Zdravo na site, samo da ve informiram deka vecer ke vi odgovoram na site prasanja. (izvinete za latinica)
Здраво мајки. Бебушко ми е 2 и пол месеци, и еве веке 3 вечери со ред станува на сат и пол, два најмногу, а претходно си спиеше повеќе, барем првото спиење после капење му беше 4 до 5 сати. Ајде тоа и не е толку страшно, но вчера и денес некако послабо ми цица, како со сила треба да му давам. Инаку сме само на мајчино млеко, одвреме навреме и чајче од сладок анасон и до сега супер си напредувавме. Некое слично искуство или мислење...? Дали е некој скок во развој или нешто друго?
Обично скок во развој е на 3 месеци,ама бебињата менуваат од ден во ден,може уште и да се грчевите,ама мислам дека @Kaetana е многу стручна да ти одговори за цицањето
Jas na sekoe preslekuvanje mu go mijam gazeto so topla voda i go mackam so vitaminska od galafarm,a ako zaprimetam crvenilo so sudokrem i super si e
@Biodevojka eve go sostavot na losionot i uljeto od Logona, ako ne ti e tesko te molam prokomentiraj mi go. Fala
После 6 недели на моето бебе му поминаа грчевите и почна да кака после секој подој, (значи на 2 до 3 часа) но многу течно кака, како заматена водичка и му излегува како шапки. Се ќе упие во памперсот и ќе останат само малку бели зрна и мрсулите кои ги голта бидеќи голта доста шлајм. Денес е деветта ден како има таква столица. Цело време се консултирам со нејзиниот матичен, побарав и второ мислење и двајцата ми велат дека детето е во ред, Дека не е дехидрирано и дека добро си напредува (на ден по 40 до 50 грама) Вирусниот резултат од микробиологија кој го направивме од какито на бебето е негативен. Дали и вас ви се има случено толку долго бебето да има течна столица , или да кака пенасто ???? Инаку бебето има два месеци без десет дена.
Исти случај бевме и ние со тоа што столиците не беа жолти туку зелени. Се консултирав со 4ца доктори и ми рекоа дека нема место за паника бидејќи качувал по 70-80 гр. на ден. И јас правев копрокултура и негативна беше. Пред да биде зелена столицата давав еспумисан капки и мислам дека од нив "позеленевме". Ваква столица имаше 2-3 недели. Се оправивме па после ми какаше на 3-4 дена
Без грижи, допрва ќе менува во сѐ! Состојбата со цицањето веројатно е моментална. Има штрајк и скок во развој ама тој е околу третиот месец... Сепак, нема простор за грижи додека пелените се полни! Прати ги обавезно пелените и нуди цело време цицка.
Какито е жолто, еспимисан и јас и давав пред да почне проливот . А дали ви даваа некакви лекарства??? Јас 3 дена и давав Pro life ампула, не помогна, па 3 дена Lineks Junior прашак , пак не помогна, и денес ми сменија треба да и дадам прашок Liobif па ќе видиме од нив.
Ако се сеќавам добро и кај моето на таа возраст беа такви каките. Течни, цели се упиваа во памперсот. Со парталчиња меѓу нив. И какаше скоро на секое менување пелена.
Abe ne se raboti deka imame problem ili crvenilo.Nemame fala bogu,ama me interesiraa mislenja oti prv pat naidov deka moze i da ne se macka.
I sin mi kaka zeleno, ja prasav doktorkata i taa veli bebinjata koga kakaat zeleno ili se pregladneti, sto ne e slucaj kaj nas ili e nastinat. Verojatno e nastinato.
1 кесичка дневно, односно 100 мл. Ние сме со тоа чајче уште од втората недела, и до ден денес сеуште му давам толку на бебушко. Сега сме 2.5 м.
