Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. MarchelineAmaru

MarchelineAmaru Популарен член

Се зачлени на:
    7 јули 2010
    Пораки:
    2.261
    Допаѓања:
    1.347
    @Nikita7 dali chesto povraka bebeto? Mozesh dw se konsultirash so pedijatar, da ne se raboti za gastroezofagealen refluks, pa da odbiva da cica. Kaj Nas verojatno e toj problemot,, inaku moeto go zaspivam za da pie mlekce. Se nadevam deka vi e samo faza I deka naskoro Ke se normalizira.

2. Tinushka

Tinushka Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2010
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    4.897
    Верувај добра си , јас не го видов 4 денаа и никој ништо незнае . Па ајде дури отпосле од кога здивев видоа не бива можело... А за млеко , ја дека царски не ми дојде одма . На третиот ден и ме болат гради ќе пукнам , никој ама никој не дојде да рече чекај млада е незнае да и покажеме. Гради ми пукаат влези една ,оди си друга ништооо
    Стискај се ко будала ама нема бре , катастрофа нине здравството и краај , остави маки од болки што имаш ,а со колку трауми ќе си одиш.

На Eli23 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. m.i.g

m.i.g Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.085
    Допаѓања:
    5.798
    Мора да ти помогнат во врска со градите. И јас бев царски и ми дојде млекото по 2 дена , знам дека ти е тешко и дека те болат градите ама мораш да се стегаш и да бараш сестра да ти помогни, не смее така да ти остани. Значи во државна е така, никој не те гледа. Барај помош, мене не ме пуштаа дома дури не ги средам градите (ама јас бев на приватно) . Биди упорна

На Tinushka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Градите ми беа грутки целите. Мене па која како ми доаѓаше одма ме фаќаа за цицка и ме гмечеа. А тоа пусто болеше дека грутки имало. Ни да ти каже како за полесно нит ништо.

5. Tinushka

Tinushka Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2010
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    4.897
    Јас денеска пробав сама ко бајаги измолзев...ама пак само си тече и се лом ми прави

6. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Не оставај. Измолзувај го млекото. Не се секирај колку вадиш ново ќе надоаѓа. Не оставај така да не направиш мастит. Остај вработените, штом е така работат сама одмолзувај. Ако незнаеш како види на интернетов има клипчиња, не е тешко. Почни одма зошто како поминува време се поболни ќе ти стануваат градите.

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Tinushka

Tinushka Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2010
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    4.897
    Доволно е еднаш дневно ? Кај мене повеќе е жолто отколку млеко ...

8. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    @Tinushka Со пумпа се измолзуваш? Тоа жолто е колострумот, нека му го даваат на бебуш.

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Tinushka

Tinushka Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2010
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    4.897
    Не немам тука пумпа . Неможело да дојам уште три дена од терапијата , а и без тоа е на интензивна. Да не го изгубам млекото

10. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Тинушка ако сте во можност нека ти донесат пумпа твоите, да се стимулира лактација, бидејќи ти како прворотка верувам незнаеш како правилно да фатиш да се одмолзиш. И секако инсистирај сестрите да ти покажат како да се одмолзуваш. На секои 2-3 саата Тинушке! Со еднаш дневно ништо не правиш.

На MilaP, Kaetana, Eli23 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    И јас исто ќе те советувам да ти донесат пумпа, ќе ти се најде и за дома. Како е можно ништо да не ти покажуваат ниту помагаат.(facepalm)

12. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    Касно е за да редактирам во истиот пост, да прашам дали треба да се загрижам што кака цел ден бебуш после секој подој ама и измеѓу денес? Не знам колку пати вчера и денес го преслеков. :|

13. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Мојот какаше така до 2 и пол месеци и после се среди па на 3 дена полнеше пелена :) И после тоа се оправивме секој ден по еднаш-два пати.

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Да нормално е ич не се секирај,уште подобро што често кака

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  15. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    На бебушка моја и се црвени обравчињата, ова е веќе некои 2, 3 часа, брат и ја тормози по цел ден, ја бакнува, ја штипи за обравчињата ама ептен, да не е можда од тоа да не и се воспалени оти кога ја допирам како жешки да и се, што знам :(
    И ставив кокосово масло па да видиме...

16. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.001
    Допаѓања:
    327.914
    Да не има Т?

17. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Нема, ја фаќам нон стоп, ладна е на главчето и телцето, има како кругови црвени на обравчињата не се жар црвени де ама црвенки се и кога и ги пипнам мааалку како да ми се жешки, а подолу на вратчето е ладна. Инаку си се смее, си гука, си цица, се нај нормално, само тоа црвенилото што може да е :^)

18. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    И јас чистев со нистатин, ама стварно е многу грозен на вкус.

19. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Мој најискрен совет:

1. Мораш да покажеш заби и да ти кажат што е со бебето. Ти си мајка, мора да му ја знаеш здравствената историја на бебето. Како тоа никој не ти кажува ништо? Цела болница ќе ја кренам во вис!

2. Ако сакаш да доиш, а пожелно е, особено во вашата ситуација, одмолзување и тоа детално, на секои 2-3, максимум 4 часа!
    Кога ќе можат, нека му го даваат млекото на бебето.

Вака како што ми личи, крш е работава. На ГАК си тераат што и да тераат, никаков совет за доење, одмолзување, и после приказната на многу Тинушки е дека немале доволно млеко.

Ах бре Македонијооо...

20. Tinushka

Tinushka Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2010
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    4.897
    Ништо ги баталив нив и сама се одмолзувам НЕКАКО мада смешно е :))) многу малку млеко одмолзувам колку да не е без ич , ама кога нз како..
    За бебето најдов една докторка по човечна ја замолив да ми објасни и да не ги бркам низ интензивно. Ми рече дека бепчето имало инфекција , а жолтицата е веќе повлечена . Ми рекоа за 3-4 дена ќе може да си одиме. Вчера прв пат го допрев се држевме за раче:inlove:

На <3 pleza4e <3, MilaP, awl и 3 други им се допаѓа ова.