Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    ^И моите имале слично искуство со мене, мајка ми не ми ставала широк појас и кога кажала ќе ми ставале ќеси со песок без никаков преглед. Ја спречила баба ми инаку не знам што ќе ми направеа.

Инаку билирубинот кај нас почна полека да опаѓа (poolparty)сега само на контролно мерење ќе одиме. Немаме примено вакцина ниту бевме на ехо за колкчиња. Кога се прави? И друго да прашам бидејќи некој ми велеше давај гликоза, некој не, јас му давав чајче бекутан за да прима повеќе течност. Во исто време комбиниравме доење со ад. Од што какаше на секој подој сега почна да се мачи за 1-2 дневно и тоа се вцрвенува и плаче, и кака ако го слечам и му ги држам кренати нозете. Дали е можно од чајот да е или од ад што му давав? Сношти бевме само на доење и денес до сега, планирам да не му давам повеќе сметам дека ми се подобри лактацијата. И совет како да му го олеснам какањето? :|

На awl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.131
    И моево имаше период на отржнато какање. Тоа со кревање ноџиња ептен помага. Расоблекувај го и чекај 5-6 минути. Ние скрос имавме мака од чајот на хип и алкалоид и ги прекинав. За на ортопед на полни 2 месеци бевме.

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  3. *цветче*

*цветче* Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2015
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    1.269
    Ај да си кажам кога веќе неможам да си ја голтнам кнедлава во грло, може бар вака ќе ми олесни. Одложував колку што можев и несакав да го вакцинирам... И со месеци притисоци од сите страни, дури и по дома абери почнаа да испраќаат од советувалиште. И сама незнам што сакам, и сама незнам што е подобро за него. И ете денес, 10дена пред пет месеци, направивме крвна слика (одлична е) и првпат го вакцинирав. Дома веднаш му залепив антипиреа лепенка, и еве го нана а јас седам, го гледам и си плачам онака како да е крај на светот, а не е. Немам спиено откако е роден зашто е плачлив и ноќе ми цица на пола час, и сами сме по цел ден, помош само од маж ми кога е дома. А и хормоните ми се збеснати уште од бременоста. И така пукнав веќе и си плачам и чекам реакции од витаминскиов коктел, зашто ми рекоа дека обавезно ќе ги има. Извинете што ја полнам темава, ама мака ми е незнам што ми се случува, од најјака жена на свет, кога се реботи за бебево станувам невиден коркач. И така. Ај да не забегам многу од темава, кажете мајки, што/какви да очекувам реакции?

4. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.898
    Не треба да очекуваш реакции, најчесто ги нема.

5. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.996
    Petovalentna primivte?? Nie dva pati ja primivme i bebus odlicna bese.ni reakcija ni nisto.vtoriot pat po kenkava bese ama nisto strasno

На *цветче* му/ѝ се допаѓа ова.
  6. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Nema da ia reakcii,opustise.Ista bev i jas i gi primivme site vakcini do mmr.Taa sto se prima na godinka.Sigurno ste udrile polivalentna,nie so taa najlesno pominavme.Moze malku nogicka da pripazis kaj sto go bocnaa,i nas d ane bocnat ke ne bilo.Imav staveno i aciti borici i obicna voda?za ladna obloga.protiv alkohol bev ama slucajno ili ne koga staviv obicna rakija i malata tempo ja simna i ne kaci poveke i ne ni mi nastina.Od vodata deka drzi samo ladno mislam deka mozebi na prethodnata malku go nastinav.
    Znaci i da kaci da ne se plasis.Do 38 nisto ne e.(tebe ti kazuvam a jas se nad glava bev).
    Ne se ustrucavaj,sto i da te maci napisi.Site pisuvame.Nema herojstvo koga se raboti za nasite malecki.I nie sme sami po cel den.
    Pustaj pesnicki na komjuter,english baby song.Nema koe bebe ne gi saka.

На mama89 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. *цветче*

*цветче* Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2015
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    1.269
    Се правиме, песни ора, цртани. :D дајбоже да нема реакција, но рекоа дека ќе има, оваа е шествалентна, дека до сега ништо не сме примиле. Колку време траат симптомите ако се јават? Ден, два, три?! Не го бањкам денес, да не му го притиснам ноџето. Ми рекоа во советувалиште дека оваа вакцина пече кога се става, потоа ќе осеќа болка, а на местото ќе јави оток. Да ставам крпи со вода како облоги. Но јас купив антипиреа лепенки за да не го настинам. Кенкав е веќе и нана само на цице.

