Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Колку направи? Ми личи на скок во развој.

Информационо - се случуваат околу 3 недели, 6 недели, 3 месеци, 6 месеци, 9 месеци, и секое вадење на заб. Поврзани се со одреден психомоторен развој.

Кај нас се случуваше да е плачлива неколку дена и после ќе се случеше нешто како превртување од грб на стомак, гугање, седнување, исправување и сл.

На mama89 и eatpraylove90 им се допаѓа ова.
  2. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    @Kaetana 6 недели утре прави, до тоа ќе да е.

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  3. eatpraylove90

eatpraylove90 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    861
    Ako e prejaden bi trebalo da se iskaka, a mozno e i zeleno da kaka..Bar za sin mi znam koga e prejaden kaka malku zelenko :) Vidi dali golta dodeka cica ako da, togas mozebi i ne e gladen ednostavno saka da bide na cice ima denovi koga i sin mi go dojam na pola saat zatoa sto place i saka na cice da bide neznam zasto..Denovive posebno mi pravi taka i mnogu se ligavi i nepcata se malku nababreni pa izgleda ke ocekuvame zapce :inlove:

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  4. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    @eatpraylove90 навечер така ми прави ме чешка само, не голта и спие :D како зависен да е од цице :D Со лесно да поминете ако е запче. :*

На Eli23 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. eatpraylove90

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    861
    Mamicki neznam dali prasanjevo e za ovde no me interesiraat vasi mislenja ve molam poveketo da pisete da znam dali sum vo pravo sto na momenti mi smeta ili ne :)
    Dali vasata svekrva e do tolku privrzena so vnuceto sto ako ne go vidi eden den "srcev udar dobiva" ? I dali mu se obraka na vaseto dete so - Aj ubavoto dete na mama ( namesto na baba )
    Vika deka i se ispustilo ali se desava cesto...Se prasuvam dali site babi se vakvi ili mojava preteruva
    @kristina.k Epa da se osigura deka si do nego :) Fala mila i kaj vas so lesno da niknat :lol:
    :*

6. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    И мојата гледам е многу приврзана, ама еве 3 дена ја нема, чудо.
    Скоро секој ден е тука. По два три саати.
    Само не и се обраќа така.
    Мислам претерува, опомени ја секогаш кога ,,и се испушта“ и би требало да заврши работа.
    Јас кога ќе се изнервирам им викам ко сурогар мајка да сум.

7. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    @eatpraylove90 еве јас ќе ти кажам ДА и мм дури и рече внуче ти е, не синче (кај нас беше синче мајкино :D пострашно) и ми смета признавам :$ вчера им кажав дека ќе одиме кај моите на два дена, прво рече ќе ни го земеш нема да го видиме толку време, на мајтап демек, после реши на кафе ќе дојдела. :^) Мм и девер ми не се многу поврзани со неа, повеќе се со баба им (нејзина свеки) и сега како да сака да надомести.

На eatpraylove90 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. eatpraylove90

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    861
    haha da doagja na 2-3 saati ok e tuku od 8h sabalje do 5h dodeka ne dojde mm, a nekad i so nas si sedi dokaj 6-7 :x Mnogu ok stojam so nea do sea super se slagavme ali ovaa privrzanost pocnuva da mi smeta glava me boli i zatoa neznam dali e do mene problemot ili ednostavno site se takvi...btw ubav muabet toa so surogat :D Jas koga mi kaza deka babite poveke sakale i od majkite i vikam znaci tvojata svekrva poveke go sakala mm ?! Na toa odgovara - Aaa ne ne, ne vazi za site babi ( fino lepo kazano samo jas sum baba na svetov sto vaka si go saka vnuceto ) :fubar::headbang:
    @kristina.k i jas koga odam kaj moite vika lele ke mi fali sinko...I sto e najstrasno koga nekad nema da dojde me prasuva dali mu falela t.s dali isto se smee ili se oseka deka e tazen deka mu fali...Ke se otrujam! :D

На mama89, tincemajmunce, Eli23 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Е не се сите. Нашата баба е друга крајност што и тоа не чини. Никогаш не доаѓа. Ние одиме кај неа еднаш неделно и само тогаш го гледа. Ако се случи да промашиме викенд (мм беше на пат) се случува и две недели да не ги види. Таа бог да чува да дојде. Син ми беше болен дојде да ги види после една недела. Си чекаше викендот ние да одиме, и кога не отидовме прво се изначуди зошто. Мм и вика па болен е да не го шетаме. И ај дојде.
    Како си сака така. Јас не замерувам. Само ме загрижува она треба да го чува кога ќе тргнам на работа(сама се понуди) три месеци, а скоро и да не му ги знае навиките. Ќе биде како дадилка да сме ангажирале, тогаш ќе го учи.
    А кога ќе го види му вика мил на баба, сонце на баба и сл.

10. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    971
    Togas tie 6-7 meseci koga problemot nese najizrazen so A-derma exomega kremata. Prerhodno probavme so pantexol nemase nikakov rezultat, pa na ednoto obravce pocna da i,se siri i stana mnogu crveno, togas epten ne isplasi i staviv afloderm po sovet na lekar. Potoa ja,otkriv a-dermata, ne pravi cuda od odma, ama ima efekt, so redovno mackanje skroz i,se,gubea crvenilata, licno,zadovolna sum, iako se toa e individualno. Sega, koga ke i se javi na dlankite, eve bas denes imase, samo cesto,ja,mackam so pavloviceva ili kokosovo,maslo ponekogas i,se smiruva. Mada, sega ni oddaleku ne,izgleda tolku strasno kako koga bese bebe, ne e tolku crveno i,isklucivo e samo na dlankite odozgora. I fala Bogu sto e taka.

