Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Да нормално е да хрчи уште е малечко,можеби и ви е сув воздухот во собата каде што спие.Само внимателно со пумпите за чистење на носето,не се баш препорачливи

2. Milibrod

Milibrod Нов член

Се зачлени на:
    18 декември 2015
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Што значи не се препорачливи? Јас користам аспиратор носе фрида ако не му извлечам се засркнува и закашлува а и да е бактерија дали само со аква марис и аспиратор може да се среди или ќе мора антибиотик имаме постаро синче па може му донел нешто од школо сега е болен...

3. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Мене ми кажаа да не ги употребувам пумпиците,и јас ја имам истата ама не сум ја користела,а дали е бактерија единствено можеш да откриеш на доктор и со брис

4. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Вака. Треба убаво да видиш за што се работи. Од една страна нормално е да има секрет, особено сега е зимски период, може му се слева од синусите. Но, доколку секретот е малку несекојдневен, има чудна густина, особено боја... веројатно е бактерија, па не е лошо да се земе брис од носето и да се види која бактерија ја има и соодветно да се даде антибиотска терапија.

Аспирации на мало дете (па и на возрасен) не се препорачуваат постојано затоа што може да се уништи или исуши слузокожата во носето на детето. Нормално, кога се мора, тоа е, ама да не стане навика на мајките секојдневно да ги аспирираат децата „за секој случај“.

На eatpraylove90 и Maceto123 им се допаѓа ова.
  5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.999
    Допаѓања:
    327.884
    Ако е бактерија нема да се излечи со аква марис ниту со аспиратор.

На Maceto123 и Kaetana им се допаѓа ова.
  6. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    Јас го користам nose frida само за тоа што површински му се гледа во носето. Не е многу агресивно. Многу секрет има на пелената го кака секој ден.

Незнам дали во темата доење имам напишано, синко некогаш е многу нервозен кога цица. Што може да е причината? Ја трга брадавицата ја фрла настрана, трга со рачињата и клоца, а прво вика па малку ќе се расплаче на крај. Ви правеле така?

На kallias му/ѝ се допаѓа ова.
  7. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    @kristina.k кај мене така прави како да се лути и прета со раце и нозе и ја пушта дојката па ја шмука пак, кога однемувам млеко и се нервира оти не и тече и се стиснам и ако течат само 2,3 капки тогаш знам дека е гладна не и стигнало моето млекце.

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  8. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    @kallias претпоставував дека е така и го сменувам на другата ама јас ко ке притиснам излегува млеко само не тече како првите пати ко ќе трга. Мрзливко е направен или нема сила.

На kallias му/ѝ се допаѓа ова.
  9. kiki4kablondy

kiki4kablondy Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2010
    Пораки:
    469
    Допаѓања:
    444
    Сакам да го сменам млекото цицаме и на дохрана сме, хип комбиотик и давам сеа сакам да сменам аптамил ама страв ми е да не и направам хаос во стомачето имаме 3месеца?

10. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.318
    Јас од ко и го воведов аптамил на мојата ќерка до скоро две години го користевме и презадоволна бев, после експериментирање со сите можни ад аптамилот беше најблиску до мајчиното по вкус, и со тоа си теравме

11. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    До кога стававте широк повој кај машко дете?

12. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Јас широк повој не сум ставала ни на син ми ни сега на ќерка ми, тука во Гр.одамна се исфрлени тие пелени, само памперс ставам и толку.

На Kaetana, stefanija70, Smizzy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Јас еднаш ставив 15 мин и дете зовре, се расплака и го извадив. Кога бевме по 2 месеца на контрола рекоа дека нема потреба воопшто од широк повој. Исконсултирај се со ортопед и види дали има потреба од широк повој.

На Kaetana, stefanija70 и kristina.k им се допаѓа ова.
  14. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Никогаш не ставав широк повој и кога отидов на ортопед др кажа дека нема потреба од широк повој кај никое дете,дека самиот памперс е широк повој.Јас му верувам на него премногу

На Kaetana, stefanija70, kristina.k и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    Јас му ставав само една тетра плус таа со врвци, а во Плодност советуваат со две тетра, ама ми беше жал ко роботче и плус неправилно лежеше. Неколку дена не му ставам и ми беше мисла, добро што прашав. :D И мајка ми не ни ставала нас уште тогаш и ништо не ни е само мислев потопло ќе му биде на мешето. Е сега си направив перниче со трици и не ми беше згодно со повојот.

16. mama89

mama89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2015
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    9.332
    Може не е за тука прашањево но мислам тука побрзо одговор ќе добијам...ми се направи влага во еден ќош од собата (се грееме на клима и имав послано алишта на сушара)- но другата недела добивам сушара за алишта поклон јеее :) } и ставив греалка таму и после пребришав нема ништо...прашањето ми е што да купам за воздухот во собава ???

17. AnaSe

AnaSe Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2014
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    29
    Здраво ,
    Ај некоја мајка нека сподели искуство за БЕБЕ ЛАНД ЛАКТА млекото во прах? Во болница ми препорачаа она од хипоо но неможев да го најдам и во аптека ми го дадоа ова ? Дали се работи за исто нешто или? Ве молам за искуство

18. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Да не оди некоја на педијатар кај др.Митка Тренкоска во Јане Сандански, тел број за контакт да ми даде?

19. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.547
    Јас ставав до 3 месец. Го тргнав кога почна да претка со ножињата.

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  20. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    971
    masko ili zensko, seedno, nitu ednas

На Maceto123, Kaetana, kristina.k и 2 други им се допаѓа ова.