Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. kallias

kallias Популарен член

Ее мојата си ги трие очињата дури кога и се спие, со тупаница нормално, сеуште ги држи така рачињата во тупаница, инаку исто си ги тегле шпихозните, ќебенцето со рачињата.....таков е периодот сега изгледа, кај сите е исто, разлика сме неколку денови и баш ме интересираше како се вашите бебуши :)

mama89, kristina.k and Eli23 like this.
  2. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Дури не му ги имав сечено ноктињата со ножичка се немаше драснато, сега лом се прави. Сабајле го гледам цело обравче дури и малку крв имаше. Што да намачкам и како ги сечите вие? Ми е жал сега да го чувам во нарачвички и плус и со нив ги става в уста.

3. Eli23

Eli23 Форумски идол

Јас почнав на спиење да ги сечам. Пишти кога е будна, не дека ја боли. Колку да се плаче за нешто. Иначе и она се праи партал.
    За ракавички добив препорака од ортопед во Систина да не ставам по дома, рацете ги држеле во тупаници и палецот не се развивал, останувал свиткан па после правеле операции. Колку и да е точно, јас престанав да ставам од шубе.

kristina.k likes this.
  4. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Уште сте со ракавички? Вади му ги за да створи осет за допир. Јас му ги извадив на неполн месец. Нокти до 5ти месец сечев со ножички едвај, ама купивме ноктарка и супер е. Побрзо и полесно се сечат ;)

Fatalnata, Maceto123 and kristina.k like this.
  5. kallias

kallias Популарен член

И јас и ставам на мојата ракавички за да не и е ладно, рацете и се лед, а со ракавичките и се стоплат и затоа највеќе и ги ставам и плус да не се гребе од ноктињата. А ова за да не се развивал палецот прв пат го слушам, вистина е? Ако е така да не и ставам повеќе... :(

6. Miss.Sweet

Ние пред да наполниме месец ни рекоа да ги извадиме одма ракавичките за да ствара осет за допир а имам читано и за тоа дека не се развива палецот :( Затоа одма извадив ракавички и исеков нокти.

kallias, kristina.k and joy1 like this.
  7. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Му ставав само за спиење ама последниве дена му ги вадам и така се гребнал. И јас не знаев за палецот. Му ги секов со ножички ама се плашам до крај, пак има за гребење. Ќе пробам со турпија на спиење. :lol:

8. joy1

joy1 Форумски идол

Мој совет ви е да не им ги сечете спиејки.Нема да создадат навика за сечење ни после.Големата има седум год и секое сечење и е уплав.Бидејки дур беше мала само на спиење и сечев и сега и изгледа како нешто страшно.

Од друга страна на малата и ги сече маж ми од бебе со ноктарче-будна.Сега го зема сама ноктарчето соблака чорапи и чека да и ги сече :D

Kitten, Maceto123, Eli23 and 6 others like this.
  9. Smizzy

Smizzy Популарен член

На синко ракавици не му ставав воопшто и ниту еднаш се нема изгребано, можеби баш затоа што си створил осет за допир од старт. А нокти сечење будни со ноктарка, не плаче седи мирен. Со ножици не ни пробував, искрено за несмасна се сметам и ми беше страв да не го повредам.

10. Miss.Sweet

Јас на мојот никогаш не му ги сечам дур спие. Секогаш му објаснувам дека ќе сечеме нокти и не боли, а и сум сечела на себе нокти пред него за да гледа па после неговите и се радувал. Мојов бара многу објаснување за тоа што му правам (нокти сечење, бањање, пресоблекување, јадење, вадење секрет од нос....) и кога ќе му објаснам се прифаќа без проблем.

Eli23, Smizzy, <3 pleza4e <3 and 3 others like this.
  11. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Така правев со син ми како што кажаа Џој, и мене ме посоветува една пријателка пред да се породам, да никогаш не му сечам додека спие. Така правев и секогаш уживаше во тоа. Ко масажа му доаѓа сеуште. :)
    Така и со малата. И она иако е бебе, и сечам и она смирено гледа.

