@Tinushka сигурно ти е тешко, претешко. Многу ми е жал што минуваш низ ова, тешки се овие работи за една мајка. Ама мила, ние тука не можеме ништо да ти кажеме, бараш утеха, објаснување, на погрешно место. Ете Џој ти пишала да го бараш директорот, началникот, инсистирај, они мора да ти кажат што и како. Јас се породив на Гак и со мене имаше мајка што и бебе беше на антибиотик, па кога доаѓаше педијатар и кажуваше до каде е работата, после и го носеја да му дава да цица. Не знам како до толку баш никој да не кажува. Како тогаш кажуваат дека намалува со килажа? Јас се сеќавам еднаш матичната ми кажа дека бебиња додека се на антибиотик слабо или воопшто не напредуваат, па сега не знам дали е така. Ако не кажуваат ти прашувај. Оди директно таму. Преку телефон и нема да ти кажат подетално. Со маж ти заедно одите, барајте објаснување. Дај Боже да те читаме тука наскоро со добри вести.
smiri si gi nervite i pravi sto sakas covek se trudi da ti pomogne.Jas iskreno ti kazav deka tamu nikoj za nisto ne e zaintresiran.Rabotam so takvi i znam sto ti zboram. ednas vikas stabilna e pa vikas na aparati e tvoe dete tvoe pravo poveke ne ti komentiram posto spored tebe ne razmisluvam
@Tinushka, edinstveno sto socuvstvuvam.so tvojata bolka, pa da ne napisam poostri zborovi. Joy ti kazuva kako stojat rabotite, ti.kako i vrakas????? Uste vo.prviot moj post na ovaa tema ti.pisav za bebeska zoltica i deka edno e terapija na zoltica, a sosema drugo intenzivna nega. Mnogu mnogu mi e zal sto si.odvoena od bebusot, ama.ne smees da gi ostavis taka rabotite. Ubavo ti.pisa Joy, so maz ti zaedno ke barate sredbi se dodeka.ne ja.znaete tocnata sostojba na deteto, t.e. ti rekle infekcija, pa na aparati e. Ima da ti.kazat za kakva infekcija se raboti i sto terapija prima i kraj. Ili mozebi znaes? Ne moze so vaka nafrlani raboti nikoj da ti pomogne. Moja drugarka se porodi predvreme na GAK kako iten slucaj vo 32 nedela. Bebeto bese 1300, nejze ja otpustija posle 3 dena, a bebeto ostana mesec dena, prvin na intenzivna nega, ne disese samostojno, isto ne cicase. Ama znaes sto? Devojkava vo sekoj moment znaese kako e i sto prima, kolku naprednalo i sl. Odese sekoj den, se sprijateluvase so sestri, zvonese i koga i kazale i koga ne i kazale, koga e potrebno i se karase. Sega prednost i e sto e od skopje. Posle mesec dena bebeto napredna 2300, disese samostojno i si.dojdoa doma, super e bebus sega. Nikomu ne mu e bitno tvoeto bebe kolku na tebe samata. Koga tocno ke znaes sto e i kako e, mozes da baras i vtoro mislenje, ama ne ovde. Za tvoeto dete se raboti, prasuvaj, moli, raspravaj se, baraj drugo mislenje, moras se da znaes. Ti.kazuvam od iskustvo na.drugarka mi sto se moze da se napravi. I vi posakuvam mnogu trpenie...
@kallias @kristina.k @mama89 ајде врснички на помош Имате ли вие корупки и дали мачкате масло, па да чешлате? Мене ми е страв ради мекото на главчето. Друго, какви играчки земате за да се занимава? Нас веќе не ни се интересни овие што ги имаме, тие шо висат на релаксатор и мечиња шо тропкаат за на количка. Ги закачувам на релаксатор и клоца да и тропкаат. Ама веќе досадни ни се.
Мојава нема корупки, не е ни имала до сега, освен што и се лупеше кожата по телцето тук там и на главичката, ама ја мачкав со јекодерм 2, 3 пати и толку, нема ништо веќе месец и пол, мазничка си е За играчки јас имам од брат и еден куп секакви и која ни е при рака таа ја даваме
Моево од сите можни играчки најмногу сака да си игра со празно пластично шише, кеса со бонбончиња и влажни марамици. Изгледа сака да ме поштеди од купување играчки
Не си ме именувала ама ќе си дадам за право да ти одговорам, моето е малку постаро. За корупките на глава ја не чешлав. Туку саат два пред бањање ќе му намачкав уље и убаво ќе го втриев. После бањање со фротирката ќе му поминев повеќе пати по главата. Нели и така треба да му ја избришеш косата. Малку ќе протљав. И многу брзо ги отстанивме. А за играчки први ни беа некои тропчиња, лесни за држење и они гумените книги многу ги сакаше.