8. *цветче*

*цветче* Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2015
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    1.269
    Таму ми рекоа дека ќе има, му ставија шествалентна. Од пентата најчесто немало реакции, од оваа да. Дајбоже да нема :whew:

9. *цветче*

*цветче* Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2015
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    1.269
    Шествалентна. Ќе видам како ќе е денес па ќе ви кажам.

10. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.898
    Nema da ima. I nie primivme, nemase nikakva reakcija. Ne mi e jasno zosto te plasele.

На *цветче* му/ѝ се допаѓа ова.
  11. m.i.g

m.i.g Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.085
    Допаѓања:
    5.798
    Кај мене на отпусната пишува дека веќе има ехо на колковите, бубрезите и мозокот. Сега треба пак на ехо за колкчињата? Инаку да прашам на моето му се појавија ситни како мозолчиња на лицето, прво од левата страна само и кај главчето горе, после и на десната страна исто а од вчера и се само на обравчињата и кај гушата...и дали имаат сите бебиња ситни влакненца по телото и до кога ќе им стојат? Со што ги мачкате на лице, каква крема употребувате?

12. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    @m.i.g и кај мене пишува ама мислам пак треба, ќе прашам таму. Бевме ние неделава кај Др. Ристевски за ехо на тестиси ама избезумена бев не ми ни текна за колкчињата.

13. m.i.g

m.i.g Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.085
    Допаѓања:
    5.798
    Ај ако одиш прашај и кажи ми да знам дали да закажувам таму, нема шанси во Пп да ја носам.... :)

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  14. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.131
    За вакцината прва, освен темперњтура 38 ништо. За втората ништо. Тоа плачење и ролеркостер чувства мислам сите сме. Дур да напунат 18 години че не држат, после полесно ќе е :D

За ортопед, и моево го гледаа во родилиште на ехо и супер беше, ама на 2 месеци пак се оди, и после на полни 6 па на 9 па на година. Јас така знам.

На m.i.g му/ѝ се допаѓа ова.
  15. eatpraylove90

eatpraylove90 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    861
    Kaj nas nemase nikakvi reakci, a i kaj site do sea sto gi znam e taka :) Bez nervozi i kako site deca taka i nasite samo neka gi cuva gospod site. @m.i.g vlaknencata se normalno da gi ima i obicno posle 40dena isceznuvaat, a za krema za lice slusnav dosta pofalibi za kremata od hipp pa eve ja zemav ke ja probam pa ke pisam iskustvo :)

На m.i.g му/ѝ се допаѓа ова.
  16. eatpraylove90

eatpraylove90 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    861
    Jas ova prasanje mu go postaviv na Vidoevski i mi kaza bebe posle 40dena moze da sedi/ spie vo relaksator 25/8 :D Mojot sin zaapivase vo relaksator i spiese po nekolku pati vo denot, ne go premestuvav ubavo mu bese :)

На kallias му/ѝ се допаѓа ова.
  17. *цветче*

*цветче* Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2015
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    1.269
    Ноќта ја поминавме со благо покачена температура (до 38), и болки во ноџето, не даваше да се пипне. Едвај менувавме пелена, вриштеше кога ќе му го допрев ноџето. Заспа во 3 ноќеска, по 10 неуспешни обиди за успивање, нема како не пробавме. Друго нешто немаше, освен кенкавост до немајкаде. Сега е добар, топличок, но не крева висока Т. Будно следиме ;)

18. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    Ко ќе се доиме со малото слушам звуци од мешето негово како да се полни, како вода да тече. Нормално е? Му давам колиеф ама не редовно, а треба 5 пати по 3 ама имам заприметено како потечна столица му прави.

На mama89 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Нормално е, му се полнат цревцата и затоа се слуша кркркркр....и кај нас е истото кога ја дојам :)

На mama89 и kristina.k им се допаѓа ова.
  20. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Majki eve vekje nekolku dena mn slabo mi spie malata, dali 2 pati na den po 2 saati. Nokje spie do kaj 7-8 sabajle. Slabo mi cica, odma zaspiva na cicka i spie maksimum pola sat ili dur sum do nea.
    Isto pogolema maka imame so kakanjeto.
    Non stop ima nekoj od domasnive sto ja zakaca, nekogas i po 3-4 saati ne ja ostavaat raat.
    Moze li od toa da i e poremeteno se kako sto i si mislam jas?
    Ili ima poseroizni pricini za zagrizenost?