На irena.1 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. eatpraylove90

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    861
    Taka funkcionirame so moite nie odime vikend oni uste ednas ke dojdat preku nedela i mislam taka treba i da bide.. Majka mi znam deka sekoj den posle rabota da ja vikam ke doagja no ona celo vreme vika deka nesaka da dosagja stom se snaogjam za se sama togas treba da si go precekam mm i da si uzivame vo ostatokot od denot :) Veruvaj vo polesna situacija si ti iako sekogas sum za zlatna sredina :) A za koga ke treba da go cuva ic da ne se sekiras taka bese so svekrvata na sestra mi dali 3pati go imase videno ali koga trgna na rabota vnuk mi se zbucka ko mecence se gledase deka e cuvan kako sto treba i ubavo vospitan za sve vikase blagodaram, molam, dobro utro, dobar den i dobra nok obavezno...:D Stom se nafatila znaci saka i ne veruvam deka ke ima problem toa sto sea poretko gi gleda vnucinjata :)

На irena.1, kristina.k и Eli23 им се допаѓа ова.
  12. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    @stefanija70 колку пари е кремата? Ми ја препорачаа од Плодност кога не отпуштија, имаше синко црвенило ама зедов само цителиум од таа фирма за папочето. Денес му се имаат проширено на обравчињата, вчера беа боја на кожата, денес е зацрвенет и како песок на допир се и се гледаат. Некои се како со црни врвчиња, исто како црнки изгледаат.

13. eatpraylove90

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    861
    Создадов тема за дебатата околу тоа каков треба да биде односот баба-внук/а затоа што искрено мојава ситуација ја чувствувам како веќе загрозена и се пострашна...Да не ја полниме оваа тема со такви искуства, слободно приклучете се таму со вашите мислења, искуства...:) :*

На Eli23 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. m.i.g

m.i.g Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.085
    Допаѓања:
    5.798
    И на моето му се појавија на лицето, цела е црвена инаку само на лице има, вчера на контрола ми препорача матичната од Мустела за атопичен дерматит да побарам в аптека. Зедов јас Мустела Стелатриа 712 ден.од зегин, ја намачкав на лице и еве сабајлево и е намалено црвенилото . Денес ќе продолжам (треба 2-3 пати дневно да се нанесува) па ќе видиме како ќе излези на крајот. ;)

15. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    971
    bas pred nekoj den ja vidov vo aptekata vo cosmo okolu 1200 den bese, a pred 5 god koga ja kupuvav za malata bese 1000 den. Mozebi treba da se proveri vo zegin cenata. Inaku pakuvanjeto e 200 ml i ttae mnogu vreme, samo,ako ne se,lazam treba da se iskoristi vo rok od 3 mes posle,otvaranje, pak ova zemi me so rezerva, sum zaboravila.

16. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    20151215_093427.jpg Бевме денес на преглед. Го виде матичната и кожниот што се погоди на смена. Си го крсти атопичен дерматит и ми рече дека ќе се гледаме до 7 години. Прашав за мачкање вика еве (тестерче што му дале да рекламира)
    Штознам по составот не ме воодушевува многу. Еве видете. Ќе ја замолам @Biodevojka ако не и е проблем да ги види.
    Види го прикачениот фајл 231501 20151215_093452.jpg

Последна измена: 15 декември 2015
  17. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.084
    Здраво драга што се однесува до сликиве кои ми ги постираше може да ти го кажам следново, првиот производ на декларацијата (најверојатно крема според составот) веќе на 4 позиција има силикон (dimethicone), втората декларација најверојатно е некое средство за миење со оглед на тоа што има сурфактанти како сулфати, беатин и кокамоацетат, меѓутоа за дечиња јас не би ставала воопто peg ниту пак ppg. Третиот производ има исто така силикон значи пак нешто за мачкање е. Не ми се допаѓа бројот на peg воопшто 100 е доста високо. Ако ме прашуваш мене лично јас не би се мачкала самата со ова а камоли дете. Има многу подобри производи на пазарот. Поздрав

18. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Фала ти многу за брзиот одговор. Така и си мислев според твоите претходни постови кога ни објаснуваше на што да пазиме. Ама морав сепак да те прашам. И тоа замисли ми го препорачува за дете со проблематична кожа, да го користам на редовна основа. Јас ќе си продолжам со логона.
    Ќе треба да се вратам на старите постови дали си пишувала за еуцеринот атопик мислам се вика, дали е ок за користење.

19. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.084
    Најискрено не ми текнува дали за Еуцерин сум пишувала, многу декларации видов. Во случај да немам пишувано закачи слика од декларација и ќе ти напишам. А инаку ми текнува дека за логона имаше објавено една декларација баш рече дека си единствена што ја користи. Без гајле што и да ти треба само постирај. Поздрав.

На irena.1 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Manuela.

Manuela. Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2015
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    3.384
    На малава од сношти и се затна носето и едвај спиеше се будеше на секој саат со плачење.Сега се мислам дали да купам некој аспиратор а појма немам кој бидејки носето е полно а неможам да ги извадам.Ако имате искуство со некој аспиратор да ми препорачате кој се покажал најефикасен.Исто сакам и инхалатор да си купам овде во зегин е 2000 ден ама ке подразмислам за тоа.Еве сега и кашла срцето мое.