1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Што да кажам не знам, навистина, јас исто ко тебе не сум доена никогаш и како мала бев вечито болна, настината де, те меше ме болело, те грло, те кашлам....се додека не појдов средна школа јас се си страдав од настинки. Брат ми е доен цели 9 месеци и до сега јас не памтам тој да се разболел некогаш, ни една обична настинка не знам да имал, ни како мал, а ни сега веќе возрасен човек Така да, дали си е до организам, дали доењето имало врска :shake:

2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.000
    Допаѓања:
    327.884
    Јас не сум доена.Немам примено инекции и инфузии воопшто.Никогаш не сум имала бронхитис,тежок грип,пневмонии и глупости.
    И до ден ден настинувам еднаш во три години .
    Во суштина првите рсзболувања кај децата почнуваат по првиот роденден.До тогаш ретко се болни.

На galapce, Espadrila, Bozica1980 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. eatpraylove90

eatpraylove90 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    861
    Последно што читав за настинки кај деца пишуваше дека бебињата најмногу треба да се чуваат и дека многу лесно настинуваат од 8ми / 10ти месец затоа што тогаш го губат мајчинскиот имунитет кој го добиваат од млекото али и при самото раѓање, а сеуште немаат сопствен имунитет доволно силен за да ги заштити. Во тој период организмот гради сопствен имунитет и затоа е најосетлив...

4. Tinushka

Tinushka Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2010
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    4.897
    Вака сега како што пишав се породив во Петокот , царски рез . Бебето е 36 недела 2440 гр . 49 цм. Е сега ми го задржаа на интензивна нега , требало да се следи наводно...Денеска прв пат си го видов ,во стабилна состојба било . Жолтица фатило незнам што , цела сум распаметена ,притисок имам неможат да ме смират ни со инекции ни со ништо.
    Зошто ми го држат бебето во 36недела ,има бебиња многу помали ги пуштија ,дали може да станува збор за нешто друго ?:worried:

5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.000
    Допаѓања:
    327.884
    Зошто лекарите не ги прашаш за што се работи?

6. Tinushka

Tinushka Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2010
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    4.897
    На прашањето , прашање работава . Ваљда прво нив сум ги прашала . Убаво напишав дека требало да е под надзор никој ништо друго не кажува

7. <3 pleza4e <3

<3 pleza4e <3 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    3.442
    Ке прашаш со убаво два пати ако треба...е ако не добиеш одговор можеш слободно да им наредиш мајки, шајки, да си ја тргнеш културата на страна зошто за дете никој нема да молиш, ти си родител имаш право да знаеш што се случува.
    Такви се...такви беа и со мене додека не се повампирив таму и се наредија 4 доктора да ми објаснат што и како.
    За дете нема пардон, така да си знаеш.
    Нас овде џабе не прашуваш

На SpangeBob, Smizzy, Tinushka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    @Tinushka опушти се малку. Ете кажале што е причината- жолтицата која инаку е физиолошка жолтица и 90% од бебињата ја добиваат во првите денови од раѓањето. Бебето веројатно е задржано за да му дадат терапија, сунчање и инфузии, така што не бери гајле ќе ти го донесат кога ќе заврши терапијата.

На Tinushka му/ѝ се допаѓа ова.
  9. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.000
    Допаѓања:
    327.884
    Велиш 'наводно',па велиш незнам што..
    Затоа делува како да немаш доволно информации.На форумот апсолутно никој неможе да ти каже зошто е бебето на интензивна.Дали е жолтица,дали прима инфуз,има инфекција,или незнам што може само лекарот да ти каже.Затоа смири се...
    Ако рекле жолтица е значи тоа е.Секое бебе новородено има жолтица.Тие што ги пуштиле веќе дома веројатно се породиле пред тебе затоа порано заминале дома.А бидејки си со царски минимум 6 дена ке те држат.

