Па уште 3 дена пред да не испуштат од болница прекинаа со фототерапија, рекоа дека билирубините му се во нормала. Може да се поврати тоа?
Пробај додека спие да се измолзуваш, и откако ке престане да цида да му го дадеш измолзеното, ако го пие значи заспало не затоа што е сито туку затоа што нема сила да влече... И моите се родија многу мали, 1850 и 2200, од изкуство знам, мислев дека се сити и не им давав измолзено, па за малку ке завршевме на Ад, а имав млеко. Пробај кога ке заспие да го штипкаш за петата, ке се разбуди. И мери го почесто, ако напреднува од 20 до 30 гр на ден не му давај дохрана, терајте така, ке видиш како што ке расте и добива на килажа ке има се повеке сила и нема да заспива толку брзо... Јас мака измачив доека станат3-4 кг.. до 4 м се измолзував и штипкав, ама се исплати.
Може да, моето имаше 170 билирубин ко не отпуштија, па почна пак да се качува. Оди да му мерат на бебуш обавезно. Инаку моето и кога највисока му беше жолтицата (280 билирубин) не беше спанко, ама најчесто спијат така од жолтица. На лице како е? Јас така го сетив дека е зголемена портокалов дури беше.
Пробав сега така, му менував пелена и се разбуди, и кога почна да цица пак максимум 10 мин. После му дадов и од шише измолзено и тоа не го сакаше. Веројатно тоа му е доволно. Во понеделник сме на педијатар ќе видиме како сме напреднале со килажа. Само да прашам, кога даваше измолзено млеко во шише секој пат го превриваш шишенцето?
А кои се последиците ако има жолтица деновиве а незнам? Многу е ладно да го изнесувам надвор а и нема којзнае колку сонце
@kristina.k фрли топломер на секои 5 минути. Прати го детето како е. Црп-то е индикатор, ама како што пиша вредноста референтна е различна кај вас. Нормално е да е различна - во зависност од лабораторијата. @coconaut welcome! Тебе ќе те советувам да фрлиш дохрана и да нудиш нон стоп гради. Нормално е бебето да е 24/7 на гради. Гледај полни пелени да има, и за некое време ќе видиш напредок.
@Femina89 не верувам дека има последици сега, првата недела била критична за мозочето ама вие сте биле на фототерапија. Следи го како е, доволно течност да прима, добро е што полни пелени. На светло убаво види го, се познава жолто на лице ако има уште. @Kaetana за среќа денес немаше температура, па не го однесов на боцкање пак. Се надевам нема да има потреба пак да го носам.
Фала ви многу на одговорите. Уште нешто да ве прашам, штетно ли е кога имс грчеви да го држам со стомачето легнат на мене, дека толку мал, 8 дена. Негде имам прочитано дека не е убаво на стомак да лежи.
Isto i mojata apiese mnogu prvite mesec dena moze po 20 saati na den, kako da nemav bebe doma duri i dosadno mi bese na momenti. I jas prvo se sekirav no ako znaes deka se e vo red uzivaj bidejki nema da trae mnogu dolgo . Kolku sto jas imam citano na novorodencinjata im treba mnogu son viobicaeno dokaj 18 saati no ima bebinja na koi im treba i poveke od toa.
Naprotiv,legnat vrz tebe,vrz gradite ne e stetno,duri e preporaclivo oti ja oseka majcinskata toplina,mirizba... Sosema e drugo da go ostavis na stomak legnato da spie. Duri prkne malku pa vo slucaj na grcevi preporaclivo e kuso vreme da go legnes na mese,no da e pod tvoj nadzor.
Да, како што кажа Пупица за грчевите е препорачливо контакт кожа со кожа. Голо со мешето на твојот стомак. Така се смирува. За спиење на стомак се работи препораката.
Денеска не сме какани цел ден а убаво цицавме. Прв пат ни се случува бидејки на секое менување се полни пелените. Дали е можно да има запек и ако да што да превземам?
Еден ден не е страшно и нема што да превземаш.Колкави сте? Ако се само на доење нормално е и до цела недела да не кака.
Веке сме 1,5 месец стари а на доење сме цело време. Само вчера и дадов дохрана бидејки не бев дома па мислев од тоа да не е. А цела недела нели е многу тоа па ке ја боли мешето. Она овака ја боли од грчеви па уште ова
Грчеви се едно ова е друго. Екслузивно доено бебе е сосем нормално по неколку дена да не излезе по надвор.Мојата и по 4 дена не какала. За еден ден нема потреба ни топломер да употребуваш ни ништо.Ти самата конзумирај повеќе компот од сливи па преку твоето млеко ке се излачува и во неа.
Ако мешето е меко и бебето испушта гасови, нема никаков проблем. Немој механички да провоцираш, може да направиш контра ефект на мрзливи црева.
Грчеви се дефинитивно... не се секирај. Може и од адаптираното малце да имала потешкотии да го свари, ама ќе помине. Прати ја како е... ама не е ништо страшно и нормално е.