Zdravo majki, prilicno nova sum na forumov, ve sledam redovno pa sakam da ve prasam za iskustva. Imam kerkicka dva meseci. Nedela dena veke ima intenzivno lupenje na kozickata na glavata megutoa ima nekoj ne mnogu prijaten miris. Dali e normalno ili pak e nekoja reakcija na kupkata i samponot. Koristam weleda 2in1 a do 40te dena isklucivo voda i kamilica. Blagodaram odnapred, se izv za latinica. Pozdravce
Да нормално е, тоа е плес или теменец, се јавува кај сите дечиња, некаков производ на жлездите кога почнуваат да лачат, се прават како корички, лушпи кои потоа паѓаат. Кожичето е како маслено и има баш таков, мрсно-непријатен мирис. Трае неколку месеци, додека да се исчисти.
Само од себе нема да се исчисти.Потребно е уље(маслиново,џонсон бејби)..четка со меки и густи влакненца или фротитно крпче.2-3 часа пред бањање се нанесува на бебето ,ке го остаиш на главчето и потоа нежно ке триеш со крпата или чешелот.Ке пагаат лушпите.И на крај бањање. 4-5 пати повтори ке се исчистат.
До сега пробав три дигитални. Ниту еден не ми покажува сто посто точно. Едниот е чико. Многу зависи и од батеријата. Можеби сум јас баксуз. Дигиталниот секогаш ми покажува неколку степени помалку. Најточен е живиниот, а многу ми е страв со него. Па сега имам еден дигитален еден живин. Мерам со дигиталниот, ако е докај 37 со 4 или 5 добро. Ако е над тоа ,премерувам со живин.
Јас имам еден од браун за мерење преку уво кој покажува резултат за неколку секунди. И плус 3 дигитални. Неколку пати сум мерела едно под друго со сите и имам приметено дека тој преку уво покажува 0,3 помалку од тие преку газето, што и е логично. Тој преку уво далеку дека е неопходен, но за секојдневно ми е многу практичен да не правам облечи соблечи.
Sin mi pocna da kaka pp 6/7 pati na den i toa 3pati obavezno vo tekot ma nokta...Dali e toa normalno sto noke i dokaj 12h popladne kaka po 4/5 pati i posle toa vo tekot na cel den samo po ednas ili dva pati? I mamicki sto piete koga ke nastinete ? Jas sum uzas denovive oci mi solzat, kivanje, nos mi tece...Piev Daleron po 2 na den i caevi, supa...Dr sto mozam da se napijam? I dali e mozno da prifati od mene i sin mi posto nekako denes pocna mnogu da kasla i kiva
Еднаш сите бевме настинати дома бебуш не ја фати, а еднаш сите останати освен ние две. Така да претпоставувам дека мајчиното млеко штити доколку е грип/вирус во прашање. Лечење стандард со многу течности(чај, млеко,супи), овошје...без лекови поминав јас.
Мајки моево изгледа на крај испадна скок во развој сака да јаде па неска па пак сака нервозна е синоќа толку плачеше цела зграда ја крена во вис ништо живо не ја смируваше легни ја плаче крени ја плаче по саат време мачење и пуштив на моб звук на аспиратор и така заспа
Никаде во болниците не се користи живиниот термометар. Исфрлен е од употреба. Плус исто мери со дигиталниот, така да нема потреба да се плашиш дека детето ќе мрдне, па несакајќи да го скрши. Мојот дигитален е Филипс - можеби сум имала среќа, ми се погодил точно да покажува.. Имам и тимпанички (ушен), а од неодамна земав инфраред, ама го вратив затоа што на секои 5 сек. покажува различна температура исто како и ушниот.
I nie site doma bevme bolni pred izvesno vreme, jas, mm, majka mi i bratceto nejno, toj duri imase i T, rastecen cel, kaslase i bas togas pa ko za inat se kaj nea odese i ja baknuvase duri vo usta i nisto ne i bese, edinstvena bese doma sto ne ja fati, taka da i jas veruvam deka doenjeto stiti i te kako od nastinki, virusi.....
Моево 5месеци и една недела почна да кашла планирам да го носам на преглед. Какво искуство имате вие може ли да пие некој сируп за кашлица ако сте користеле кажете
http://healthrights.mk/pdf/Vesti/Ma... правилна исхрана на доенчиња и мали деца.pdf Повелете Прирачник за исхрана на бебиња, одобрен од Институтот за јавно здравје на РМ
Mislam deka bi ti go dale Cefaleksin, sin mi na 3mes go piese toj sirup protiv kaslica, ali sekako odnesi go na pedijater i konsultiraj se