1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. m.i.g

m.i.g Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.085
    Допаѓања:
    5.798
    Nema ogranicuvanje si pocnuvas od start I si teras kolku ke saka bebeto. Inaku I mene mi bese strav deka samo so taa forma ke se navikni I sakav da kupam I cucla lazacka od tommy tippie ista ama mm kupi od chicco skroz razlicna od formata na tommy I eve i dvete gi prifajka ne mi napravila problem. Ama dodusa ne e mnogu po cuclata, probuva ednas I deka ne I teci mlekce ja pluka I placi za mleko taka da samo za 2 min . rabota mi e cuclata... :D

На kristina.k и Eli23 им се допаѓа ова.
  2. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    So d

3. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    So dohrana se pocnuva 6+,pred toa,vo isklucitelni situacii.
    A i koga ke pocnes,nemas potreba od sokcinja,bar moe mislenje sto i poveketo go delat.

На Bozica1980, stefanija70, joy1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Се согласувам.

@Eli23
    Јас имам на chicco такво какво што викаш, можам да ти го дадам ако сакаш да пробаш а да не даваш пари. Ич не е употребено.

На Eli23 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. eatpraylove90

eatpraylove90 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    861
    Pedijaterot denes mi kaza od nareden mesec 5+ i da pocneme prvo so sokcinja (sekako doma ke mu pravam imam sekakvo ovosje smrznato-nase neprskano) :) Prasanjeto mi bese dali veke nekoi koi se 4+ na AD ili 5+ na doenje, pocnaa so dohrana i iskustva za istata :D :*

6. Espadrila

Espadrila Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2013
    Пораки:
    1.169
    Допаѓања:
    21.153
    Mojot bebus e 5.Zapocnav so po 20 ml sokce za proba.Malku jabolka , PA morkov, pa mesano.Zasega dobro prifaka, nema reakcija i i se dopaga.So kasicka planiram za 1-2 nedeli. Inaku na doenje sme bez dohrana so AD.

На eatpraylove90 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Nie bevme na AD i pocnavme na 5,5m,sokovi duri na godinka pocnav da davam.Ovosjeto(svezo,vareno,peceno) isklucivo go konzumirase preku kasicka,odluciv(posle nekolku soveti,preporaki)deka nema potreba da pie sokovi.
    Na AD ste ili m.mleko?
    Inaku sto,koga,kako mozes da se informiras vo temata"Voveduvanje cvrsta hrana kaj bebinjata" i na FB "Zdrava hrana,zdravi deca" i "Zdrava hrana za nase bebe",prepolni se so sekakvi informacii.

Последна измена: 23 декември 2015
    На stefanija70, eatpraylove90 и Kaetana им се допаѓа ова.
  8. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Јас почнав на полни 6 месеци, претходно малата беше само на доење. И мене педијатарот ми рече прво сокче од 5, ама сепак решив да почнам од 6. Направив така ден, два, дадов цедено сокче, но после одлучив да давам само кашички.

Моето размислување е дека поубаво е да се учи на лажичка и да се створи навика за јадење, башка растителните влакна ги фрлаш кога го правиш сокот, затоа што остануваат во "месото" од овошјето. А ако ја даваш целата овошка хранливите влакна остануваат во неа, и така има подобра нутритивна вредност, башка цревцата се учат со почнување на "обработка" на истите влакна.

Сокови воопшто не давам ни сега, малата од течности уште си цица, и си пие вода и тоа солидно, знае да испие и 200-300 мл дневно.

На Bozica1980, stefanija70, eatpraylove90 и 3 други им се допаѓа ова.
  9. eatpraylove90

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    861
    Vo pravo si zatoa i jas se mislam za dali da pocnam so sokcinja. A i realno za domasno sokce samo od jabolko mozam zatoa sto gusti sokovi netreba. Sin mi ne pie ni voda ni cajce, a nie sme 4ipol meseci i toa malku me podzamisli za sokcinjata no sepak mislam deka ke pocnam so kasicki :) A dali nekoja koristi zamrznato ovosje? Kupuvate ili im pravite sokcinja, kasicki?

10. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Ние сме сеуште мали за каши и сокчиња, ама мислам сосема е здрава варијанта да користиш замрзнато овошје, поготово што си сигурна дека е органско.
    И јас така би правела да имав од каде да замрзнам. Јас само модри сливи и јаготки имам замрзнато, ама нели не се погодни за првите месеци на дохрана.

11. eatpraylove90

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    861
    Da da imame vo selo vo vikendicata zasadeno od sekakvo ovosje i zelencuk pa si zamrznav kruski, jabolki, ...Jagodi, visni i malini za mene si imam sekoe sabalje za smuti :) Vas vi e rano, a nie od nareden mes ke pocneme ali ete sakam da si se informiram za sto davaat drugite mamicki, kako prigotvuvaat, itn.Ima vo temata voveduvanje cvrsta hrana dosta debati okolu toa sto so sto se kombinira...Ubava i interesna tema edvaj cekam da mu prigotvuvam kasicki na sinko :D

На Manuela., Kaetana и Eli23 им се допаѓа ова.
  12. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.999
    Допаѓања:
    327.879
    Модрите сливи можеш од старт
    Јагодите тек по навршена годинка

На Maceto123, Kaetana и Eli23 им се допаѓа ова.
  13. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.627
    Допаѓања:
    8.326
  14. verena

verena Активен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    101
    Здраво би сакала да прашам нешто надвор од темата 4 месеци откако се породив и сеуште немам менструација,некои велат дека дојам можи да ми касни ? Ваше мислење и искуство фала

15. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.150
    Мене бебето во болница дури третиот ден ми го избањаа, до тогаш си беше како од стомак извадено затоа што наводно таа обвивка му ја штити кожата и овде не препорачуваат бањање секој ден туку на 3-4 дена, што јас лично и практикував и бебето супер ми беше

На fairy88 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.150
    И мене ми каснеше и се си викав рано е рано уште некој месец ќе ме поштеди кога оп трудна уште 9 месеци сигурно нема да ја гледам, а се породив пред 5 ипол месеци :(

На Kaetana и verena им се допаѓа ова.
  17. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.627
    Допаѓања:
    8.326
    Да знам дека по ново не практикуваат често бањање на бебињата.Во Германија препорачуваат еднаш неделно,што мислам дека е многу ретко.Затоа откако прочитав разни статии,јас си испланирав дека најдоро би било да се бања бебуш два пати неделно:)

На Smizzy му/ѝ се допаѓа ова.
  18. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Јас знам дека од бањањето и од спиењето бебињата најмногу растат. Син ми го бањав секој ден откако се роди се до 1 година, ни еден ден не бев пропуштила, а потоа продолжив преку еден ден и сега на 3 години го бањам само 2 пати неделно. А пак сега ќерка ми до 1 месец секој ден ја бањав, а сега преку еден ден затоа што до пред некое време имавме проблем со парното и страв ми беше да не ја настинам, не за друго.

На Maceto123, joy1 и awl им се допаѓа ова.
  19. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.150
    @kallias тоа дека растат од бањање нема врска, бебиња се не се растенија, си растат они од млекце, е сега колку често ќе се бања бебето зависи од временските услови, чистотата и од самата желва на родителите ;)

На stefanija70, slobodka, Kaetana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.627
    Допаѓања:
    8.326
    Секоја мајка си знае што е најубаво за нејзиното бебе.И мојата другарка беше шокирана кога и реков дека немам намера да го бањам бебето секој ден,оти таа нејзиното синче го бањала секој ден,некогаш и два пати дневно.Таа како поискусна,можеби очекуваше дека треба да ги следам нејзините совети.Совети и искуства собирам од секаде,ама не значи дека и се што ќе слушнам и прочитам ќе применам.
    Линкот го споделив оти прочитав дека егземата може да се појави од често бањање,па може ќе им помогне на некои мајки кои имаат,проблем со кожичката на бебето.
    Јас се согласувам со тоа што е напишано во статијата,оти и кога читав гермаски статии го пишуваше истото.Сепак ќе кажам конечната одлука е на мајката како ќе се реши да прави:)

На Smizzy му/ѝ се допаѓа ова.