Ако де, не е проблем, секој совет е добредојден. Со овие 3 девојки во исто време сме во секоја тема, па така чувствувам поголема слобода да ги гњавам. Сакале нејќеле мораат да ми одговорат.
@Eli23 уште не почнало да се лупи главчето, малку му се лупи носето и кај веѓите. А за играчки не е многу заинтересиран неколку меки тропалки имаме, со нив се занимава. Планирав музичка вртелешка над креветче ама немам најдено за монтажно креветче.
Јас не мачкав масло пред бањање, отпосле нанесував од лосионот за тело (Еуцерин ph5) и за кратко се исчистија корупките. Од играчки во тој период најмногу сакаше музички вртелешки за на креветче, тропалки, глодалки и топчиња платнени со тропка внатре. Сега највеќе мерак има фрлено на тањирчињата за храна, влажните марамици и павловичевата
Za korupki na glavceto pregoreno zejtince mackaj Nie sme nemale takov problem ali znam od dr deka toa pomaga.A za igracki nie imame nekolku muzicki i interesni mu se ali nie sme 5ipol mes
Земав Џонсон беби масло, лаванда во аптека ми препорачаа. Денес купивме една глодалка па сега а сега ни е многу интересна за лижење. Се што ќе најде во уста пика.
Epa probaj i so toa maslo iako ova ti e 100% resenie I sin mi sve stava vo usta i omileno mu ednas vo usta pa ke ja tresne igrackata na zemja i se smee znae mama odma treba da odi da ja mie Jas sakav da prasam peridov mu se pojavi crvenilo i malku rapavo mu e obravceto ali ne celo tuku samo dole i kaj bradata...Dali e mozno od toa sto mnogu se ligavi da mu se isfrla ili od nesto drugo? Mu gi menuvam na 10min ligavcinjata celo vreme mu se ziva voda...Ako e do kremata (hipp) togas bi mu bilo celo licence i telo Pomos od sto moze da mu bide i nasabalje ne mu e obicno preku den ke stane izrazito crveno i grubo na dopir pa se smiruva pa pak se vcrvenuva
Од лигите е, но и од тоа што се пикаат во уста Нормално е без грижи. И синко беше сабајле црвен на брадичката со ситни брунчиња па го намачкав со кокосово масло и се стабилизира.
Мајки, Бебуш мој е скоро 3 недели и последниве 5-6 дена ноќе ми се буди на секој час или час и половина . Не е гладен, си цица редовно. Сабајлево пробав да ср измолзам и на крај на подој кој траеше 15мин му дадов уште 40мл млекце ама сепак ми се разбуди после час и половина со плачење и грчење на ножињата . За две недели има покачено 400гр не би требало да е гладен . Дали е можно од грчевите да се буди со кенкање и грчење на ножињата ? Инаку давам капки еспумисан и ставам перниче со трици на стомаче :/. Ве молам за совет
Грчеви се.Наоружај се со трпение бидејки можат да бидат мн силни.Обично најмногу помага затоплување на мешето.И траат до третиот месец.После поминуваат сами од себе.
Пробај со капките колиеф, содржат ензим за да нема проблем со варењето на млекцето и за гасови. Јас ги користев и многу ни помогнаа тој период. Поскапи се и малку во милилитри (7мл) ама вреди да се проба.
@joy1 ептен искрен одговор мила, барем да знам да се спремам психички за она што ме чека . Многу сум исплашена, прво детенце ми е и не знам како да се снајдам во определени ситуации особено со грчевите . Ми значи секој совет, а и потребен ми е во овој период. Ти благодарам @kristina.k како се даваат колиеф капките мила? Јас еспумисанот му ги давам после секој втор подој почнувајки од 14h до кај 23h. Искрено не знам ни ова дали е исправно :/? Ти благодарам и на тебе, секој совет ми значи и е добредојден
@Sweetheart87 се даваат со малку млеко (15мл) по 4 капки ако цица до 7 пати или по 2 ако цица повеќе од 7 пати. Максимум е 28 капки во денот ама и не мора толку, јас 5 пати му давав дури имаше потреба. Кај нас помагаше и кога го држев на меше, најмногу се смируваше така.
Nas ni pomogna cajceto na humana od kim i komoraca Mozes namesto si kapki da probas so cajce, a za espumisan kapkite nemam slusnato bas ppzitivni komentari...Jas odbegnuvav kapki, cajce i masaza na meseto, a i nodzinjata krevaj gi polesno ke si se olesni i kako sto kaza joy mnogu trpenie