Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. eatpraylove90

eatpraylove90 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    861
    Sto i da mu obleces bez kapce nikako. Jas obicno debeli trenercinja, odozgora debelo elece i kapce i plus vo kebence kolku od doma do kola i od kola do ambulantata (zavcera koga bevme na pedijater).Ali moeto e skledzija pa vo kola se rasoblekuvame kolku i ic da ne e toplo i posle pak se oblekuvame :)

На Eli23 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Е кај има убави скафандери? За мали дечиња.

3. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.067
    Јас мојов не го зедов тука, ама имам видено во ваикики дека има убави. За таму знам сигурно, а сигурно има и на други места.

4. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    Јас имам скафандерче за до 6 месеци, ама тие како нараквичиња и за стапалца се вадат и таман ни е.
    Мене ме интересира колкава температура ви е дома и како ви се облечени? В болница ми рече педијатарот за капење 24, за преку ден 22, а за спиење 18 степени. Мене малку ми се чини тоа.

5. eatpraylove90

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    861
    Doma kaj nas standard e 24 stepeni, a za banjanje zatopluvam stepen-dva plus...Taka pravev od sam start ali nemav pojma kolku mi e temperatura doma i prosla nedela zemav termometar i za banjanje si produziv isto posto na maliot taka mu e ok. A inace i mene taka mi kaza pedijater..A za spienje go gasat parnoto i se simnuva dokaj 20/21. Za spienje pocnav od pred nedela dena da go stavam vo vrekicka i so tenko bodi i maice i hulahopcinja, a preku den doma mi e vo bodi i trenercinja i corapcinja

На Eli23 и kristina.k им се допаѓа ова.
  6. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    @eatpraylove90 а покрај вреќичката не го покриваш плус така? Ми треба и мене, немам спиено салам од што мислам да не се покрие, му го фиксирам ќебенцето под душек ама не му е топло во вратчето така. А и за со нас ко ќе го дојам навечер ќе ми е попрактично над нашиот прекривач ќе го ставам со вреќичката ако заспие.
    Каква имате? И за поладно ко ќе е доволно е во вреќичка? Многу прашувам ама не знам да проценам дали му е ладно или жешко.

На eta му/ѝ се допаѓа ова.
  7. eatpraylove90

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    861
    Neznam od kaj e svekrva mi mu zemala 2, so rakavcinja se i epten mi se pogodeni posto non stop bese so kebenceto pod noze :D i ne praktikuvam da go pokrivam ali denovive nekako poladno pa kolku da ne e bez nisto mu stavam edna tenka pelenka odozgora... Samo ako zimas zemi si so patent od strana posto moite se so odnapred i go grepka se budi ponekogas :)

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Дома ни е отрпилика 24 степени, сега гледам заладува па ќе мора да се наоблечеме.
    Ја облакам со кимоно боди, 2 пара чорапи ако носи пантолончиња без ногавичка, и шпикозни одозгора. Ракавички обавезно, капче не ставам. Преку ден ја покривам со тенко кебе, а ноќе со подебелко кебенце како јорганче нешто.
    Ја облакав на почеток подебело, ама цела се направи потпарци/вруќници.
    Сега на ладново планирам боди со долги ракави и некоја панделка на глава/капче. Дали да облакам ѕиврички се мислам.
    Страв ми е да не ја облакам малку.

9. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Kaj nas doma e 22-23 stepeni navecer, preku den okolu 22 e, ja oblakam so bodi na dolgi, hulahopki i spikozni, preju den ja pokrivam so tenko kebencw, a navecer so podebelo, rakavicki obavezno sekoj den nosi poradi noktite nikako ne mizam da i gi isecam i se grebe koga ne nosi rakavicki, kapce i stavam posle banjanje i nokjeska ako e ladno, sobata kade sto spieme ni e malku poladna odkolku drugite sobi.
    Vie kapce stavate li posle banjanje?

На Maceto123 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.656
    Допаѓања:
    76.926
    Butik Manela, biser :) eftini a ubavi gledav na nivnata strana na facebook, kje odam denovive da vidam za bebus, ima i dvodelni i ednodelni :) ima kapcinja, elecinja, toplincinja, pobaraj gi na fb butik Manela so mk fond :)

11. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Ние се бањаме секоја вечер и јас до сега капче не сум ставила,ставам капичка само за надвор кога шетаме.
    Преку ден дома ми е 24 степени,облечени сме во боди по долги,чорапчиња и тренерчиња,хулахопки никако не и облекувам освен на фустанче за шетање,а ако излегуваме надвор облекувам ѕиврички,боди по долги,блуза и фармерчиња

12. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Не ја облекувај многу,два пара чорапчиња јас мислам дека се многу,ама ти сепак најубаво си го знаеш детето.Ние кога се разболевме педијатарот прво што ме праша беше да не си ја многу облекувала и дома да не ти е многу топло,и од тогаш строго по малку облекување оти многу се нервира ако ја наоблечам и плаче.По дома сме со боди на долги,чорапи и тренерки.

13. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Доволно е само со вреќичка и најсигурна ти е,ние спиеме само во вреќичка на 20 степени

14. m.i.g

m.i.g Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.085
    Допаѓања:
    5.798
    Првиот месец колку грама треба да добие на тежина бебето?

15. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Nie kacivme edno kilo.

16. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.003
    Допаѓања:
    327.956
    Нема правило но да не е испод 800 грама.Така нашиот педијатар ни кажа.
    Мојата качи 1200 грама

На eatpraylove90, Maceto123 и Eli23 им се допаѓа ова.
  17. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Majki, si kupiv takvo za nose cistenje ama mi e strav da go upotrebam. Vaka noseto suvo mi deluva. Na pedijayar bevme, zdravi sme, nisto ne tece. A mene nokje tesko mi dise.
    Denes ic ne sme prespieni. Spie samo 15 min i se budi so placenje. Temperatura nemame, malku zelena kaka ednas dva pati, epten malku.
    Mm bese gotov za nastinuvanje i jas smrkam, ama ja presekovme nastinkata. Istovremeno bebe raste, naglo vo visina. Barem taka mi se cini.
    Kako da ja olesnam situacijata? Sega mi zaspa na cicka, pola saat vekje.

18. m.i.g

m.i.g Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.085
    Допаѓања:
    5.798
    Минатата среда беше 3700, оваа 4150...само со мое млеко качи 450 гр за една недела ( еднаш само и имам дадено ад ми поврати тогаш и решив повеќе ад не)...

На Eli23 и Kaetana им се допаѓа ова.
  19. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    Не сакав да пишувам ама ми е многу тешко, денес бебуш ми беше премногу жолт и го однесов на мерење и жолтицата му се качила на 280 ;( а на нозе е 170. Не ми е јасно како и зошто, убаво си напредува, му беше многу спадната и си цица редовно. Од понеделник сме по цел ден на фототерапија само ми рече докторката не треба да крене над 300. Многу сум загрижена не можам да спијам си седиме двајцата од 12 ми е буден како да ме чувствува дека ми е тешко. Ќе помине мамички??

20. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Ќе помине без грижи. Одете на фототерапија, ќе ви стават и инфузија и за брзо ќе се среди. Оставај го колку може повеќе на фототерапија и дој го почесто. Нас со 280-290 не примија на детска клиника и за 5 дена излеговме со 170.
    Преку крв колку се билирубините?

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.