Секако дека немора Галапче, дури ако не е иритирано/црвенко поарно да не го шлапаш. Откако е роден син ми го капам секој ден и газето по бањање го мачкаме со (оргинал)павловичева. Толку козметика користиме. Преку ден воопшто не го мачкам, дури не употребувам ни влажни марамици при менување памперс ако не станува збор за какана пелена. Во случај кога е какан: го бришам со влажни, го замивам и ставам малку павловичева (дека водата ја суши кожичката). Газето ни е стакло гушка за твојот господин
Здраво на сите, како што ветив еве ме, по ред да ви одговорам на сите. најискрено ако ме прашуваш мене не ми се допаѓа. Има PEG 100 кој е доста висок број значи дека има 100 молекули на етилен оксид, исто така и конзервансите се многу синтетички и не м и се допаѓаат во еден производ за нега на бебе (доколку е за бебе). Кремава е на база на нафтени деривати има течен парафин на трета позиција (paraffinum liquidum) и на шеста позиција(cera microcrystallina). Лично не ми се допаѓа. Првиот производ има убави состојки штета што ставиле еден куп парабени. Само тоа не ми се допаѓа. Вториот производ односно шампонот има убава формула во смисла сурфактантот Sodium Laureth Sulfate е убаво избалансиран со бетаинот (Betaine) па дури после следува солта односно Sodium Chloride, така да не е агресивен. И овде има PEG кој не е максимум ама низок број е (колку е повисок бројот на ПЕГ толку се поштетни) така да доколку го имаш купено заврши го па доколку сакаш помош за нов подобар шампон ќе го избереме заедно. Купката од Hipp е зачудувачки добра. Деликатна и нежна за кожата, без сулфати на база на глукозиди убаво избалансирани во финалниот производ. Ок!!! Што се однесува до лосионот за тело читајќи стигнав до 4-та состојка (течен парафин) и престанав да читам затоа што е нафтен дериват и јас лично избегнувам производи на база на нафтени деривати. Logona е органска козметика и чиста тука нема збор. Декларациите кои ги постираше се супер!!! Само да ви дадам една мала насока на што да внимавате кога бирате производи за деца (а богами и за возрасни). Еве ви листа на штетни состојки во козметичките производи. 1. Нафтени деривати (во декларацијата на производите ќе ги најдете под следниве имиња) - Mineral oil - Petrolatum - Paraffinum liquidum - Cera microcristallina или Microcrystalline Wax - Vaselina - Paraffina Во козметичките препарати главната цел на нафтените деривати е задржување на влажноста на кожата. Значи, кога ќе се намачка на кожата парафинот формира тенок слој, еден вид на заштитен филм кој ја задржува водата во кожата спречувајќи ја на тој начин дехидратацијата на кожата. Меѓутоа, на тој начин кожата неможе да дише. Ако губи премногу вода секако дека се суши тоа е повеќе од сигурно, меѓутоа доколку таа не успее да размени вода со надворешните услови постои ризик да со преголемото задржување на водата на површинскиот слој на кожата се формираат бактерии кои одлично се развиваат во услови на преголема влага и се појавуваат инфекции. Многу важно е да се напомене дека сите овие деривати воопшто не се компатибилни со кожата, односно со нејзината структура и немаат никакво хранливо дејство. Многумина сметаат дека се канцерогени, меѓутоа Европската Унија ги класифицираше како канцерогени состојки од 2 класа што значи дека сеуште нема докази за директна поврзаност со формирањето на ракот. 2. Силикони (сите оние кои завршуваат на -thicone; -xiloxane; -silanoil) - Dimethicone - Amodimethicone - Cyclomethicone - Ciclopentasiloxane - Dimethiconol - Trimethylsiloxysilicate - poliquaternium 80 Силиконот се добива по хемиски пат од силициумот и во зависност од начинот на комбинација на самите хемиски елементи се добиваат разни видови на силикони кои се масовно користени во производите за нега на косата. Силиконите се антистатички, отпорни на високи температури и што е најлошо не се биоразградливи. Главната улога на силиконите е таа да ја омекнат структурата на еден производ ,односно кога истиот е нанесен на косата или кожата даваат ефект на мазна кожа и сјајна коса кој всушност е лажен и краткотраен. Силиконот нема никаква улога во негата на кожата, Дејството му е да створи заштитен филм (маска) на кожата меѓутоа не ја негува, дури во одредени случаи ја суши уште повеќе. Значи ако кожата ви е сува, силиконот прави еден слој врз неа, на допир изгледа мазна и прекрасна, меѓутоа после неколку миења (доколку не го употребувате повеќе) кожата ќе ви остане сува. Ист ефектот имаат и на косата. Значи силиконите имаат краткорочен ефект затоа што со континуираната употреба се јавуваат контраефекти како што се сува коса и оштетени врвови. 