И кај нас на периоди беше така, сама си се стабилизира за 2-3 дена. Сигурно скок во развој или грчеви. Сакав да прашам дали им читате, од кога почнавте или пак од кога е логично да им се чита? ЈАс некако тоа си го поврзувам со моментот кога ќе може да седи, во скут или сл.
Ние седиме.веќе два месеци ама не разбираме од читање. Ми се чини читање нема да прифатат пред годинка ако не и повеќе.
Sum probala da mu citam, koga kje mi ja grabne slikovnicata odi zemi mu ja inaku najdov prasenceto Pepa na youtube, sinhronizirano na makedonski, lele kako gleda, ne trepka mnogu se izraduvav sto najdov nesto interesno na makedonski
Jas bev optimist deka ke mu citam, ama nema sansi da sedi tolku miren, ja graba slikovnicata (edna I iskina od "citanje sam"). Mislam deka sepak treba da pocne da razbira.
Јас малку се опседнав со температурата. Немаше вчера цел ден и завчера од после ручек. Сега му мерам со дигитален од 36.8-37.1 покажува.Докторката ми рече ако крева да се јавам и да почнам со антибиотик. Што да правам, не знам дали да ѕвонам?
Ako ne gresam samo nose vi tece,kr.slika ok vi bese. Nisto cudno da e od zabce. Cinam rece se ligavi. Zosto antibiotik?
@PUPICA зошто црп или цпр, не знам точно како е, му беше малку покачено 17, не знам колку е границата. Друго беше во ред според докторката. И јас не сакам толку мало антибиотик ама многу се плашам. Ако се крева рече цефалексин на 8 часа по 4мл.
Mami aj I jas.da vi se pridruzam na temava, novopecena mama na 10 dena bebe, koe postojano saka da e na cice I posle dooolgo cicanje zavrsuvame na dohrana so hip,zosto pak e gladno. Sega I gradive I bradvicive mi omeknaa pa I ne gi faka ubavo, posle 1-2min gi pusta. Ne znam veke sto da mu pravam, postojano saka na cice, tamu zaspiva, a go primetivam vo sonot sripuva se stresuva cel postojano, dali moze se plasi nesto. Dajte mi.nekoj sovet.
@PUPICA зошто црп или цпр, не знам точно како е, му беше малку покачено 17, не знам колку е границата. Друго беше во ред според докторката. И јас не сакам толку мало антибиотик ама многу се плашам. Ако се крева рече цефалексин на 8 часа по 4мл.[/QUOTE] Без наод,добра крвна слика и Т од 37 немате основа за антибиотик. Баш дека е мало не треба да се труе веднаш. Друга ситуација би било ако кашла,има црвено грло и слично. И од каде толкава доза од дури 4 мл на 8 часа :О
@joy1 а тоа 17 не е многу високо? Вака ако паничам на секое ќе ми побели косата за брзо. Ама некој немир имам дека прв пат и плус сите болни околу нас.
@joy1 мислам дека границите се различни,зависно на пример дали е правено во Авицена,Адриалаб и слично. Во секој случај @kristina.k јас на твое место би отишла уште еднаш на лекар а не телефонски консултации.Знам,стравуваш од други болни деца таму.Дури стасате на ред,почекајте надвор,в кола... Со покачено црп а се друго мирува,ако не грешам,се зема брис од нос,грло...
Тоа незз ние кога беше малиот 4 месеци беше неарен црп му беше мислам околу 18 ни дадоа антибиотик алмацин мислам беше,на следна контрола за 5 дена бетер 51 мислам дека беше,сумамед ни дадоа,без да барам второ мислење и верував на педијатарот му го дадов 3 дена терапија,од тука на педијатрија ме направија лом како сум му дала сумамед на толку мало бебе.... Почна потоа да опаѓа црп и не примавме никаква терапија почна да се намалува стигнавме до 1,5 и од тогаш е ок.
Во меѓувреме ако има пак температура ставај му чорапчиња со оцет,масирај со разреден алкохол,туширај го со млака вода...
Како си сигурна дека е гладно? Можеби само бара близина, бебето со плачење не кажува само дека е гладно. Следете го дали редовно ги полни пелените, ако да, тогаш немате потреба од адаптирано. Со дохрана има шанси да се одбие од цицање, полесно пијат преку цуцла, потешко им е влечењето од дојка. За штрекањето тоа е нормално кај мало бебе, се вади од памет и од своите раце и нозе. Можете да го повивате со големата пелена како во болница, како лебче, и така помирно ќе спие.