? Sigurno nekoja greska e bila vo merenjeto, jas mislam za 2 dena 340 gr nema sansi da stavi stavanjeto vo kg vo prvite meseci e od 20-50 gr dnevno, pa ti vidi sega
Imam i jas mast premiena i e bela kako sneg Majka mi ja napravi i mi ja stavi vo edna teglicka da imam ako mi zatreba. E sega toj neven od kade da go kupam? I cvetovite se stavat vo masta i se mesa ubavo?
Ako moze neka se javi @mariz na raport da mi kaze za toj beogradski melem kako izgleda ako moze da go slikas i postavi slika da ja pratam na moite da mi donesat
Знам мила педијатрија учев од 20 до 32 грама дневно и јас реков тоа но на истата вага го мереше вагата и е точна видов и јас дигитална е и др ми потврди дека вагата е точна и исправна и на обична го премеривме вага друга и таму 4130 се си мислам во вторникот да не го измери убаво ама пак ќе кажам и јас гледав на вагата...
Чајчето од Бекутан од кога може да се дава? Гледам на него пишува за новороденчиња, па долу пак за над 2 месеци??
Ич не му се секирај. Некогаш цица повеќе некогаш помалку. Затоа не се мерат секој ден Мојот качуваше некогаш и по 100-150 гр. дневно па после втор-трет месец намали со качување. Последно кога го мереа за месец дена имаше качено само 360 гр. но крвната слика беше супер. Нека цица бебуш кога сака и колку сака не обрнувај внимание на грамови ако си е здрав, си полни пелени и е весел