Требаше да ја примиме првата вакцина ама имавме благо покачени леукоцити и матичната ни ја одложи, вика сме имале вирус а неаме никакви симптоми освен сто киваме по малце иначе супер сме расположени. Ни даде витамин Ц по 3капки дневно. До следната недела и незз дали да и давам бидејки ствара грчеви вит.ц и нз дали ке и помогне само тоа...се загрижив многу.. 2 ипол месеци сме
Pocekaj za prvata vakcina najdobro e da se primi posle tretiot mesec A inace kivanjeto ne e pokazatel za virus ali stom se pokaceni leukocitite def se raboti za mala nastinka. Ali moj sovet pocekaj 1 nedela stom nesakas da davas vit c i ne izleguvajte mnogu nadvor samo provetruvaj doma. Ti dale vit c zatoa sto mozebi e vo faza na nastinka i za da se spreci...Ti si go poznavas najdobro deteto...Mojot sin kaslase 3nedeli, kivase, leukociti normalni i neznaea sto da mi kazat pa rekoa da pocekame 1nedela i da odime kaj maticniot pedijater, ona go proveri detalno i ne isprati na vakcina, a za kaslicata ispadna deka e mozebi od toa sto se ligavi...Tocno od sto e nikoj ne mi kaza, a eve uste si kiva i kasla sekoj den po nekolku pati ali jas veke ne se peitresuvam zatoa sto si kaka po 4/5 pati i sve zolto zlatesko i odlicno si napreduva sekoj mesec 1500-1800gr...Si primivne vakcina na 3ipol mes i super pomina bez T i standardno raspolozenie
Малово прими втора вакцина. Без реакција со температура. Супер поминавме. Педијатарот ми вика дека има киЛо повеќе од што треба. Има 6800 а е 63 долг. Ми вика помалку да спиел, а спие 3 пати преку ден по пола час... Ако и тоа му го скратам хорор ќе сме. Не знам што да мислам...
Колку има бебушот? Никако не му го крати сонот, три пати по пола час (па и час да е) воопшто не е многу. Не ми е јасно кој педијатар тоа го рекол, исто важи и за тежината.
Кој педијатар ти го кажа тоа, молим те именувј го. Боже сачувај, кога му се спие, колку му се спие ќе спие. Кога ќе подразмислам исто е и за деца и за возрасни. Кој колку има потреба од сон толку. Ненормален еден.
Тогаш пројателски кажи му дека советот не му е добар. Нека проба он кога ќе му се спие да не легнува. Извини, се зезам малку. Ама стварно глупост кажал.
Знам, дебатиравме и ми вели заради активност поише да има. Ама ќе терам вака. Мислев сум пишала, ама не... Понервозна бев од другата докторка при вакцина. Ми рече рани знаци на рахит, се дамлосав. Ми вика на прозор затворен ставај го. Мислам нема логика ама ќе го прашам и мојов за 2 недели. На телефон ми вика пинг понг ефект може да има па затоа. Ништо страшно, почни по 2 капки вигантол. Изѕвезедена ќе сум 2 недели ама тоа е. Некоја искуство со овој ефект? @joy1 ?
Рахит?? За тоа нели треба на ортопед директ да одите?? Едит: за активноста и спиењето, самото дете си го диктира темпото. Сега е малечко, нема толку активности. Како ќе зголемува, така ќе си зголемува / намалува спиење према потребите. Јас никогаш не сум наметнувала темпо, сум ја оставала малата да си спие кога сака. Не верувам во наметнати „редови“. Пријател или не, неважно, ќе научиш да си тераш ти како што си мислиш дека е најубаво за детето (зборувам за спиење, јадење и слично).
Сакам да прашам дали е добро да спие бебе во релаксатор? Ние овие денови сме и преку ден и навечер во релаксатор и одма заспива во него отколку во креветче, поготово навечер си спие по 5, 6 часа без да се буди, само ми е мисла да не е штетно за телото да не се искриви, што знам....
@Kaetana И матичниот педијатар вика дека треба да се испита и дека не може од око да се каже. Не наметнувам редови, нека расте вака ко што си расте, подобро поголемко одошто луто и неевозно бебе. @kallias ias За релаксатор навечер не знам.. Моево преспива по пола саат понекогаш.5-6 саати многу ми изгледаат...
Grbceto moze ne, ama ne e ubavo za glavceto i vratot na strana deka mu stoi taka. Doktorka mi kaza deka vo transporter i relaksator moze bebe da lezi kolku saka bidejki e vo fetus polozba, preku den go ostavav i bidejki imam trio kolicka na koja se stava transporterot i kako malo go setav taka, pa si spiese vo nego, ama sepak preku nokj mi bese strav da go ostavam.. :/
5,6 часа се премногу во релаксатор. Исто како и во транспортер на пат, се препорачува максимум 2 саата, па после да се прави пауза. Бебето нека заспива во релаксатор, но после преместувај го во креветче.
Можно е да има симтоми но не избрзувај со било каков заклучок.До вториот месец сите бебиња имаат залиха на витамин д.После таа залиха опага.Дали примате вие витамин д во вид на капки? Рахитични бебиња имаат широко отворена фонтанела,испакнати ребра,мн се потат и слабо јадат.
