Кога можам да почнам да го бањам со шампон и пенливо од бекутан и да го мачкам со млекото?до сега сме само со масленп средство... И од кога смее во дубалце да се става?Одкако ќе почне да седи или нема врска?
И мене педијатарот ми рече не чепкај, во родилиште ми рекоа секој ден. Читав на нет и решив секој ден. Не мора да значи дека е правилно, ама и сопруг се согласи па тераме така
@kristina.k jas kolief gi davav vo 15 ml po 2 kapki so sekoe jadenje, kako vo upatstvoto. Ne vidov nekoe golemo fajde sprema parite. Povekje ni pomagaat Espumisan, a okolu 200 den se. Plivit D3 obicno kolku davate? Do sega davav 2 kapki ednas dnevno, ama sega napolnivme 2 meseci. Znam nesto mi spomnaa da ja nakacam dozata ama ne mi teknuva kolku.
Jas so samponot go kapam od prv den i go masiram so masloto na bekutan,a so penlivoto pocnav na dva meseci a vo dubace od 7-8 meseci nataka
@Eli23 Од Пливит ти кажале 2 капки? Мене ми личи дека се малку.. може грешам, ама пливитот се водени и се дава обично повеќе, а еве нас вигантол бидејќи користиме, на почетокот ни кажаа 2-3 капки... ама сепак, вигантол се маслени и се даваат помалку? Чудно ми е малце... брзо и се затвора фонтанелата, или...? @tweety26 за капење со средства, кога сакаш. Најважно е да е папочето средено. Ако уште не е средено, тогаш ептен се бања со проточна вода - не се кисне во вода, и не се прави бања со средства. За дубак мојот ортопед рече никако - пред се од безбедносни причини. А башка, приметив уште една работа - детето кога е во дубак потешко се учи како да паѓа нанапред. Без дубак полесно се учи да паѓа и да се задржува на раце - што е многу важен фактор за да добие самодоверба за да прооди.
@kiki4kablondy како што ти пишала Мама, и јас така мислам дека станува збор за бунт од мрзливост. Не сака да „помачи“ за да цица и го бара шишето. Во зависност од фактот зошто нудиш и шишиња, треба да одлучиш како ќе постапиш понатаму.
Не може да не е во ред со млекото, може само да има проблем со количината. Зелена столица не секогаш значи дека детето е гладно, но во случајот кога има компарација со адаптирано... веројатно не се доцицува. Зошто - има повеќе фактори. Како во случајот со @kiki4kablondy може да не сака да влече од градата затоа што е полесно од шише, па не се најадува. А во зависност и од тоа колку АД добива, можно е да е намалена лактацијата и да има потреба да се корегира. Најважно е кога викаш зелена столица - дека навреме си фатила дека е искакано, а не да е оставена пелената подолго време, затоа што и жолтата столица кога оксидира, станува зелена.
И нас ни рекоја по 2 од Пливит, јас и не му давам сега поради жолтицата наводно не требало да се оптоварува црниот дроб дополнително.
Да немам доволно до кај 7-80мл измолзувам а она ад пие 100-120мл и затоа и давам ад а чудна работа е што ноке се буди 2-3пати и цица не се буни, стварно се нервирам денес цел ден се молиме пишти вришти несака да цица.....незнам што е попаметно дали да се измолзувам и да и давам колку има или па да ја ставам на ад....
Има ли на 9 недели скок во развој? Беба моја денес, т.е. од вечерта после 20 часот почна одеднаш и силно да ми плаче, зајдуваше дури од плачење, за гладна не е дека беше затоа што 1 час претходно цицаше и заспа, дури ми бљуцна пред да заспие, шо значи најадена беше и штом се разбуди плачеше многу, помислив мешето е, грчеви, а пред 40 дена помина со грчевите и еве 23 дена си беше супер никако не ми плачеше од грчеви, можно ли е повторно да се вратени? После помислив грлцето да не ја боли оти почна од плунката да ми се засркнува.....шо знам што така одеднаш плачење? Еве сега си седи ми се смее
Не сум заприметила дали брзо се затвара, страв ми е да ја чепкам. Се си правам филмови дека силно сум ја притиснала и слично.
Nema da pritisnes,samo pogalija po glavceto ne plasi se.Nie sme 8 ipol pa usye ne ni e zatvorena a stavam po 3 vigantol.Se soglasuvam so kaetana,preprasaj si pak za kapkite.
Галапче го чуваш ли вигантолот во фрижидер. Инаку за фонтанелата нема правило што се вика од 2 до 20 може да се затвори, кај секое бебе е индивидуално. Нас чичко ортопед ни кажа вигантол 2-3 капки за да влезе бар една ( нели се лигави, бљуцка) а пливи д3 5-6 капки зошто се воден раствор.
Мајка успеваш да измолзиш 70-80 твое млеко по подој?? Ако е така, тогаш тоа воопшто не е мала бројка! Детето успешно исцицува и плус... Молзењето не е мерило! Да не е скок во развој или моментален бојкот за града, штом навечер си цица? Колку е старо? Ако е така, можеш да ги доиш и преку ден ама полузаспано. Ако е штрајк, ќе помине за неколку денови... На толку млеко, јас не би давала ад. @kallias Скоковите се на: 3,7,10 дена, после на 3,6,9 недели, 3,6,9 месеци, и на секое вадење заби...
Јас со капки Д3 почнав сега од 2 месеци да давам по препорака на педијатарот, за првото дете ми кажаа дека нема потреба да давам и не сум никако давала, а во зима се роди и тој и сега ќерка ми. А за неа еве сега почнавме по 1 капка пред цицање ми рече докторката, мрсни се гледам по устичката кога и капнувам...
Не во лето се прави пауза. Значи до годинат се дава постојано без разлика на годишно време. А после годината во топлите месеци се прави пауза затоа што детето поминува повеќе време поминува надвор и повеќе гола кожа е изложена на ултравиолетови зраци.
Јас малку пауза направив бидејќи различни мислења од докторите добив за дури има жолтица. Сега се чисти уште ќе почнам пак за една недела. А педијатриве ко различен факултет да учеле. Една ми вели го оптоваруваат црниот дроб да ги преработи, друга не е точно тоа застарено мислење.