Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. m.i.g

m.i.g Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.085
    Допаѓања:
    5.798
    Баш сега и моево има некој ред фатено за ноќно спиење. Станува за јадење само ама веднаш и го давам шишенцето и продолжува пак со спиење. Преку ден можи само да зафркава ама пак е многу мирна. Не плачи не досадува ама па сака да не и избегам од видик и така сум врзана до неа

На Eli23 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. eatpraylove90

eatpraylove90 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    861
    Nie uste nemame 6m ali izgleda pocna skok vo ravoj :| Ziva nenaspana sum preku den 2/3 pati prespiva po pola saat, a nokite ni se katastrofa :whew: Se vrti, kenka, pocnuva da place odednas...Prethodno go vrtev od leva na desna i taka si prodolzuvase da spie, a predhodnite 2nedeli i sam si vrtese i si se mestese ali sea ni na leva strana ni na desna nitu na mese nesaka, a na grb nikad ne ni sakal da spie...Mm vika od vecer ke probame stoejki :rofl:
    Mozebi se i zapcinja neznam ali nie skok vo ravoj imavme i nedela dve pred da napravime 3m pa i sea valjda poradi toa se promenite :) Kako i da e ke se izdrzi i ova ke se zboguvam so spienjeto na odreden period (facepalm)

3. ance87@

ance87@ Активен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2015
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    39
    Majki imame 10nedeli.samo na majcino mleko sme. Denes vo izmetot (a s kakame pred sekoe Jadenjr)imame sluz i kako krvavi damki niz izmetot Imnogu tecna stolica.
    Vo cetvrtokot primivme Prva vakcina. Sovet da odam vo bolnica

4. mama89

mama89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2015
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    9.332
    IMG_20160131_153553.jpg @kallias јас само молам бога да не смени :) се навикна порано заспива во 23.-23.30 најкасно и до 10 па и 11 некогаш сабајле спие без будење значи му стига цицањето последно во 23 и супер наспани сме и јас и он по 10 саати :) јас си поседувам до 1 со мажето де :) а преку ден преспива по малку повеќе си играме гледаме тв музика и сл туку пред некој ден лошо му го пресеков ноктето на палецот на ножето и крв потече и еве неколку дена подуенко му е :) не плачеше не се жали но грев ми е шо му е такво мелем београдски му ставам не мине што да ставам ?

5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.001
    Допаѓања:
    327.944
    Можно е да е алергија на млеко и млечни производи кои ти ги внесуваш.
    Обавезно на лекар на консултација.Ако пак се појави испитајте на микро измет плус урина.
    Иако ова најчесто се појавува при алергија или интолеранција на храна

На pilenka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Stavaj mu jod za dezinfekcija

На mama89 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Sweetheart87

Sweetheart87 Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    706
    Мајки,

До 40 дена вашите бебуши дали менуваа секој ден. Синко мој една недела спие после капење, наредната не сака да спие ниту 1 час, навечер сме де будни, де кенкави, де сака во раце да спие... Инаку за 2 недели од сега правиме 40 дена, па се надевам дека ќе се стабилизираме.
    П. С се извинувам за ваквите прашања, ама тазе мамичка сум со прво детенце :$

8. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.150
    Кај син ми тие 40 дена врска си немаа, немаше никаква промена, најголема разлика приметив на 5 месеци тогаш стана физички многу активен место не го држи, а претходно си имаше фази на спиење/неспиење кои ги поврзував со дневните активности. Многу гужва, бука, луѓе баш не му одговараше. Но сепак секое дете е приказна за себе.

На Sweetheart87 и Eli23 им се допаѓа ова.
  9. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.652
    Допаѓања:
    76.920
    Mu raste nokteto vo meso... bar taka mi izgleda na slikava, ne gi seci nareden pat tolku mnogu, jas na nozete epteeen malku gi gi secam, ne do kraj...

На Miss.Sweet му/ѝ се допаѓа ова.
  10. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    На син ми кога беше 2 месеца му загнои прстето на палчето на ножето ама не го болеше, си беше весел, го допирав баш на местото каде што му гноеше и тој се смееше, ама од пусти стеав го однесов на хитна помоп дека малечко многу и му препишаа антибиотик, пиеше неколку дена ама немаше некоја фајда и после се слушнав со друг педијатар и ми рече да го прекинам одма антибиотикот дека само по себе тоа ќе си помине, само да внимавам кога му ги сечам никтињата, а јас од раѓање не бев му ги секла и со ова пак ич не му ги сечев после и за 2-3 недели постепено се повлече, имаше гној и си спласна само. И толку беше, од тогаш никогаш не му има загноено повторно до ден денес.
    А на ќерка ми еве ја 3 месеци и од страв и ги немам уште сечено ноктињата на ножињата, некако не ми изгледаат ни мн.големи за да и ги сецнам, а треба веќе, , како е родена не и се сечени (facepalm)