Полека не се нервирај. Таа докторка ако забележала рани знаци на рахит треба да ве препрати на ортопед. Незнам колкаво ти е бебенцето. Дали бевте на контрола на ортопед, што кажа тој. Ми се поклопува мислењето со на @joy1 . Значи бебето со раѓањето има одредени резерви на вит д кои постепено опаѓаат. Затоа треба редовно изложување на ултравиолетови зраци (што значи затворен прозор е глупост, зраците не поминуваат стакло) и превентивно капки со витамин д. Вигантол, пливи Д3, сега има и некој нови желатински. Но примарно е изложување надвор, за ултравиолетовите зраци кои преку кожата активираат таму некој сложен процес во телото на создравање вит д.. Ако давате капки нашиот ортопед вика 2-3 за да влезе една зошто бебето бљуцка, се лигави. Инаку рахитис е една лоша општа состојба на организмот, со дехидрираност, потење, и бара болничко лекување. Така да ако докторката не те пратила на ортопед однеси си го ти кај некој добар и да ти биде мирна главата.
Вчера бевме на педијатер на контрола 5 недели точно сме 4680 сме и 56 см пораснал 900 и нешто грама и 5 см за 1 месец др задоволна исто и јас успешно си цицаме од двете гради плус имам достс млеко и 3 -4 пати се музам веќе рачно за 5-10 мин и по 100 мл и тие плус си ги пие цицаме какаме мн мочаме почнавме и муабет да си правиме се смееме гугу гага кога е буден весел прета а јас исто весела и среќна.ноќно време цица накај 1-2 и тера до сабајле до 6 -7 спие и мама и тате спијат во понеделник 40 дена..летнаа а колку само се нервирав и плачев првите дестина дена ,проблеми со градата музење со плачки по 2 саати капка по капка а сега може и нескафе да матиме хаха се поминувало вистина сега милина ми е Се слушнав со една другарка 3 год сега ќе полни детето нејзино неможе на моб да прави муабет вика урла треска далинска и го мкне моб па со мене муабет си прави хаха а другаркава се шекнува вика незнам кој има бебе ти или јас слушаш вика лудница е уживај вика мало деца мали гајлиња а вика јас цел ден по него трчам играчки собирам и одговарам на 1000 прашања а и таблетот го скрши хаха времето си лета вистина
@mama89 блазе вас убав ред си имате, ние катастрофа сме со спиењето неколку пати се буди навечер, а и денски се помалце спие. И ние вторник 40 дена. А за килажа на месец беше 4800, роден е 3780, ама должина не ни мерат до сега, не знам зошто.
И кај нас после 40 си се регулира спиењето, си спие и преку ден и навечер по 5, 6 па и 7 часа сврзува без да се буди, си спие, да не ни се уроци мислам дека поминаа грчевите и затоа си спие повеќе и мирна си е, само ако е гладна и ако и се спие кенка иначе е ок деновиве, стана по жилава си прета со раце и нозе кога е будна, си лежи така разгледува наоколу и кога и зборуваме почна да ни дава и смешки, секој ден гледам по активна станува, за 2 недели ќе правиме 2 месеци и ќе си менува веќе, срце мамино Ние на 2 месеци ќе одиме на контрола и на прва вакцина и ептен сум радознала да видам колку се поправила, извишила... Со цицање сме сега за сега, Ад многу ретко ако гледам дека ептен немам јас млеко, а бебе плаче за јадење тогаш ќе и дадам инаку си цица по цел ден
Фала ви на зен одговори девојки! И мене глупо ми дојде кога ми рече на прозор гол. Па уште ја прашав па нема да смрзне, зима е. И ми вика кај живеете без греење. И викам па нели отворен прозор. Уште и центар за социјални работи ќе ми пуштеше. Видоевски кога го виде рече полни коски, оформени јадра, нема потреба да се гледаме до јануари. Тогаш и закажав. Сепак, мора да се најде нешто што ќе не ремети за да ни е интересно... Макар и ова...
Prvo o osnovno, UV zraci ne pominuvaat preku zatvoren prozorec, t.e. ova so izlaganje na prozorec e samo edna golema glupost koja se provlekuva nanazad so godini. Slusam vo nekoi porodilista toa go preporacuvaat i za bebinja so,izrazena zoltica. Vtoro, jas bi se drzela do,mislenjeto na Vidoevski, on go gledal toa dete na eho, on go pregledal i plus covekot e ekstra. Vaka rahitis od oko, abe ajde.... Vo denesno vreme rahitisot e mnogu redok, n3 deka go nema, ama zatoa odime na ortoped, zatoa se pie d3 kako,prevencija. Nekoi pedijatri ednostavno se zastanati vo vremeto i toa ti e, izvini vaka sto zboram za tvoj prijatel, ama za zal toa e realnosta. Na vremeto koga jas sum bila bebe sekoe vtoro dete imalo,dijagnoza nekakov problem so,k9lkovi i bile preporacuvani aparatcinja, medju koi i jas. Koga ja prasav majka mi i kako m8 dijagnosticirale, epa taka mi vika so obicen pregled, ti gi sirea nozete i ti gi istegnaa i ti dadoa nekakva dijagnoza, ne pamti sto tocno, ama istiot den mi stavile aparatce. Majka mi kazuva posle toa tolku mnogu zaogase od placenje i ne znaevme sto da ti prav8me, pa pak na ortoped, ama ovoj pat nekoj drug i covekot ti go izvadi, odma ne prati na rentgen, so napomena deka samo taka moze da se proceni sostojbata so kolkovi s9 snimanje, se dr nema vrska... I sto,ubavo me ispoozracile cela, ama koga nemalo eho sto da se pravi. Normalno, se bilo vo red i tolku,od moeto nosenje aparatce. Da bila tocna dijagnozata so pregled sega ke,bev celata 8skrivena, ama fala Bogu super sum. Zosto go pisuvam ova? Pa po se izgleda tvojot pedijatar zastanal vo toa vreme... Pazi m9lim te, ortoped go,pregledal deteto,i ne videl deka ima rahitis... Abe uzivaj si, prasaj si se sto treba na nareden orropedski pregled i drzi se do negovite soveti.