Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Син ми е 3 год. и уште спие само на душек без перница.

На eatpraylove90, pilenka, Girl-Rabbit и 3 други им се допаѓа ова.
  2. momomo

momomo Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2012
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    41
    Majki kolku cesto se budi vaseto bebe navecer za cicanje? Mojava ima 3 ipol meseci, do pred mesec znaese da spie od 10 i se budese duri vo 4-5 , a sega na sekoj tri saati, samo na doenje e. Se izvinuvam za latinicava od mob pisivam.

3. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    И мојата е 3 и пол месеци и се буди 2-3 пати навечер за цицање, од раѓање е така и никогаш не ми има преспиено цела ноќ да не и давам ни еднаш да цица, максимум што врзува сон е 4-5 часа и после сама се буди, цица и пак заспива.

4. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    Синоќа крена малото температура до 39 одеше. Бевме вечерта на преглед нема ништо на плуќа ни на грло. Утре ќе правиме крвна слика ама еве сега пак 38 има. Вчера му ставив чепче така ја поминавме ноќта, а сабајле му дадов далерон сируп. Е сега ме буни со топломерите дигиталниот и тој со жива различно ми кажуваат. Кој е точен и како мерите вие? Ми е страв дека е толку мало вчера наполни 3 месеци.

5. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.067
    Дигиталниот најдобро мери ректално и да знаеш дека скоро еден степен покажува повеќе од што е. Значи ако покажува 38, всушност има 37,1. Така пишува и во упатството.

Со дигиталниот мерев додека беа мали бебиња така, бидејќи побргу ја мери тт, за неколку секунди.
    Кога се поголеми со живин.

Што побргу да оздравите.

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  6. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.318
    Јас преферирам со живиниот, повеќему верувам, дигиталниот на пет мерења пет резултати различни дава. Давај си тогаш парацетамол, подобро чепчиња чим е толку мало, и давај му да цица, по некоја голтка водичка, и освежувај го, разладувај го, искапи го... со помин да е, срце мило!

На eatpraylove90, stilas7 и kristina.k им се допаѓа ова.
  7. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Vnimavaj so cepcinjata,moze naglo da simne pa pogolema belja da napravis.
    Stavaj corapi so ocet,tus so mlaka voda,masaza so razreden alkohol...

8. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.067
    Мене ми даваше точни резултати секогаш, добар ми е дигиталниот, ама велам за бебиња, ректално мерење.

9. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Најточен е живиниот. Ние земавме и ласерски безконтактен и џабе фрливме 2500 ден. Ми покажува 1-2 степени повеќе. Што е голема разлика. Еднаш дури и на педијатар го носев малото пошто ласерскиот покажуваше 39.5 а живиниот 36.6. И викам ај петок да не крене дете температура да проверам да не е црвено грлото или има нешто на плуќа. Меревме и на лекар со нивен ласерски и наш и разликата беше 2 степена повеќе кај нашиот. Имам и дигитален и тој ми покажува како живиниот. Ја прашав педијатарката и рече дека подобро од живин или алкохолен топломер нема.

На stilas7 и kristina.k им се допаѓа ова.
  10. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    Дадов далерон сирупче, на чепчињата пишува над 38.5 ми е страв да чекам до толку, а омалаксан е. Толку се измачивме со жолтицата сега ова. Утре крвна слика на приватно, синоќа во државна беше изморена докторката 2 минути не го погледна, а со саати чекавме. :@ Само ноќта да не ми крени многу.
    А чорапчиња можам да му ставам со оцет дури спие вечер?

11. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Можеш да ставиш чорапчиња со оцет разреден, но добри се и лепенките cool pad или антипиреја. Синко кога имаше стомачен вирус се исконсултирав со педијатар бидејќи сирупот го повраќаше а чепчињата делуваа после час и половина па ми кажа лепенки на бутчето да ставам и чепче. Кај нас имаше ефект, но после еден час ја вадев лепенката за да не му се спушти многу температурата.

12. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Mozes vo bilo koe vreme od denot.Istusiraj go so mlaka voda,dosta pomaga.Voda na glavceto nikako.

13. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.001
    Допаѓања:
    327.950
    На толкава Т а мн мало бебе одете одма во приватниве(штом во државна не ве прегледале убаво)
    Бебињата лесно добиваат грчеви на таа возраст.
    Проверете и уво,урина да не е(ако нема ништо на плуќа и грло)

На Kaetana, pilenka, kristina.k и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. mama89

mama89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2015
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    9.332
    @joy1 и ние сме 3 мес и вчера имаше темп.37.8 го однесов болница ништо немаше ни на плуќа ни грло, крвна слика супер и урина супер се океј! Вечерта до 38.1 највеќе имаше во 20 часот му дадов далерон 2,5 мл и му се спушти.си заспа и си спиеше мирно како и обично во 23 до сабајле 9 јас го разбудив ...немаше температура ни сабајле но еве цел ден најнормално си е се...и на контрола го однесов ми викаат не го носи само за џабе здраво дете :) и уште не ми е јасно за што имаше температура ? Од 17 до 21 беше и толку...се му проверија се супер.си викам заби?? Се легави одамна и се раце вуста...но 3 мес е ...и не плаче...мирно ми спие...не се буди за цице си спие по 9 саати...нз...

15. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.001
    Допаѓања:
    327.950
    Можеби вирус е.
    Колку му беа леукоцитите?

16. mama89

mama89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2015
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    9.332
    @joy1 се во ред се нормално беше и др ми кажа...и затоа сум збунета...темп траеше неколку часа и толку...

17. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    @joy1 нема доктор во Плодност за викенд, на повик работат само повикот е 3000 ден. До сега сме биле два пати така, се јавив кај докторката од таму па ќе пратам како е. Сега е добар 37 е температурата од ко му дадов далерон, ама и весел е си гуга. Сега купивме антипиреја лепенки па недај боже ако крева пак ќе му ставам прво таква на чело.

Редактирам за да прашам како да му ги давам и по колку зрнца б комплексот. И за што ни ги препишаа? На нив пишува за деца над година.

Последна измена: 7 февруари 2016
  18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.001
    Допаѓања:
    327.950
    Па тоа ти е склоп од повеќе витамини од Б групата.Отвара апетит,дава енергија и такви работи.

@mama89 некаде прочитсв дека студираш медицина или грешка сум.

19. mama89

mama89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2015
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    9.332
    @joy1 да да:) но не ми јасно од што таа температура вчера...и педијатерот нз...можеби навистина забче некое ќе излезе ептен лиги има...

20. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.001
    Допаѓања:
    327.950
    Леле алал да ти како постигнуваш и факс редовно да идеш и бебче :)