На Smizzy и mama89 им се допаѓа ова.
  11. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.342
    Допаѓања:
    28.355
    И на сим ми ова со ноктето му се случи.На еден месец на контрола за вакцина кога му го собув чорапчето што да видам ноктето како во месо зараснато и загноено,црвено и подуено.Ми рекоа уште еднаш немој ноктите вака да му ги сечеш,а јас пустата му ги немав ни буцнато ни на рачиња не пак на ноџиња ама ајде.Ни дадоа гарамицин маст го мачкав 2 пати во денот на сабајле и навечер за 2-3 дена се повлече.Од тогаш не се повторило а и му ги сечам ноктињата.На рачињата еднаш неделно а на ноџињата поретко поспоро му растат.

На mama89 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    @kallias И јас му ги немам сечено, нема што да сечам, за разлика од на рачињата. :D
    @m.i.g Исто ни се случува, ме прати со очињата нонстоп. Ако го држи некој и сум во близина се турка со нозе и раце за да го земам и се смее после. :)

На kalinaka и m.i.g им се допаѓа ова.
  13. Tinushka

Tinushka Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2010
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    4.897
    И моево бебенце има ноктиња и си го грепка лицето. Нараквиците ги вади со уста ви влече :) А свекрва ми не дава до 40 дена нокти да му се сечеле ,сами ќе му се искршеле . Вие ги сечевте првите ноктиња ?

14. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.001
    Допаѓања:
    327.944
    И први нокти и исеков,и прва коса и ишишав и ушите и ги дупнав на 8 месеци.
    Здрава и права девојка е веќе.Не дозволувај свекрва ти да одлучува за твое дете.

На eatpraylove90, pilenka, Girl-Rabbit и 3 други им се допаѓа ова.
  15. Tinushka

Tinushka Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2010
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    4.897
    Ма јас сакав да и ги исечам се грепка по лице ама си викам ај да не ја пресечам шом првите сами паѓале ама изгледа оваа пак почнува со бабини деветини :)))

16. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Абре какви 40 дена да чекаш за нокти да сечеш. Исечи му ги ноктите и извади ракавички за да ствара осет за допир. Ќе си направиш проблем со ракавичките, па после тоа ќе се плаши да допира. Ова и се случи на моја блиска која не му ги сечеше ноктите на рацете од страв да не го повреди и малото носеше ракавички до 3 месеци. Е после тоа ништо не сакаше да допре и ги држеше рачињата до себе припиени 1 месец :(

На pilenka и Tinushka им се допаѓа ова.
  17. m.i.g

m.i.g Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.085
    Допаѓања:
    5.798
    Нокти на рацете и ги сечам од старт, на нозете не сеуште оти сами и се кршат. Немојте со бабини деветини јас не слушам никој. Мене ме тераше свекрва ми да викниме некоја баба да ја избричела малава :^) јас знам дека сите бебиња имаат влакненца како мов на челото и по телцето затоа не се секирав. Неколку пати ми спомна, сменив тема и после ко ќе си заминеше му кажував на мм дека не сакам бабини деветини да ми кажува никој, дури ни од мојата страна роднини.

На kristina.k, Miss.Sweet, Tinushka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Angel.Heart

Angel.Heart Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2012
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    2.053
    Кога сме кај сечењето нокти и јас му ги сечам на син ми ама досега само на рацете на нозете не му се пораснати многу. Мајка ми пред да се породам ми имаше купено една ножичка од канпол, ама не да е тупава едвај му ги исеков ноктињата. Вие со каква му ги сечето со ножичка или ноктарка и какви? Гледав во зегин ножичка на чико па се мислам дали е добра да ја купам.

19. Tinushka

Tinushka Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2010
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    4.897
    IMG_20160202_113834.jpg IMG_20160202_113853.jpg
    Јас денеска прв пат и ги пресеков. Со ножички од bebe confort :) Јас сум задоволна од ножичките и од мн. др нивни производи ,освен шишињата ..премногу течат за бебенце.

На Angel.Heart му/ѝ се допаѓа ова.
  20. sweet.woman

sweet.woman Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2010
    Пораки:
    1.226
    Допаѓања:
    745
    До кога превриена вода ние уште десетина дена ќе наполниме 6месеци и уште му ја превривам водата