Досега не. Баш кога ика и давам млеко или чај и прекинува Туку, ова моево почна да се поти на вратчето позади. Прееска бевме излезени, носеше дебело капче, па си реков дека е од тоа ама еве и дома е така. Температура нема. Што можи да биди?
Vlece vozduh, normalno e I moeto ikase po nekolku pati na den i go stavav odma na cice ke goltne dve tri goltki i prestanuvase
И после доење икаат од воздух што голтаат, ама посебно од шише. Побарај некое шише со дупчиња што е на цуцлата. Мене ме советуваше педијатар да го држам по 15-20 мин после доење да изждригне убаво. Некогаш по 3-4 пати ждригнува.
Здраво да прашам имаме 4месеци еве неколку дена малата ми плаче во сон по два три пати навечер, сабајле дури се расплака толку што нејкеше да цица. А исто денес цел ден во спиење се штрека целата скока неможена раат да си спие.... а рачињата не и пагаат за да се плаши туку онака во спиење рипа... мн се исплашив незнам што може да биде? Има ли некоја со слично искуство? Секако утре на лекар ке ја носам...
Се уплашила нешто во сон, затоа плаче и кај мене така прави, се штрека дури, а понекогаш се буди со силен плач мислиш нешто ја боли. Сеуште се малецки, до годинка така ќе се штрекаат не се секирај, нормално е. Ете и син ми има 3 години па и до ден денес се плаши во сон, писка силно, си збори нешто, плаче во сон.....тоа е, така растат децата
Да ама ме загрижи штрекањето мн често во еден саат 7-8 пати...мислам дека тоа не е нормално... и се јавив на матичната ми вика може увцињата да се и ставив отол ама пак....ке видиме утре на лакар...
Се работи за внуками, имам неколку прашање. Што се прави во случај кога повеќе го сака вештачкото млеко а градата е само играчка? Кога ика јас и дадов една капка ц витамин и престана, затоа што некогаш и баш не го сака млекото, а народски кажано зборат во случај на икање лимун се давало па затоа. Има полни 4 месеци, кога е во раце сака да се исправи и да седи иначе се буни како да се кара, а сестра ми се плаши рано било за седење, а детето сака да е така наместено совет. Родена е 2600 на 5 дена пред полни 4 месеци мерена е 5610 и 61 долга педијатарот не е задоволна. А бебе радосно полни пелени прета со нозе се врти писка ама ете она пак не е задоволна и покрај тоа што пие три шишиња по 180мл млеко и на града е кратко. Јас сестра ми ја совртувам да се води по бебето, чим е радосно и здраво да не паничи околу килажата, а педијатарот и набил комлекс дека е мала имала некое бебе на таа возраст било 9 кила. Сестра ми сака да воведе сокче и кашички соодветни за таа возраст. Совет?
@bokace мислам дека бебето напредува одлично, и убаво викаш штом е весело, здраво, полни пелени ич гајле да нема. Па и педијатар така нешто да каже не бива. а за седење можеби е рано но доколку е цврсто бебето мислам дека може по малку да ја наседнува во скут да и покажува играчки, барем јас со синко така правев. Но во секој случај мислам дека нема место за паника.
Da ne gleda tv / crtani ? Znam deka menuvanjeto na slikite na tv im se premnogu informacii i preopteretuvanje na mozoceto. Jas licno uste ne mu davam na sin mi da gleda crtani no poznavam mnogu sto dozvoluvaat. Mozebi ne e toa no ete morav da te prasam A ako se ufcinjata bi imala bolki vo tekot na celiot den i samo pritisni malku pozadi ufceto ke vidis dali bolkata e od toa
Limon koga ika nikako! A za sednuvanje devojcinjata treba pokasno da se sednuvaat. Mojot sin e 5ipol mes i sednuva od 3ti mesec ali taka ni odobri ortopedot. A za kilazata stom deteto si e veselo ednostavno tolku i e dovolno mlekce i nema prostor za grizi i mislam e ok
Икало бидејќи многу течеше цуцлата од bebe confort (немој да се лажете да купите ,го платив 750 ама на изглед и во пракса не е исто ). Вчера и купив на Baby Nova шишенце и си јаде дури и повеќе ,вака неможеше ни 30 мл да изеде.
Па гледа не многу ама гледа... а кога ке и пипнам во увцето одма се смирува и кути.... нз стварно веке неможе убаво да спие....греота
Ako ja boli ufce koga ke pritisnes pod ufce ke ja zdoboli uste poveke i ke place uste posilno ako ja boli, a stom se smiruva definitivno ne e ufce tuku zatoa sto gleda tv...Probaj den dva ne i davaj da gleda tv i ke spie pomirino
Гр в Не не лимун, она пие Д3 (4 капки на ден) капки и витамин Ц (3 капки на ден). Почна да ика млеко не сакаше, а од витамин Ц капките и дадов една капка и престана да ика.
Нас ни препишаа капки Д3 на ГАК арно ама маж ми земал Витамин АД капки (му рекле исти се во аптека ) Арно ама Д3 капките треба 1х4 а во упатството на АД пишува 4 ама за возрасни за новороденче 1 ?
Аптекарките често пати врска немаат и не се замараат, Д3 и АД не е исто купете Вигантол капки 90 ден се, тие се чисти Д витамин капки. Ако имате матичен педијатар со рецепт ќе ве коштаат 20 ден.
Zosto pie vit c? Od edna kapka tesko da prestane da ika, edna kapka ne im ni odi do zeludnice...Jas koga sin mi ika mu davam da cica, a mozes da pribas i so cajce ako pie ili vodicka. @Tinushka i jas davam vigantol i gi menuvam sekoj mesec novo sisence, a 90den se. Ti davas D3+ K ? Tie znam deka se za do 3ti mesec. I moj sovet ti e da si pocnas so vigantol. I mojot pedijater mi gi kaza tie D3 ali tatko mi e doktor pa za espumisan kapkite mi kaza nekoi raboti i isto i za ovie kapki deka taka im e nalozeno na pedijatrive da gi forsiraat Kako i da e ti odluci si sto ke davas. Jas po 2kapki direktno vo usta mu stavam i na ortoped go nosam kaj Vidievski pa mi rece taka da prodolzam
Јас давам Д3 капки од 2 месец почнавме, веќе цел месец и давам по 1 капка дневно, педијатарот ми рече до 6 месец да ги давам, само не ја прашав дали истото шишенце до 6 месец да го користам или да го мењам, дека многу бавно се трошат, мрсни се, 1 капка дневно е ептен минимално и вака и 1 година ќе тераме со истите капки колку бавно се трошат, а да ги мењам секој месец, 10 евра коштаат, не се баш ефтинки Значи ме интересира за рокот, има ли рок од денот на отварањето на капките, колку може да стојат вака????
Во Понеделник ќе одиме на педијатар ,па ќе ја појасниме работата Инаку знам за Вигантолот ,јас и моите сестри ги пиевме , тоа ние веќе проверено , ама дека рекоа Д3 ..па немало исто било овие АД ама да не си играме играчки ќе видиме што ќе каже др.