Maceto123, Eli23, Fatalnata and 2 others like this.
  12. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Lele Joy kako jas da sum pisuvala, potpolno ista situacija. Ama, kako vikaat so vtoroto gi ispravas greskite :D

joy1 likes this.
  13. <3 pleza4e <3

<3 pleza4e <3 Истакнат член

Јас му ги сечам ноктињата со бебешка ноктарица...обично насабајле кога е наспан најаден и мирен си седи буден и завршуваме работа за 5 мин :)

Eli23 and Fatalnata like this.
  14. awl

awl Популарен член

За нокти сечам на будно, малку со нозете е проблематично дека клоца ама се снаоѓам. Ракавички воопшто не носеше, ако се гребнал се гребнал, ништо страшно

Во однос на водата, давам превриена од чешма откако наполни 2 месеци. Навечее варам во тенџере поголема количина. Отстојува и утрото ја цедам низ неколку слојна газа и нема бигор. Шубе ми беше и тие 2 месеци што давав вода од пластика.

15. eatpraylove90

eatpraylove90 Истакнат член

Majki dali nekoja od vas ima kupeno od tie ramki so print otpecatok od race i nodze? Mi donesoa na poklon pa neznam kolku e dobra glinava za da mu go stavam raceto vo toa :?: A sakam takva ramka da mu napravam na sinko interesno e posle 20god da si go sporedi raceto kolkicko mu bilo :lol:

Eli23 likes this.
  16. mariz

mariz Форумски идол

Jas mu napraviv na 1m koga imase so takva glina :) Si pisuva na nea deka e specijalna i deka nema stetni materii...samo si ja gledam kolkacko mu e nodzeto tamu dusicka :)

eatpraylove90, joy1 and Eli23 like this.
  17. mariz

mariz Форумски идол

Inace za noktite mu gi secam buden, eve sega ima 9m i seuste buden mu gi secam, mn aktiven e vekje a koga seceme nokti kjuti i gleda, srcka :D inace imam i bebeska turpija i koga bese pomal kjosovite na noktite so taa gi sreduvav, obicno so kjosovite i se grebat :)

Smizzy, Fatalnata and eatpraylove90 like this.
  18. eatpraylove90

eatpraylove90 Истакнат член

View attachment 237813 Eve go ova sto go imame gledam od jumbo e kupeno pa nema nikakov sertifikat za glinata...Raceto mu e celo vreme vo usta kolku i da mu go izmijam neznam dali da riskiram :/ A pisuva vo upatstvoto da se zastiti mebelot, oblekata..koga ke se raboti so glinata :| A made in China standard neli. Kakvo imate vie?

19. Fatalnata

Fatalnata Популарен член

Dosega nosese postojano rakavici oti imase dolgi nokitnja,i ako go ostavev taka bez niv lom se pravese na licenceto, probav samata jas ama mi mrdna i go shtipnav ns kozxichkata i pocna da plache silno so solzichki duri i krv mu proteche mene dushas me boleshe,ps ja zamoliv mamita da mu gi sredi i bez dvoumenje prifati so bebeshka noktarka gi sredi koga makiov beshe buden abe glas ne pushti kako da uzivashe :) Od denes e bez rakavici da pochne da stvara oset za dopir :) i nonstop mu se vo usta dali e toa normalno na vozrast od 2 polni meseci???

Na kolku meseci zagugaa vasite bebushi tipov moj zaguga pred da napolni 2 meseci a glaschinja kako eeee, aaaa ispustase uste na mesec ipol :)

Last edited: Jan 23, 2016
  20. Miss.Sweet

Може ли да ставиш слика да видам каква е? Оддамна сакам таква да купам, гледав на неколку места па сакам да видам како изгледа оваа од џамбо. Фала унапред :)