3. Конзерванси - Imidazolidinyl urea - Diazolidinyl urea - Methylchloroisothiazolinone - Methylisothiazolinone - Formaldheyde - DMDM hydantoin - Benzylhemiformal, 2-bromo, 2-nitropropane - 1,3-diol, 5-bromo, 5-nitro, 1,3-dioxane - methyldibromo glutaronitrile - sodium hydroxymethylglycinate 4. Останати штетни состојки - Monoethanolamine (MEA) (Cocamide Mea) - Triethanolamine (TEA) (Cocamide Tea) - Diethanolamine (DEA) (Cocamide Dea) - SLS - Sodium Lauryl Sulfate - Ammonium Lauryl Sulfate -PEG - PPG - Triclosan - 5-cloro-2-(2,4-diclorofenossi) fenolo – E320 – E321 Што се однесува до PEG мора да напоменам дека во козметичките производи се користат како емулгатори (за да се спојат маслата и водата во кремата) и како сурфактанти во производите за измивање. Се добиваат по хемиски пат со помош на етилен оксид. Бројот до PEG обично означува колку молекули на етилен оксид се користени при преработката така да колку е повисок тој број толку состојката е поопасна. Затоа се лутам кога ќе видам во производ за деца PEG 150 или PEG 200. Парабените не се нафтени деривати како што мислат многумина, туку станува збор за синтетички конзерванси кои за цел имаат да го заштитат козметичкиот производ од расипување, формирање на бактерии и муфла. Едни од најчесто употребуваните парабени се: - метилпарабен (methylparaben) - етилпарабен (ethylparaben) - пропилпарабен (propylparaben) - бутилпарабен (butylparaben) - бензилпарабен (benzylparaben) Европската комисија за козметика дозволи употреба на methylparaben и ethylparaben, доколку нивниот процент во еден козметички препарат е 0,4 % посебно или 0,8% во пар, додека научно е докажано дека propylparaben и butylparaben антибактериското дејство во кремите го имаат токму преку намалувањето на ефектот на естрогените. Секако овој ефект се појавува доколку се внесуваат во поголема количина во организмот. Друга важна работа е што парабените навлегуваат длабоко во кожата и не мора да предизвикаат реакција веднаш, туку нивното дејство може да се забележи и на дистанца од 20 до 30 години доколку редовно се мачкаат. Некои реномирани стручњаци сметаат дека е ок да се користат парабени затоа што се контролира дозата во секој производ посебно, додека други научници се против. Со огромна почит кон стручњаците кои сметаат дека парабените се ок (знаат повеќе од мене со оглед на тоа што цел живот се занимаваат со хемија и истражуваат), само си поставувам едно прашање: ако тие сметаат дека со зголемената количина се појавуваат штетни ефекти и ако процентот се контролира во секој производ посебно, дали некој од нив се запрашал каков ефект има целокупниот нивни збир? Она што сакам да го кажам е: доколку јас се бањам со купка во која има парабени, плус користам шампон со парабени, потоа мачкам убава крема полна со парабени, ставам деодоранс со парабени, пудра со парабени и.т.н. и тоа го правам секојдневно, според вас ја преминувам ли “сигурната доза“ на дозволени парабени? Ете ова би сакала да ги прашам сите оние кои тврдат дека органската козметика не е доволно конзервирана.
Некоја од вас ме праша кои козметички линии се ок за бебиња и деца (незнам која членка беше не го наоѓам тагот) ама еве ќе ви кажам според мене што е ок: 1. Детска линија на Alverde има одличен состав, органска колекција, цените се пристапни и може да ја најдете во ДМ. Ја имаме испробано на внука ми. 2. Детска линија Weleda исто така органска, убав состав малку е поскапа од Alverde и ја има по аптеките. Ја немам пробано сеуште лично. 3. Детска линија на Gamarde преубава, органска има само два производи, малку е поскапа ама вреди. ја имаме испробано на внука ми. Се наоѓа во аптеки. 4. Детска линија Hipp не е органска ама ги разгледав декларациите на повеќе производи и мора да кажам дека не се лоши. Секако има синтетички компоненти, меѓутоа нема силикони, нафтени деривати, а синтетичките состојки обично ги ставаат на крај на листата под 1% во целокупниот производ. (разгледав околу 7 производи и ок се). Деновиве ќе ги рзгледам и другите колекции и ќе ви пишам. Поздрав до сите
@Biodevojka fala ti za odvoenoto vreme I konsultaciite, vaka i jas se informirav za vo idnina zdravje Boze