Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. kallias

kallias Популарен член

Син ми е 3 год. и уште спие само на душек без перница.

2. momomo

momomo Истакнат член

Majki kolku cesto se budi vaseto bebe navecer za cicanje? Mojava ima 3 ipol meseci, do pred mesec znaese da spie od 10 i se budese duri vo 4-5 , a sega na sekoj tri saati, samo na doenje e. Se izvinuvam za latinicava od mob pisivam.

3. kallias

kallias Популарен член

И мојата е 3 и пол месеци и се буди 2-3 пати навечер за цицање, од раѓање е така и никогаш не ми има преспиено цела ноќ да не и давам ни еднаш да цица, максимум што врзува сон е 4-5 часа и после сама се буди, цица и пак заспива.

4. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Синоќа крена малото температура до 39 одеше. Бевме вечерта на преглед нема ништо на плуќа ни на грло. Утре ќе правиме крвна слика ама еве сега пак 38 има. Вчера му ставив чепче така ја поминавме ноќта, а сабајле му дадов далерон сируп. Е сега ме буни со топломерите дигиталниот и тој со жива различно ми кажуваат. Кој е точен и како мерите вие? Ми е страв дека е толку мало вчера наполни 3 месеци.

5. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Дигиталниот најдобро мери ректално и да знаеш дека скоро еден степен покажува повеќе од што е. Значи ако покажува 38, всушност има 37,1. Така пишува и во упатството.

Со дигиталниот мерев додека беа мали бебиња така, бидејќи побргу ја мери тт, за неколку секунди.
    Кога се поголеми со живин.

Што побргу да оздравите.

kristina.k likes this.
  6. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Јас преферирам со живиниот, повеќему верувам, дигиталниот на пет мерења пет резултати различни дава. Давај си тогаш парацетамол, подобро чепчиња чим е толку мало, и давај му да цица, по некоја голтка водичка, и освежувај го, разладувај го, искапи го... со помин да е, срце мило!

eatpraylove90, stilas7 and kristina.k like this.
  7. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Vnimavaj so cepcinjata,moze naglo da simne pa pogolema belja da napravis.
    Stavaj corapi so ocet,tus so mlaka voda,masaza so razreden alkohol...

kristina.k likes this.
  8. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Мене ми даваше точни резултати секогаш, добар ми е дигиталниот, ама велам за бебиња, ректално мерење.

kristina.k likes this.
  9. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Најточен е живиниот. Ние земавме и ласерски безконтактен и џабе фрливме 2500 ден. Ми покажува 1-2 степени повеќе. Што е голема разлика. Еднаш дури и на педијатар го носев малото пошто ласерскиот покажуваше 39.5 а живиниот 36.6. И викам ај петок да не крене дете температура да проверам да не е црвено грлото или има нешто на плуќа. Меревме и на лекар со нивен ласерски и наш и разликата беше 2 степена повеќе кај нашиот. Имам и дигитален и тој ми покажува како живиниот. Ја прашав педијатарката и рече дека подобро од живин или алкохолен топломер нема.

stilas7 and kristina.k like this.
  10. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Дадов далерон сирупче, на чепчињата пишува над 38.5 ми е страв да чекам до толку, а омалаксан е. Толку се измачивме со жолтицата сега ова. Утре крвна слика на приватно, синоќа во државна беше изморена докторката 2 минути не го погледна, а со саати чекавме. :@ Само ноќта да не ми крени многу.
    А чорапчиња можам да му ставам со оцет дури спие вечер?

11. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Можеш да ставиш чорапчиња со оцет разреден, но добри се и лепенките cool pad или антипиреја. Синко кога имаше стомачен вирус се исконсултирав со педијатар бидејќи сирупот го повраќаше а чепчињата делуваа после час и половина па ми кажа лепенки на бутчето да ставам и чепче. Кај нас имаше ефект, но после еден час ја вадев лепенката за да не му се спушти многу температурата.

kristina.k likes this.
  12. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Mozes vo bilo koe vreme od denot.Istusiraj go so mlaka voda,dosta pomaga.Voda na glavceto nikako.

kristina.k likes this.
  13. joy1

joy1 Форумски идол

На толкава Т а мн мало бебе одете одма во приватниве(штом во државна не ве прегледале убаво)
    Бебињата лесно добиваат грчеви на таа возраст.
    Проверете и уво,урина да не е(ако нема ништо на плуќа и грло)

14. mama89

mama89 Истакнат член

@joy1 и ние сме 3 мес и вчера имаше темп.37.8 го однесов болница ништо немаше ни на плуќа ни грло, крвна слика супер и урина супер се океј! Вечерта до 38.1 највеќе имаше во 20 часот му дадов далерон 2,5 мл и му се спушти.си заспа и си спиеше мирно како и обично во 23 до сабајле 9 јас го разбудив ...немаше температура ни сабајле но еве цел ден најнормално си е се...и на контрола го однесов ми викаат не го носи само за џабе здраво дете :) и уште не ми е јасно за што имаше температура ? Од 17 до 21 беше и толку...се му проверија се супер.си викам заби?? Се легави одамна и се раце вуста...но 3 мес е ...и не плаче...мирно ми спие...не се буди за цице си спие по 9 саати...нз...

15. joy1

joy1 Форумски идол

Можеби вирус е.
    Колку му беа леукоцитите?

16. mama89

mama89 Истакнат член

@joy1 се во ред се нормално беше и др ми кажа...и затоа сум збунета...темп траеше неколку часа и толку...

17. kristina.k

kristina.k Форумски идол

@joy1 нема доктор во Плодност за викенд, на повик работат само повикот е 3000 ден. До сега сме биле два пати така, се јавив кај докторката од таму па ќе пратам како е. Сега е добар 37 е температурата од ко му дадов далерон, ама и весел е си гуга. Сега купивме антипиреја лепенки па недај боже ако крева пак ќе му ставам прво таква на чело.

Редактирам за да прашам како да му ги давам и по колку зрнца б комплексот. И за што ни ги препишаа? На нив пишува за деца над година.

Last edited: Feb 7, 2016
  18. joy1

joy1 Форумски идол

Па тоа ти е склоп од повеќе витамини од Б групата.Отвара апетит,дава енергија и такви работи.

@mama89 некаде прочитсв дека студираш медицина или грешка сум.

kristina.k likes this.
  19. mama89

mama89 Истакнат член

@joy1 да да:) но не ми јасно од што таа температура вчера...и педијатерот нз...можеби навистина забче некое ќе излезе ептен лиги има...

20. joy1

joy1 Форумски идол

Леле алал да ти како постигнуваш и факс редовно да идеш и бебче :)