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  10. <3 pleza4e <3

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    3.442
    :)Кога сум веќе на темава да си го пофалам синчето :) мн е умен.
    Цицаше и заспа, цела ноќ ми ја преспива го будам еднаш и цица мижечки и пак си продолжува до 6 сабајле.
    Пелена исто ноќе не менуваме, дури сабајле кога ќе стане :) ...си знае дека ноќе се спие, мама спие и он исто па послушен е :)
    Грчеви ретко кога има, секако сме на посебна исхрана и диета така да од храната што ја јадам нема мака воопшто :)
    Си напредува одлично, фала богу млеко имам на претек...и така :) веќе е 7,5 кила и скоро 70 цм...голем батко доста е долгичок и јак :)

На mariz, awl, kristina.k и 8 други им се допаѓа ова.
  11. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Многу ми е мило, така и да си продолжите. Воедно ми е мило што после тилку месеци повторно те читам, се надевам ќе продолжиме и понараму да се читаме и да си разменуваме искуства. Колку месеци е синчето? Мојата за 1 недела ќе пилни 3 месеци :)
    Бакнежи и гушки за вас :*

На Eli23, <3 pleza4e <3 и Kaetana им се допаѓа ова.
  12. Tinushka

Tinushka Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2010
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    4.897
    Нема врска , бебето отпосле фатило жолтица . Немаше ништо само рекоа ќе се следи и толку. Ама утре мора да ја средам работава.

13. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    971
    Fizioloska zoltica najcesto se javuva tretiot den po radjanje, odnosno togas e pikot i moze naednas da pozolti bebeto. Taa ne moze da se fati zasto nw e toa virusna zoltica, tuku se javuva kako rezultat na pokacen bulirubin koj pak se sozdava zaradi zgolemenoto raspadjanje na eritrocitite i hemoglobinot ako ne se lazam. Pojavata e fizioloska, i kako sto napisav pik se javuva otprilika tretiot den po radjanje. Kaj nekoi decinja e poizrazena, kaj nekoi ne. Jas so 2 deca imam 2 razlicni iskustva, prvoto bese so poizrazena zoltica, bese vo bili krevetce 3 dena postojano i duri cetvrtiot den od pojavata na zolticata bilirubinot pocna blago da se namaluva. Ostanavme cela nedela vo bolnica. Vtoroto malku pozolte tretiot den, blirubinot bese mnogu pod gornata granica i si dojdovme doma. Pravila nema. Kaj poizrazena zoltica kolku sto znam se sprovefuva foto terapija na bili krevetce ili pod lampa, a nekogas i se davaat infuzii i vo najlis slucaj, ova sto sum slusala od edna majka, so transfuzija, no toa e mnogu mnogu retko. E sega edno e terapija za zoltica, a sosema drugo intenzivna nega kolku sto znam. Da ne se pomesani rabotite ovde? Razgovaraj pod najitno so lekar.

На Tinushka, joy1 и Kaetana им се допаѓа ова.
  14. <3 pleza4e <3

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    3.442
    3 ипол месеци е малиот :)
    Јас исто се надевам дека веќе ќе здивнам малку од нервози...па за да го посетувам форумов по често :)

На Kaetana, kallias и Eli23 им се допаѓа ова.
  15. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2016
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    13.160
    Малата за 4дена ке прави 3 месеци.не цица од града се одмолзувам и давам од шише еве Веке 4дена покажува знаци за јадење а кога ке и дадам бутка со јазикот и после пак кажува дека сака да јаде ке и дадам и пак одбива ,а па некогаш дури и плаче кога ке и го ставам шишето значи никогаш со сила не и давам она сама бара а потоа не сака.Навечер кога се буди нормално си јаде.ве молам имал ли некој вакво искуство

16. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    И мене чат пат така ми прави. Ја оставам да огладне убаво, тогаш не пребира. Или ја дојам во полу сон.

17. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2016
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    13.160
    И јас почнав така Веке почнаа живци да ме фаќаат не знам што и е,се мислев дали од грчеви дали од тоа белото на јазикот

18. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Тоа белото не ја боли. Мене ми се засркнува кога цица оти мн е лакома и од тоа е исплашена.

19. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2016
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    13.160
    Можно е и тоа и мене ми се засркнува

20. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Ако има многу голема наслага соор (кандида) знае да боли.
    Стерилна газа замотана околу прстот, мацни во кокосово масло за јадење и механички исчисти го јазичето.

На eatpraylove90 и Eli23 им се допаѓа ова.